Last news in Fakti

18 Април, 2018 23:11 7 753 29

Летище Франкфурт: Спешно се търсят работници и от България

  • летище-
  • франкфурт-
  • служители
Летище Франкфурт: Спешно се търсят работници и от България - 1
Снимка: Shutterstock

Работници от България, Гърция и Хърватия могат да получат трайни договори за работа на летището във Франкфурт. Фирмата, която го стопанисва, предлага евтин подслон и заплащане, което е доста над минималното за Германия.

Франкфуртското летище е най-многолюдното работно място в Германия. Тук работят 81 000 души. В навечерието на летния сезон, когато десетки милиони се отправят на път, фирмата-стопанин на летището отчаяно търси нова работна ръка. Незаети в момента са цели 10% от над 20-те хиляди работни места в концерна „Фрапорт" и в неговите фирми-подизпълнителки. През лятото „Фрапорт" не може да разчита изцяло на собствения си служители, нито на работещите пенсионери, защото много от тях също излизат в отпуск. Така на летището във Франкфурт, което е сред най-големите в света, се очертава сериозен недостиг на наземен персонал. Ето защо фирмата предприема необичайни мерки.

„Ще се обърнем директно към потенциални кадри в България, Гърция и Хърватия, които биха желали да започнат работа на летището във Франкфурт", съобщава шефът на отдела „Човешки ресурси" на „Фрапорт" Михаел Мюлер. Още през този месец компанията започва серия от информационни срещи в тези три страни, за да намери подходящи хора, които трябва да имат поне минимални познания по немски и по английски. В България, Гърция и Хърватия „Фрапорт" се надява да намери хора поне за 5% от вакантните работни места.

Търсят се не само квалифицирани служители

Търсят се не само квалифицирани служители, каквито на германския трудов пазар тъй или иначе хронично недостигат, но и работници с по-ниска квалификация - например за обработката на багажите. Такива работници могат да получат трудов договор, осигуряващ им заплащане от 25. 000 до 30. 000 евро годишно преди данъци. Като почасово заплащане това значително надвишава минималната ставка в Германия, обяснява Мюлер.

Тези пари не биха били достатъчни за живеене в скъп град като Франкфурт, поради което фирмата е наела по-евтин подслон в собствени жилища или в пансиони, близо до летището.

„Фрапорт" смята освен да осигури още достъпни жилища в жилищни блокове в околността, където наемите няма да са по-високи от 300-350 евро за сам човек, твърди Мюлер.

Изискванията понякога са особени

Свободни работни места има не само в рамките на „Фрапорт", но и при фирмите-подизпълнителки в областта на сигурността, логистиката и услугите. Но изискванията към кандидатите понякога излизат извън рамките на обичайното. Така например много работни места на Франкфуртското летище изискват денонощна работа на три смени, познания по английски и много добро здравословно състояние. А за хората, които искат да работят в сферата на сигурността, се изисква специална предварителна полицейска проверка.

„Фрапорт" използва факта, че стопанисва многобройни летища в Гърция, България и Хърватия, за да търси в тези страни от ЕС нужните кадри. При това търсят се не временни работници, а хора, които трайно да работят на Франкфуртското летище, обяснява Мюлер. Той е наясно, че за тази цел трябва да се положат големи усилия, включително и за интеграцията на тези работници и за приема на техните семейства в Германия. Но във „Фрапорт" тъй или иначе вече работят хора от 88 нации, така че за новите чуждестранни работници няма да е толкова трудно - те ще могат бързо да се приобщят и с помощта на техни сънародници, които вече работят в компанията, смята Мюлер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PGmmmm

    21 0 Отговор
    Че то, остана ли някой ....
  • 2 майстор

    54 2 Отговор
    Какви 25000 до 30000 хиляди годишно? това прави около 2000 месечно като се махнат данъците и остават близо 1100, 1200. И толкова няма . Преди година питах там за работа и ми казаха , че се започва с 800 евро на месец като всяка година щели да ми увеличават заплатата и на петата година съм щял да вземам 2000 евро. Ае сектер им казах на български и си продължих със строителната дейност.
  • 3 балканец

    56 1 Отговор
    Щом са опрели да търсят работници от балканския регион смятайте какви заплати дават ?
  • 4 Герасим

