22 Април, 2018 16:21 7 742 7

Забрана за добив на волфрам във Велинград

  • велинград-
  • волфрам-
  • добив-
  • съд-
  • решение
Забрана за добив на волфрам във Велинград - 1
Снимка: Shutterstock

Състав на Административен съд Пазарджик отхвърли оспорването на фирма „Ресурс 1“ АД на становището на РИОСВ - Пазарджик, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно им предложение „Добив и преработване на волфрамосъдържащи руди от находище „Грънчарица център“, находящо се на територията на община Велинград с възложител „Ресурс 1“ АД.

В съдебното решение под председателството на съдия Георги Петров, става ясно, че с писмо на РЗИ – Пазарджик, е посочено, че в информацията, приложена към Доклада за ОВОС за инвестиционно предложение не са отразени откритите водохващания от Събирателна деривация „Бистрица“ на река Грънчарица и нейните притоци, предназначени за питейно-битово водоснабдяване за община Велинград. Посочено е също така, че от графичната документация, приложена към заповедта за учредяване на санитарно-охранителните зони (СОЗ)от 25.08.2017 г. е установено, че в концесионната площ на инвестиционното предложение попадат целите първи пояси на водохващанията на р. Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере, както и части от вторите им пояси. При това положение, директорът на РЗИ - Пазарджик е заявил отрицателно становище по представената документация за оценка на качеството на Доклада по ОВОС.

В писмо от 18.09.2017г. на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Пловдив в което, във връзка със същата заповед за учредяване на СОЗ пък е указано, че е необходимо да се коригира концесионната площ на находище „Грънчарица Център“, като от нея се изключат площите, засегнати от първите пояси на речни водохващания на р. Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере Инвестиционното предложение следва да се съобрази със забраните относими и към вторите пояси на водохващанията.

Наличието в концесионната площ за„Добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица - Център“, общ. Велинград на водохващания от река Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере, от които се подава вода за питейно-битовото водоснабдяване на гр. Велинград и несъобразяването на Доклада по ОВОС с тези факти, изключват възможността компетентния орган – Директора на РИОСВ, Пазарджик да постанови положителен резултат по осъществяването на инвестиционното предложение,а именно добив на волфрам.Независимо от това или по-точно именно заради това, че заповедта за учредяване на санитарно-охранителна зона не е влезнала в сила. Като е съобразил това, административния орган е постановил един съответен на материалния закон акт. "Той ще следва да бъде оставен в сила", се казва в заключение в съдебното решение.

С решението си Административният съд в Пазарджик на практика спира добива на волфрам на територията на община Велинград. Усилията на кмета Коев ,за създаването на и регистрирането на вододайната зона за питейно-битово водоснабдяване на практика са ключов момент за невъзможността на концесионера да може да започне добив на волфрам във Велинград.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховният административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    12 5 Отговор
    Ле-ле! Това е волфрам! Какво означава че не може! Не знаех че в нашата не много голяма страна има толкова ценни неща!

    Коментиран от #6

  • 2 падналия ангел

    17 10 Отговор
    Волфрама е метал със стратегическо значение, има го в ел.крушките,хирургическите инструменти до оръжията. Една пловдивска фирма занимаваща се с производството на цветни метали иска да разработи находището ама щото не е от "нашите" и няма да и мине номера. Под предлог, че ще попречи на туризма,а мястото е на..., по едни чукари сигурно на повече от 30км.

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "падналия ангел":

    Ами, не съм специалист! Ама, в случая не става въпрос за пари, а за много пари!:) Все някой ще успее! Не знам! А,и кой ли знае?!:)
  • 4 Баш МАЙСТОРА

    12 9 Отговор
    Вода гази , жаден ходи. Разбирам екология и тем подобни , ама и трябва да се храниме. Ако по цял свят законите бяха по наш тертип , нямаше да се добива петрол, газ , руда и нищо което уж застрашава еко тинтири минтири. Сега само ще гледаме как другите се трудят и напредват , а ние мързеливи и крадливи ще търсим причини за оправдание. В ГЕН БГ има проблем , както каза царя ( да си сменим чипа) и е прав човекът.
  • 5 Патриот

    26 2 Отговор
    Разбира се, че ще се забрани на българските компании да го добиват. Право да го добиват ще имат амекинци, канадци и други братска нам народи отвъд океана за стотинки.
    Ама така е нали сме демократимни, правови и свободни.
  • 6 795

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    Това означава, че като не са се съобразили с ОВОЗ, са изпуснали онзи уран в питейната вода. Това, означава, че в моят любим хотел, в който преди 7-8 години, когато го открих, си запазвах стая от днес за утре, а сега я запазвам за поне 2 месеца по-рано. Велинград имат уникален ресурс под формата на минерална вода. Градът е жив заради нея. Позволят ли втори път такъв гаф, започнат ли експлоатацията на мината в този вариант, са чао.
  • 7 Бриго Бичкията

    2 0 Отговор
    Като сме некадърни, по добре да си стои в земята.