Last news in Fakti

18 Април, 2018 12:47 3 149 19

"Лукойл България": Горивата няма да поскъпват

  • горива-
  • лукойл-
  • лукойл - българия-
  • бензин-
  • дизел

Нужен е един закон, който да регулира пазара на горива, а липсата му прави невъзможно извършването на дейност в  страната

"Лукойл България": Горивата няма да поскъпват - 1

Засега няма прогнози за повишение на цените на горивата. Това каза пред медиите председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Той все пак отбеляза, че цените на световните петролни пазари показват, че има тенденция към леко покачване, но тя няма да е значителна.
Бомбардировките в Сирия няма да се отразят сериозно върху цените, но се надява, че в случая здравият разум ще победи и "Сирия няма да поднася повече изненади", прогнозира Валентин Златев.

Той участва в конференция, посветена на климатичните промени. На форума Валентин Златев разкри, че се обмислят варианти за декарбонизация. Според него този процес, в който и рафинериите ще произвеждат по-екологични горива и двигателите на автомобилите ще стават по-екологични, ще бъде дълъг.

Валентин Златев подчерта, че светът трябва да намери някаква алтернатива на горивата, произвеждани от нефт. Той е на мнение, че това рано или късно ще се случи, но няма да е толкова бързо.

Нужен е един закон, който да регулира пазара на горива, а липсата му прави невъзможно извършването на дейност в страната. Този коментар направи председателят на Българската петролна и газова асоциация.
"Ще настояваме да има обществен орган, който да следи за изпълнението на закона", каза още Златев и допълни, че в момента 14 различни закона регулират пазара на горива у нас.

Според Златев съпротивата обаче идва от непознаване на предложението - текстовете са именно в полза на земеделските производители. Той обясни, че досега в българското законодателство не се третира друго, освен бензиностанции и липсват ведомствени или други обекти. "Всеки един държавен орган, който желае, може да ги затвори веднага", каза още Златев.

С новия закон обаче се въвеждат понятия като "вътрешноведомствен обект" официално и това е от полза за селското стопанство.

Валентин Златев коментира още, че отпорът срещу законопроекта, внесен от депутати от всички парламентарни групи, е и донякъде очакван. Сивият сектор в сектора на горивата е 30% и това са милиарди, които не влизат в хазната. Според него това няма как да стане и без подкрепата на служители в Агенция "Митници", данъчни служби или в Министерството на финансите. Така той си обяснява несъгласието на държавни институции с предложението, въпреки че то се съгласува между министерствата повече от две години.

"Противопоставят се тези, които не плащат данъци или живеят от сивия сектор", смята още председателят на БПГА.

Той обясни, че в асоциацията очакват да бъде постигнат консенсус по законопроекта, защото в момента няма равнопоставеност между участниците на пазара, а бюджетът губи и не може да плаща спокойно социални разходи. Той обаче не подкрепя идеята секторът на селското стопанство да бъде изключен от обхвата на закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    26 5 Отговор
    България ще тръгне нагоре, когато Лукойл бъде затворен или одържавен, защото те не плащат данък печалба на държавата, но бутат взятки на политиците ни и се въртим в омагьосан кръг. Тази фирма е генератор на корупция и зависимост от Москал.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Гъст

    17 1 Отговор
    За какво да се вдигат цените - нали Лукойл купува нефта от подставено лице на двойна цена?

    Защо не купуват нефт на пазарни цени а всичко минава през Литаско?
  • 3 да си знаеш

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Дъщерната фирма"ЛукОйл България" отдавна е собственост на корпорация "ИмерсиСА" ,която на свой ред е собственост на френският клан на фамилията Родшилд. Това се случи още през 2008г. Златев е само параван и палячото пред обществеността.Каквото каже главния акционер( ИмерсиСА ) -това става.

    Коментиран от #5

  • 4 Дедо Гошо

    0 14 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Ей сите сте големи разбирачи.Единия знае кви данаци се плащат другия от де се зима нефт третия незнам си кво.Абе като дрънкате глупости верватели си?

    Коментиран от #6

  • 5 Иванов

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "да си знаеш":

    Мерси за инфото, но ротшилдите ако си мислят, че има бивши руски шпиони, много се лъжат. Бивши негри и бивши руски шпиони НЯМА!!! Златев си оре по старите бразди...
  • 6 Иванов

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Гошо":

    Златев, млък! Твойта вера е москалска!
  • 7 анонимен

    4 0 Отговор
    Супер тамън ще пътуваме повече лятото ако някой работодател вземе да послуша КНСБ :)
  • 8 СССР

    6 2 Отговор
    Другари това са наши хора !
  • 9 АЛО

    8 4 Отговор
    Русия краде Българския Народ дали ще е с високите цени на горивата дали ще друга монополска сделка все ни бъркате в джобовете а ние се гордеем с вас повече от Собствената си Родина КАКВО НИ СТАВА БЪЛГАРИ ние хващаме терминал 2 за ЕС а ги плюем в всяка стития знайте че имат отдели който следят мнението на хората в социалните мрежи и знайте че те знаят че комунягите който всеки ден плюят ЕС, Америка,Англия, Турция, Франция и.т.н ще решат и ще ни направят на зелева чорба заради болните комунистически мозъци който само плюят Запада

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Митко

    11 1 Отговор
    От 3 години не зареждам на Лукоил.Не му вярвам на този джендарас .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Petko

    4 2 Отговор
    Кога ще му се потърси сметка на тоя смърф
  • 15 dsadsa

    5 1 Отговор
    В Бургас миризмата е ужасна - не се диша. Цените - въпреки че лукойл ни е до задника и няма транспортни разходи - сред най-високите в страната. Данъци влезли в хазната на града от лукойл - 0 лв. Защо? Работят на загуба :ДДДДДДДДДДДДДДДдд Кръговото на трапезица с размери като за детски колички. Защо? Защото иначе бензиностанцията им трябваше да се премести или махне. йьайьайссйаайахаххахааа :Д:Д:Д:Д:ДДДД
  • 16 Good

    2 0 Отговор
    От днес дизела е 2ст.нагоре.
  • 17 Юююбряяяяя

    3 1 Отговор
    Само кръгли идиоти могат да вярват във светлинката и края на тунела. ТОВА НЕ Е ТУНЕЛ А ДЪЛБОК ГРОБ ИЗКОПАН ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 18 Хихихи

    6 1 Отговор
    Докато има Марешки няма да поскъпва.
  • 19 Путлерчок

    6 1 Отговор
    Какъв е тоя бе и какво общо има с горивата?!?