20 Април, 2018 16:53 5 227 14

Турция изтегли златото си от САЩ

  • злато-
  • турция-
  • фед-
  • лира

Отношенията между Турция и САЩ се изостриха

Турската централна банка прибра своя златен резерв, който е стоял на съхранение във Федералния резерв на САЩ. Това показва данните от годишния отчет на банката, публикувани на нейния сайт.

В документа се отбелязва, че в края на 2016 г. Турция е съхранявала 28,689 тона злато във ФЕД, докато в края на 2017 г. в тази графа не фигурира нищо.

Своите златни резерви от чужбина са изтеглили и най-големите частни турски банки, които по този начин са изпълнили призива на президента Реджеп Тайип Ердоган „да се избавим от натиска на валутния курс и да използват против долара злато“, отбелязва БНТ. Банка „Халк“ е прибрала 29 тона злато, общо от чужбина в страната са се завърнали 220 тона от благородния метал.

Отношенията между Турция и САЩ се изостриха на фона на американската подкрепа за Силите за самоотбрана на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористична групировка, свързана с ПКК. Вашингтон обяснява своите действия с борбата срещу "Ислямска държава".

Освен това върху отношенията между двете държави оказа влияние и ареста в САЩ на заместник-генералния директор на турската „Халкбанк“ Мехмет Хакан Атила и турски иранския бизнесмен Реза Зараб. Те са обвинени, че са реализирали многомилионни транзакции в полза на Иран, като по този начин са заобиколили наложените санкции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 45рет53

    26 5 Отговор
    време е
  • 2 Ник

    56 5 Отговор
    Така- Така! - Иранците се отказват от валутните резерви в долари... - Турците си прибират златото... - Французите от времето но Дегол искат същото...
    Китайците рано или късно ще се откажат също от доларите, а вероятно и руснаците.

    - Оформят се "хубави дни" за Американците

    Коментиран от #6

  • 3 А НАШЕТО ДЕТО ХОДИ ВСЕКИ ДЕН ЗА КАНАДА

    57 3 Отговор
    КАКВА Е СИТУАЦИЯТА СЪС НАШЕТО ЗЛАТО ОТ ЧЕЛОПЕЧЕНЕ? КОЙ ПОДПИСА СДЕЛКАТА - НА ВЪЖЕТО !
  • 4 А ПЕНСИИТЕ И ДО 200 ЛЕВА

    23 2 Отговор
    ОХ ЛЕЛЕ !
  • 5 Супер!

    29 6 Отговор
    Така и трябва ама лошото е ,че Хамериканците са опразнили трезорите отдавна и не се знае дали няма да им върнат пакетиран въздух!
  • 6 запознат

    30 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    Французите са си прибрали златото по времето на дьо Гол.
    Обаче, германците скоро си го искаха и им показаха среден пръст.
  • 7 Ончо

    40 3 Отговор
    Да си го проверяват златото, щото един японец беше пробил кюлчето и се установи, вътре са волфрамови(волфрамът има същото относително тегло като златото", отвънка в тънък слой злато.
    Ония са най-опасните мошеници откак свят светува.

    Коментиран от #8

  • 8 Патриот

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ончо":

    Прав си донякъде.
    Китай преди доста години си поиска златото, а САЩ му върна позлатени волфрамови кюлчета. Честно. И приятелски.
    Германците също си искат златото, но не им го дават. Дори не им разрешават да го проверят дали е там.
    Между другото Федералният резерв е частен, а не държавен както много от вас си мислят.
  • 9 Дони

    6 9 Отговор
    Пишете глупости , и Венецуела си го изтегли с много голям шум и какво от това.
  • 10 mediator37

    4 3 Отговор
    През 2008г. Етиопската централна банка беше измамена, като й върнаха златния резерв под формата на волфрамови кюлчета в златна баня. Първи се сещат да разпробиват слитъците китайците и те първи осуетява подобен опит за измама.
    Волфрамът и златото са най-тежките метали и имат пълно съвпадение до третия знак в специфичното си тегло, но за разлика от златото волфрамът е най-твърдият метал и с най-висока температура на топене.
    От волфрам се правят противотанковите кинетични снаряди, които представляват буквално една подострена точилка с дебелина 3см., дължина 65см. и сткреловидно оперение в края, която е толкова твърда и тежка, че без да носи какъвто и да е взрив, ушива танка от единия край до другия и излиза от него, като в процеса на преминаване топи срещнатите по пътя си метали чрез триене и го подпалва.
  • 11 TeooGeoo

    5 0 Отговор
    Тегли , който има.....
  • 12 Тукашен

    3 0 Отговор
    Който има може и да тегли!
    Ама който няма : хеле то нашето като е окрадено още от преди "демокрацията" , а след 30 г. "демокрация" вече не остана нищо за крадене (дето да си струва де)!!!
  • 13 Okoto na Jupiter

    2 2 Отговор
    Историческа победа на комшията над жидомасоните!
  • 14 Ядеитн

    2 2 Отговор
    Старите хора казват: "Който си прибира златото, готви мурабе"(демек война). Опичайте си акъла добре!