20 Април, 2018 17:28 1 168 10

Ако увеличат цената на въглищата, токът скача

  • теменужка петкова-
  • въглища-
  • ток

Димитър Манолов заяви, че във вторник ще се проведе протестно шествие

Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената на въглищата с 15 процента, то това ще се отрази на цената на тока, която ще поскъпне с 2 процента. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в енергийното министерство след среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Министър Петкова допълни, че в момента цената на тон условно гориво е 77 лева. Ако тази цена поскъпне с 15 процента, това би означавало, че с 35 милиона годишно ще се увеличи цената, на която "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да плати на "Мини Марица-изток", за да купи необходимото количество въглища за производство на електрическа енергия.

Двете американски централи пък ще трябва да платят общо 31 млн. лева на мините. По думите й това ще се отрази на крайната цена на електроенергия за битовите потребители и бизнеса. "Около 2 процента ще бъде увеличението, което е изчислено на база на тези искания", уточни Теменужка Петкова.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че във вторник ще се проведе протестно шествие, организирано от "Мини Марица-Изток", като се надява след това разговорите по темата да продължат, за да се намерят решения по въпроса. Той посочи, че на протеста няма да участват всички, "за да не настане апокалипсис".

Председателят на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че целта пред неговия синдикат е да бъдат запазени максимално дълго работните места в целия комплекс, както в мините, така и в ТЕЦ-овете. Освен това ще се търси възможност да бъдат увеличени работните заплати на хората, които работят там.

По думите му цената на въглищата трябва да се увеличи, но това не трябва да става за сметка на цената на тока. Мнението на Димитров е, че протестите няма да доведат до някаква радикална промяна, а дали ще ги подкрепят ще решат хората, които работят в мините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    16 0 Отговор
    Тази нали си Подаде ОСТАВКАТА
    ИЛИ НЕЩО ИЗЛЪГА
  • 2 goni

    9 2 Отговор
    Много интересно! "Цената на въглищата трябва да се увеличи, но това не трябва да става за сметка на цената на тока!:) Е! За чия сметка тогава!

    Коментиран от #4

  • 3 Пророка Муци

    13 0 Отговор
    Много евтин номер ни въртите за да оправдаете вдигането на цените.Но на Джаго и Асан от малътъ ич не им е през ку....ъъъ......електромеро.Другите са овчички благи и тихи.
  • 4 инж. Хасен РОМаносов

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "goni":

    За сметка на Братчедите бе бате.Ама смее ли вожда ви да се бъзика с ЕЛЕКТОРАТА.

    Коментиран от #5

  • 5 goni

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "инж. Хасен РОМаносов":

    Ти сериозно ли мислиш че братчедите ще платят!:) Ако, измислиш начин да накараш тия да си плащат ще станеш национален герой, а България ще е една от водещите в EU!:)

    Коментиран от #6

  • 6 има начин

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Всеки братчед “социално слаб“, който получава пари от държавата, за да оправдае тези пари заминава в мината да бере въглища на половин работен ден “ленински трудов ден“.

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "има начин":

    Идеята е добра!:) Ама, даже през социализма не беше осъществена, камо ли сега!:)Ще ни налазят соросоидите! От тия паразити само унгарците се отърваха! Ама, ние де ще се сравнява ме с тях!:)
  • 8 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Няма начин, Теменужке !
    Ако ще въглищата и ядреното ни гориво да е без пари ,цената на тока ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА!!
    МНОГО СТЕ ЧИНОВНИЦИТЕ , уважаема. И ставате все по-вече. Комисии, регулировъчни органи, подкомисии, специалисти-съветници - края Ви не се вижда. И сте хора,човеци, със семейства и деца. И макар, че нищичко не произвеждате и сте"тумор" в икономиката на Държавата и Вие трябва да ядете хляб.
    И най-лошото е, че много често сами си определяте възнагражденията/ месечните заплати/ и привелегиите!
    За това ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, АДВОКАТСКИ УСЛУГИ, СЪДЕБНИ ТАКСИ, ЛЕКАРСКИ ГРИЖИ и т.н. ит.н. ще растат.
    Да му мисли народа! Той и не остана много...... и намалява все по-вече. А Вие се правете на управници .......докато я затриете тази държава !!
  • 9 gnida

    0 2 Отговор
    Ха ха , ами цената на електроенергията постоянно расте ! Всеки от правителството замълча за евродирективите и дали ще затворят тези мини ! Там работят почти 8000 човека .... А в помощните фирми (частни , щото за всеки частник е прекрасно да си в симбиоза с държавата ) бог знае колко - е там ще сринете централна България , ако ММИ затворят ! Ако това ви е целта скъпи гробари кажете по-рано , да знаем как да ви обичаме !
  • 10 скобар

    3 1 Отговор
    ТИКВА ТОЯ КОМИКС НЕ ГО ЛИ УВОЛНИ ВЕЧЕ??