22 Април, 2018 12:57 12 217 11

Затишие пред Брекзит

  • велокобритания-
  • брекзит-
  • паунд

Кой знае, дори може да се окаже, че Великобритания ще излезе печеливша в края на тази финансова епопея

Британският паунд регистрира няколко колкото очаквани, толкова и изненадващи покачвания на стойността си спрямо останалите валути като достигна до 11-месечен връх спрямо еврото преди няколко дни. Това съобщиха за Факти.бг от Tavex.

По-добрите резултати от очакванията в данните за продажбите на стоки беше една от двете основни причини. Втората е другият изненадващ доклад, според който безработицата във Великобритания е на най-ниските нива от 43 години насам.

Въпреки тези изненадващо добри новини, валутната двойка паунд – евро успя забележимо да пробие нивото 1.15 евро за паунд, едва след като Европейската централна банка (ЕЦБ) не успя да убеди инвеститорите относно програмата си за количествено улеснение, която ще продължи да изпълнява и през 2018 година.

Гледайки на тези скорошни икономически събития, паундът изглежда сякаш си връща позициите. Сделката между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) е неизбежна и двете страни се споразумяха Великобритания да има достъп до пазарите на Европа по-време на транзитния период, то опасенията за британския паунд ще са по-скоро свързани със втория референдум на Шотландия, както и граничният проблем, който ще се появи между Великобритания и Ирландия след Брекзит. Последната тема е широко дебатирана на Острова.

Твърде е рано да се даде дефинитивна прогноза за паунда след Брекзит.

Двата основни лагера от финансови коментатори са разделени. Едните смятат, че паундът ще падне повторно, а другите залагат, че британската лира ще остане на същите нива, защото нищо съществено няма да се промени.

Кой знае, дори може да се окаже, че Великобритания ще излезе печеливша в края на тази финансова епопея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 7 Отговор
    Ясно е защо измислиха скандала със Скрипал. За да отклонят вниманието от брегзита иначе досега паунда да се е сринал.

    Коментиран от #2

  • 2 Eee

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Има доста да чакаш.
  • 3 Бай Ганю

    7 11 Отговор
    Най- сетне някой да каже какво наистина се случва без да прогнозира мрачното и несигурно бъдеще на Велика Британия. Естествено че ще са печеливши и паунда ще се стабилизира по мои прогнози около 2,30 за лев а след преходния период паунда излита. Не му ли стана ясно на тоя свят и най- вече на тъпоглавия дивак наречен българин,че има две държави които карат влака а останалите са вагоните .

    Коментиран от #6

  • 4 За Бай Ганьо

    7 3 Отговор
    Да наистина две държави карат влака
    Едната е САЩ другата е Русия
    Паунда ще стане колкото еврото не клекне ли тъпата Мей на Европа

    Коментиран от #7

  • 5 Пак за Бай ти Ганьо

    10 4 Отговор
    Великата ти Британия е била велика преди 100 години
    БеЗплатен обяд няма
    Само за инфо да ти споделя вътрешната задлъжнялост на населението на UK е 2.5 трилиона паунда
    Как се изплащат тези пари след като икономиката им пада с 1,5% от брутният вътрешен процент спрямо миналата година
    Това което се случва е временно

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Ганю":

    И това невероятно умозаключение го направи на база днешния курс на паунда?
    Само да ти кажа, че една йена е 0.0075 евро ;)
    Има три европейски страни, които карат влака,както се изразяваш-Италия, Германия и Франция. И една азиатска-Китай. История бате.
    Досега Германия и Франция винаги са били в непрестанни конфликти от разпадането на империята, надявам се най накрая да възкръсне империята на франките. Заедно с Италия и Испания ще представляват истинската,стара и аристократична Европа. онея там,отвъд ла манша да трябва побързат,каквито бяха и призивите
  • 7 Бай Ганю

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "За Бай Ганьо":

    Русия нищо не кара, ами до 10-15 годинки ще се раздроби на още държавички с прозападно управление. Влака го карат ингилизите с янките и не се прави на финансист и не бери грижа като ми цитираш дълговете им. Франция и Германия са васални на МАШИНИСТИТЕ .Както и другите ВАГОНИ от ЕС. Азиатците колко и да се пънат и те са в КОМПОЗИЦИЯТА и зависят от ОНИЯ ДВАМАТА в МАШИНАТА.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ганю":

    Хахаха, нищо не каза за курса на йената. Япония е много по добър остров от Англия. Във всички отношения,но острови.... Англичаните са се прикрепили за сащ и си мислят, че са машинисти,но само гледай. Да ти кажа,янкитата в момента са по големи приятели именно с Япония. Тъпото е , че това мениджърче на конци Макрон много залитна към сащ и гледам че пак нещо имат разминавания с Германия. Германия и Франция -васали на англия били...хахаха Хахаха т'ва го оставям без коментар
  • 10 Баш реализатора

    2 0 Отговор
    Паундът или ще падне или няма да падне. Таке е то. Да живеят спекулантите, да живее човешката алчност - тя ще погуби света...
  • 11 Бай Ганю

    0 4 Отговор
    Е каква Япония бе брато. На тях още им държи влага от Хирошима. Ако си чел за тогава?! Япония изобщо никога няма да влезе в машината ами ще се дъндурка като по заден вагон доволна че изобщо е в КОМПОЗИЦИЯТА.