Last news in Fakti

19 Април, 2018 11:35 5 517

От продавач-консултант до мениджър продажби

  • кариера-
  • развитие-
  • мениджър-
  • продавач

"Работната атмосфера е едно от най-важните неща за положителни резултати", споделя Калина

От продавач-консултант до мениджър продажби - 1
Снимка: Калина Ганчева

Всеки човек е мотивиран по отношение на израстване в йерархията, предразположен е да прогресира, дори и да жертва цялото си време, за да прави всичко, което се изисква от него.

Това е Калина Ганчева. Калина се присъединява към фирма ЕСПО ГРУП - Ориндж център през 2010 г. Работила е на няколко позиции, като от 3 месеца насам, тя е преназначена на позиция Мениджър продажби.

ЕСПО ГРУП ЕООД

Би ли описала работата си с няколко изречения?

Работата ми е изключително динамична и в доста ситуации непредсказуема. Това, което върша е абсолютно удовлетворяващо за всеки човек, който не търси еднообразие и спокойствие ( в добрия смисъл на думата ) в работата си. Постоянният контакт с колегите ми от различните звена на фирмата е един от най-големите плюсове на моята длъжност – усещането, че си малка част от големия механизъм.

Защо избра да работиш точно в нея и с какво подпомогна за твоето кариерно развитие?

Когато кандидатствах за работа във фирмата през 2010г., бях студентка втори курс и познавах само един обект на Ориндж център, който смятах, че ще бъде приятна работна среда. Исках да работя с млад колектив и разбира се заобиколена от книги. Смея да твърдя, без колебание, че всичко, което съм усвоила до момента, като знания и умения и до голяма степен характер и светоглед, е следствие на работата ми в Ориндж център. Най - яркият пример за това какво е изградила в мен работата е, че започвайки едно от най-големите изпитания за мен беше постоянният директен контакт с клиенти. Тогава аз – 22-годишно момиче, изпитвах силни притеснения в тази област, което успях бързо да превъзмогна благодарение да ръководителите, които съм имала зад гърба си и тяхната подкрепа и съвети.

Колко време работи като продавач – консултант, след което си била преназначена на позиция мениджър продажби?

Работих като продавач-консултант около година и половина. След това получих предложение от моите ръководители да поема длъжността управител – магазин. Работих на тази позиция над 6 години. От три месеца работя като мениджър продажби.

От продавач-консултант до мениджър продажби
Снимка: Калина Ганчева

Какви стъпки трябва да бъдат изминати, за да се пристъпи от позиция продавач – консултант към позицията, която работиш в момента?

Според мен всеки, който иска да има кариерно развитие, независимо за каква фирма работи и в каква сфера, трябва да е наясно дали това е нещото, което иска да прави. Сегашната му позиция удовлетворява ли го? Без да си прави сметки за по-нагоре в йерархията – добър ли е в това, което прави за фирмата на сегашната си позиция? Всичко ли е научил и с всичко възможно ли се е сблъскал ? За да минеш от стъпало продавач-консултант до стъпало управител на магазин, пътят никак не е лесен, но правейки всичко с желание и вътрешна мотивация, без болна амбиция за това да бъдеш нещо, което в момента не си, всичко идва като естествено развитие за теб. Разбира се, благодарение на ръководството, което имаш и това, че твоята работа се забелязва и оценява.

Какви са предизвикателствата пред тази длъжност?

Предизвикателствата пред тази длъжност до голяма степен зависят от това, какъв човек си и какво би приел за предизвикателство. Едно от най-големите такива за мен си остава постоянният и директен контакт с клиента, както и това, че в доста голяма част от ситуациите трябва да успееш да преглътнеш и преодолееш себе си. Да успееш да потушиш и най-голямата ескалация и крайният резултат да бъдат само удовлетворение и от двете страни. Друго голямо предизвикателство е работата в екип. За мен работната атмосфера е едно от най-важните неща за положителни резултати. Трудно се постига, когато колективът, в който работиш е комбинация от безкрайно различни интереси, характери и ценности. Смея да твърдя, че в колектива, в който работя, всеки надгражда себе си. Колкото и банално да звучи, има колективна и работна хармония.

Кое е нещото, което те мотивира да изпълняваш работата си пълноценно?

Всеки ден ме мотивира усещането, че съм полезна с моята работа и това, че моите ръководители я ценят и уважават. Мотивират ме работните взаимоотношения с колегите и възможността постоянно да съм в досег със стоките, които толкова харесвам, и които ние предлагаме.

Как реагираха колегите ти, когато разбраха, че именно ти си тази, която ще бъде новият им мениджър продажби?

За мен беше голямо облекчение и радост, когато трябваше да премина от длъжността продавач-консултант към управител и всички мои колеги, с които тогава работех ме подкрепиха и уважиха, както и решението на нашето ръководство.

От продавач-консултант до мениджър продажби
Снимка: Калина Ганчева

Чувстваше ли се странно, след като смени работната позиция?

Не съм сигурна, дали съм се чувствала странно, когато станах управител. По-скоро чувствах отговорността, която идва с новата позиция.

Посочи три предизвикателства, които се отвориха пред теб, работейки в тази фирма?

Всяка позиция за мен е била ново предизвикателство - всички нейни специфики.

Каква е твоята формула за успех, без която не можеш?

Постоянство, усърдие, сериозно и отговорно отношение към позицията, която заемаш.

Виж свобоните позиции в ЕСПО ГРУП ЕООД



Свързани новини