    39 6 Отговор
    По - добре да мизерствам в България. Поне в България няма да се чувствам като войник. Който е бил или е в Германия знае за какво става на въпрос. Наистина, нищо не може да се спести в Германия. Може да спестиш за пътя Германия - България - Германия за някой нискотарифен полет. Да заредиш една маса за една вечер в България, да се правиш, че много печелиш и вижте ме кой съм Аз, и до там
  • 5 Варненец

    44 1 Отговор
    Добре де, ако във Варна трябват хора за туризма ... дали пишем статия да се появат в немската преса ... и да очакваме немци да дойдат да ни работят... Трябва да почнем да правим разлика между новини и реклама и то от сорта "търсим някой да ни работи за без пари, защото нашето население не иска така"
  • 6 Ник

    37 0 Отговор
    Това е нагледен урок по цигания от страна на голям работодател.
  • 7 onq s konq

    11 24 Отговор
    Често се появява по някой тук с горещи призиви "Емигрирайте,спасявайте се",ама не казва къде да емигрираме.А се оказва че в Германия е кофти,което значи че и в другите държави на Запад е почти същото...което значи,че остава Русия.Ама не казва направо хитреца "отивайте в Русия",а чака да се сетим сами!Проблема обаче за Русия е,че там имало 150 народности и руски много-много не се говорело.И кво прайвам аз там с перфектния си руски ако не ме назначат веднага в Кремъл,а работодател ми стане някой чукча?

    Коментиран от #16

  • 8 Шаран БГ

    13 1 Отговор
    Добре "майстор №2 ", че има кой да ни светне за истината - единадесетата зелена точка е от мен !!! Хубаво си им го казал, ама то не е на български, ами на " майчин язик".
    Имам скъп спомен за цял живот точно с този израз.Без да знам какво означава, "сиктирдосах" един връстник в хлапашките си години. Чул ме един учител, който не ми преподаваше по нищо. Кротко ме повика и попита: - Знаеш ли какво каза ? Цък - гледам като теле. Кротко ми обясни човека точното значение и ме посъветва: " Като не знаеш смисълът на една дума - не я употребявай ! Просто ставаш смешен " Запомних го за цял живот, защото не ми се скара, не ме обиди, нито ми опъна ухото, а тихо и спокойно ми разясни всичко .....
    Надявам се покрай немския, да си понаучил и "майчиния " !?!?
  • 9 Бай Тошо

    21 2 Отговор
    Роби по точно
  • 10 даката

    33 0 Отговор
    търсят и един милион социални придружители за старческите домове в германия.трябвало да дойдат от източна европа защото младите мюсюлмански мигранти не искали да се унижават да бършат стари германски задници
  • 11 Иван

    20 26 Отговор
    Почти всички постове които четох до тук са на паразити живеещи още при мама и татко или страхливци несмеещи да изпълзят от дупката си.Значи е по хубаво да работиш за 300 евро в България ,отколкото за 1300 в Германия!?!На оня „екперт“ дето му казали заплата 800 евро ако въобще е вярно означава работа на пол.раб.ден.А на един друг дето не се спестявало-Работя в Германия от 6 години и от чистач в Бургер Кинг с труд и упоритост станах мениджър на бензиностанция от веригата Арал.Пък вий си стойте в БГ за да не се минете.Да не говорим за разликата в пенсиите някой ден.Нещастници!!!

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Съгласен съм, че може да постигнеш нещо там. И аз съм работил на различни места и ако имах намерение да оставам със сигурност щях да работя на добре платена работа понеже там се намира и като видят, че си работар и те искат. Особенно ако говориш един, два езика, имаш работна етика и си готов когато се наложи да изкараш и дни на работното място, за да спазиш сроковете. Това им е важно, отдаденост и труд. После и парите са точни.
    У нас и да ти се работи, и да не ти се работи е все тая. Никой не го оценя и никой няма да ти даде повече, ако работиш както трябва. Това убива мотивацията и няма как да се иска качество и отдаденост.
    Недопустимо е един хамалин в строителството да взима 800лв за най-простата работа, да носи, а един интелигентен човек с два езика, висше образование и квалификационни курсове да взима 400-500лв за повече часове интелигентен труд. При нас всичко е сбъркано и наопаки.
  • 14 РОБОВЛАДЕЛЦИ

    14 3 Отговор
    РОВОБЛАДЕЛЦИТЕ НА ГЕРМАНИЯ
  • 15 Анонимен

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Какво се зъбиш ние да не сме глупави и да не можем да смятаме. Тарикатите дават 2200 като се извадят данъците и осигуровките остават 1500 вадиш 400 за квартира и 400 за храна и остават 1500 лв ако си седиш по цял ден затворен може и да ги спестиш но колко време ще изкараш така?

