Last news in Fakti

18 Април, 2018 17:45 4 845 19

Иран заменя долара с евро

  • иран-
  • евро-
  • долар

Техеран преминава към европейската валута при международните си разплащания

Иран заменя долара с евро - 1
Снимка: Shutterstock

Иранското правителство реши да замени долара с евро като основна валута за осъществяване на международни трансакции, съобщи днес агенция Мехр, цитирана от ТАСС.

Решението е изпратено до министерствата, организациите, компаниите и държавните ведомства на Иран.

Освен това всички държавни учреждения трябва да използват европейската валута при изготвянето на финансовата статистика и отчетите.

Управителят на иранската централна банка Валиула Сейф каза миналата седмица, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е приветствал неговото предложение за замяна на долара с евро във външната търговия на Иран.

Техеран от години се опитва да се отдели от долара заради политическото напрежение с Вашингтон, макар че все още голяма част от външната търговия на страната е в долари, а обикновените иранци ползват американската валута за пътувания и спестявания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да напусне ядреното споразумение от 2015 година между Иран и световните сили, ако не бъде преразгледано. Американските санкции ще бъдат възобновени, ако Тръмп не издаде нов документ да ги отмени на 12 май, когато изтича даденият от него ултиматум на ЕC да втвърди текста.

Банковите трансакции с долари вече са трудни за Иран, тъй като законовите рискове обезкуражават американските банки да правят бизнес с Техеран. Чуждестранните компании могат да попаднат под ударите на санкциите, ако сключват сделки с Иран в долари, дори ако операциите включват неамерикански подразделения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    70 5 Отговор
    Заради това убиха Садам, под предлог за диктатура, химическо оръжие, демокрация и ценности.
  • 2 Ник

    75 4 Отговор
    Браво! - Това е добра новина!
    Това е стъпка да се намали влиянието на САЩ и фалшивата им валута. Ако половината свят не бе купил дългови книжа в долари, то до сега САЩ да бе фалирала хиляди пъти! Те и без това са в практически фалит, но онизи които са взели книжа нямат сметка долара да пада защото ще загубят парите си.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 бакалин

    38 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    "нямат", "нямат", ама най-големия кредитор - Китай и той започна с петроюани.

    Коментиран от #8

  • 4 Гост

    41 3 Отговор
    еее то след време няма да могат САЩ да си печатат хартийки и да ги разменят срещу стока... много лошо за големият континент на изгряващите звезди :D
  • 5 гост

    10 32 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    БВП Иран 2016 г - 412 млд. USD , 0,5% от СВЕТОВНИЯ Брутен Продукт ! Производство на петрол около 4 млн барела дневно , около 4% от световното ! На всички е ясно предполагам , че никоя друга износителка , освен Русия и Венецуела нямат такива мераци (и ще си останат мераци) да смени долара ! А сделките с петрол за долари са под 10% от световната търговия в долари !!! няма ли вече да се откажете от глупости , на които и децата ви се смеят вече ??!!

    Коментиран от #14

  • 6 Бесен Язовец

    10 25 Отговор
    А дървената рубла, никой я неще !
  • 7 onq s konq

    3 17 Отговор
    Нищо ново под слънцето-просто копират българската Царска валутна операция "Велчев",при която външния ни дълг от долари бе заменен/превъртян/ в евро.Както и да е-някоя чалма ще се нагуши до пръсване-проверено е!
  • 8 гост

    7 26 Отговор

    До коментар #3 от "бакалин":

    Китай е най-големия вносител , а за износител няма и планове даже ! А единствения дето се е съгласил да му плащат в юани е кой , познай от един път ! Естествено Русияяяяя !! Щото в сравнение с рублата , юана си е "световна" валута !!

    Коментиран от #9

  • 9 експерт

    28 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Там е работата, че не е само Русия.
    Защото Китай изнася в цял свят.

    Пак си се напушил.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 23 Отговор

    До коментар #9 от "експерт":

    Какво изнася бе , "експерте" ?? Петроюани ?? Я се чуй какво говориш и по-точно какво пишеш !! Дай да я видим тая държава-износител дето е приела да и плащат ПЕТРОЛА с петроюани ?? Освен Русия !!
  • 11 Юани за злато

    14 1 Отговор
    Хм,някои пропускат да кажат ,че "петроюана" използван за фючърси и т.н. е конвертируем в злато. Така ,че ролята му не е само за клиринг в двустранни търговски взаимоотношения .
    С две думи казано си имаме "нефтен китайски Бретънууд" .
  • 12 некойси

    12 3 Отговор
    Историята помни доста погроми срещу различни държави отказали да търгуват с петродолара.
    Според мен не им стиска да се разправят с Иран, а и вече са загубили твърде много позиции, не са силните на деня.
  • 13 Колбасар

    10 0 Отговор
    Всичко си има начало и край , само кренвирша има два края
  • 14 Ник

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Външната търговия и петродоларите не са едно и също както забелязваш и поради тази причина е добре да се замислиш преди да дрънкаш.
    - Освобождаването от долара и дериватите които Америка предлага за да задържи фалшивата си валута ще даде отражение, особено след като най- големите и кредитори малко по-малко започнат да се оттеглят. - А ти какво си мислиш е нещо съвсем друго. Янките трябва да си го получат и това ще стене постепенно. За последният век всички световни кризи идват от тях и фалшивата им икономика- факт! - Всички световни икономически кризи - повтарям! - От великата депресия насам - без изключение!
  • 15 Серван

    6 2 Отговор
    Добре ще направят дори закъсняха. Американците опропастиха живота, положиха ръце върху черното злато.
  • 16 Бай ПЕШО

    8 2 Отговор
    И ЕРДОГАН КРОИ НЕЩО ПОДОБНО ИЛИ ДРУГО, НО АМЕРИТЕ СА В СТРЕС. Нещо гледат да се оттъват от долара
  • 17 Да да

    2 6 Отговор
    Колко мъка има в поклонниците на зависещите от петрола държави! Мили хора,до 4-5 год. консумацията на петрол ще падне рязко! След 10 год.ще се чудят къде са набутвали толкова петрол! Първи ще го усети Русия,после Иран,но може и в обратен ред,зависи как ще постъпи Тръмп на 12 май!
  • 18 TeooGeoo

    3 0 Отговор
    Бързо да ги последват още много....

    .
  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    Трябва да се върнем към валутите с ниска или нулева инфлация и реално покритие.Така няма да се крадат спестявания и ще се живее по-спокойно.