21 Април, 2018 15:46 1 722 10

Жените у нас получавали с 15 на сто по-ниски заплати от мъжете

  • жени-
  • заплати-
  • българия

Това посочвали данните от нов доклад

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, предава Нова телевизия. Това сочел доклад на Комисията за защита от дискриминация. Разликата между заплатите на двата пола е около 15%. Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева.

Най-често дискриминираните възрастови групи жени били между 25 и 34 години и между 55 и 64 години. Първите са се върнали след майчинство, а другата група са близо до пенсионна възраст и работодателят не иска да инвестира в квалификацията им.

По-големи разлики в заплащането между мъже и жени има в Германия, Австрия, Обединеното кралство, Чехия и Словакия, а по-малка е разликата в Испания, Унгария, Полша и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    10 0 Отговор
    Абе, не само аз. И много други мъже ще кажат че не е вярно!:) Просто не се отчитат едни други пари!:) Дето не фигурират на фиша!:)
  • 2 Един

    22 0 Отговор
    Подобни изследвания са пълна глупост. Мъжете и жените имат различни предпочитания за професия. Има цели отрасли, в които работят предимно жени - например учителската професия и медицинските сестри. Добре известно е, че там заплатите не са високи. В енергетиката, където работят предимно мъже, заплатите са доста над средните. Ето ти откъде идват тези 15 % разлика.
  • 3 стар

    12 0 Отговор
    Пита се дали е извършено еднакво количество работа,а не дали позицията е една и съща.Примерно копаеме канал на ръка ,здрав прав мъж ще изкопае 10 метра,жената ако и тя изкопае също толкова за същото време съм сигурен,че ще получи същите пари.Ако изкопае по-малко но е на същата позиция копач е нормално да вземе по-малко.
  • 4 onq s konq

    6 1 Отговор
    Голяма част от жените са "домакини" и НЕ РАБОТЯТ,защото мажете им изкарват достатъчно.Като се прибави 0 ПРИХОДИ към женската група и приходите падат естествено.Както и да е-важното е да има смешни статистики.
  • 5 факт

    12 0 Отговор
    И РАБОТЯТ ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО
  • 6 Гост

    7 0 Отговор
    Дискриминирани? Това да не е нова дума за облягам се на бюрото и обсъждам парцалки в мола? Еми мързи ги госпожите да прочетат, да поработят - други бръмбари са им в главата и затова работодатели предпочитат да движат нещата напред.
  • 7 зомби килър

    7 0 Отговор
    Редовната пропаганда от феминистки организации дето са на хранилка при сорос и други мултимилиардери дядковци дето пет пари не дават за жените ами ги използват и манипулират в техен интерес,това не е статистика а стакмистика,всеки може да искара каквито си иска резултати ,даже съм сигурен че не си правят труда да правят каквото и да е проучване просто обявяват това дето им изнася и готово,за жалост още има хора дето се вържат на манупулация.
  • 8 Живко Тодоров

    7 0 Отговор
    Ако една жена ще може да работи толкова и такава работа, каквато работя аз, не виждам причина да не взема колкото мен. Проблемът е, че повечето жени не могат да мъкнат като мен 50 килограмови камъни. Ха сега ми кажете това дискриминация ли е или просто искаме да имаме жени, а не световни шампионки по вдигане на тежести с бицепси на мъж и също толкова мустакати?
  • 9 Патриот

    2 0 Отговор
    Нормално. Където се изисква физически усилия нежният пол не може да изпълни същите резултати ккато мъжете, както вече някой писа.
    Може би ако в рудниците има повече жени ще станат долу-горе равни резултатите, но т все се натискат - управител, на бюро... и т.н.
    А и официалните доходи не включват подаръците от шефа при някой по-еротични професии, нито пък когато дадеш 100лв за един час, понякога и повече за по-специфични дейности.
    В коя професия мъжът изкарва 100лв/час в България(не пишем за пилотите във Ф1 примерно)?

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Патриот":

    Работя в може би най-еманципираната сфера - информатиката (още позната като АйТи). Не се изискват мускули, нито си подложен на тежък физически труд. Изисква се здраво четене и прилагане на наученото - ежечасово, ежедневно, ежеседмично. Изисква се висока концентация, логическо мислене и работа в екип. Няма жени или са голяма рядкост. Просто не става някой да те уреди или да интригантстваш и да флиртуваш с шефа ти. Веднага си проличава, че не ставаш и си воденичен камък и се спъва работата. Предполагам всеки работодател иска да искарва пари, а не да си слага таралеж в гащите.