    Коментиран от #20

  • 16 На ТАНАС дъртия УЙ

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Пълен си със съдържание като каба гайда. Преди да се изходиш в темата, що не си направи труда да провериш каква е средната нетна заплата в Германия? За 2017 около 2200евро. След това веднага щеше да ти светне лампата(стига да не ти е изгоряла) и да видиш подлата робовладелска схема, а именно да наемат чужденец на минимална работна заплата за труд заслужаващ средна такава. Тази схема работи в бг туризма, като масово има украинки камериерки, сервитьорки и дори на рецепция и в България ми говори на руски.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 баш майстера

    5 15 Отговор
    Кво ривете бе, ако са двама човека по 1200 евро чисто и ползват фирмено жилище за 500-600 евро си е супер офертата.
    Остават около 2000 евро чиста пара, като се има предвид, че храната и дрехите в Германия са по евтини от България предложението е повече от атрактивно.
    Бълхара иска да почне веднага шеф и да взима 5000 евро чисто и да си клати краката и да го бара през джоба, ясно ми е как разсъждават повечето българи.
  • 19 Гого

    13 1 Отговор
    Като се махнат данъците ще получавате 1300-1400 евро демек на санитарният минимум. Квартира 600 евро храна 300-350 транспорт 200 евро и какво остава за лични нужди 200 евро честито на робите от България.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дикембе Мутомбо

    13 2 Отговор
    Първо: БГ журналята, които работят за Дойче Веле са най-големите безродници. Т.е. опитват се да го раздават обективно и критично, но в думите им винаги си личи една тенденциозност. Все едно им плащат от Германия, за да подтикват местните да емигрират с песимистичните си излияния.

    И второ: "Спешно се търсят работници и от България" - Това "и" в заглавието обижда страшно много.

    Да бяха написали просто: Arbeit macht frei...
  • 22 месара

    14 0 Отговор
    защо търсите работници извън Германия?! толко "мигранти" си имате, ами интегрирайте ги!

    Коментиран от #23, #24

  • 23 интеграция но не за българи

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "месара":

    "Мигрантите" от Африка ги интегрират, като им дават по 2000 евро всеки месец, без да работят! Освен това са им осигурили безплатни жилища. Осигуряват им и безплатно обучение по немски. Даже някои наши роми се изхитриха да се представят за сирийци с изгубени документи за да взимат помощите.
  • 24 747

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "месара":

    защото всичките са я ракетни инженери , я съдови хирурзи , я някой друг висшист . на тях им трябва прости бачкатори :)))))
  • 25 ПЕНСИОНЕРА

    0 2 Отговор
    Аааааааа не , че кой ще остане тук със заплата от 255 € ? ? ??????
    Таман се готвеха за канада , може да размислят , ама едвали . Е тук ще правим почивни станциййй за ПЕНСИОНЕРИТЕ.
  • 26 патриотъ

    5 0 Отговор
    Приехте официално 1 милион бежанци и сега няма кой да работи,странно!Ами за какво ги канехте тогава,нали за евтина работна ръка,или за разплод?Сега си работете сами за такава заплата.Тя не е лоша,но да си в България,но при цените в Германия нищо няма да ти остане.Пък и там съществуваш сам на света и не всеки ще издържи такъв начин на живот.
  • 27 Петър

    2 0 Отговор
    "Изисквания да знаеш немски и английски" Че ако ги знаеш и тука в Кол центровете ще намериш добре платена работа и няма да плащаш квартира.
  • 28 Виолета

    1 0 Отговор
    Къде ще ми намерите квартира в Offenbach ли? ААА НЕ там вече съм бил,няма такава мизерия.
  • 29 Сийка илиева

    0 0 Отговор
    Имам интерес към обявата аз се намирам в офенбах