23 Април, 2018 11:48 3 061 35

„Газпром“ хвърля $20 млрд., за да стъпи на Балтийско море

  • газпром-
  • балтика-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • метан

Партньор на компанията в този проект е дружеството "Русгаздобича"

В разгара на западните санкции срещу Русия „Газпром“ обяви мащабен проект за излаз на Балтийско море, съобщава в. „Ведомости“.

Водещото делово издание отбелязва, че от „Газпром“ са готови да вложат $20 млрд. за изграждането на газопреработващ комплекс в Уст – Луга, което се намира близо в Санкт Петербург.
Партньор на компанията в този проект е дружеството "Русгаздобича".

Бъдещият производствен комплекс ще може да преработва до 45 милиарда кубика газ годишно. Той ще има инсталации за пречистване на синьото гориво от примеси. Полученият метан ще се втечнява, за да може да бъде изнасян с танкери. Останалото синьо гориво ще се изнася за Стария континент чрез „Северен поток - 2“.

Ако предприятието на „Газпром“ под Санкт Петербург бъде изградено, то ще е втората по големина инвестиция на „Газпром“ за последното десетилетие.
Руският газов монополист вложи $55 млрд. в газопровода "Силата на Сибир". Последният е планиран като газотранспортна система за центровете на газодобива в иркутския и якутския район и за износа по цялото азиатско направление. „Газпром” и китайската компания CNPC вече подписаха договор за доставките в Китай за срок от 30 години в обем 38 млрд. куб. м. годишно, припомня „Русия днес“.

Основен ресурс на „Силата на Сибир” са две находища — Чаяндинското със запаси от 1,2 трлн. куб. м. и Ковиктинското — с 1,5 трлн. куб. м. Очаква се от Чаяндинското находище да се добиват годишно по 25 млрд. куб. м. газ и не по-малко от 1,5 млн. т. петрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    12 23 Отговор
    А аз очаквам с нетърпение да се отървем от енергийното робство на араби и ушанки като въвеждаме ВЕИ в цяла Европа. Ток в колите и отоплението.

    Тогава петролчето ще могат да си го пият.

    Сигурно на "оня с коня" ще му е тъжно за тдс-а но това е - прогреса иска жертви :):):)

    Коментиран от #4

  • 2 Kire

    7 1 Отговор
    освен примесите както ги наричат и пропан се добира основно хелий
  • 3 за съжаление е така

    29 6 Отговор
    Имат пари -инвестират...Това е..А ние понеже сме"умни"-седим отстрани и подсмърчаме...А "фалиралите" руснаци правят инвестиции за милиарди-то Северен Поток 2...то Сила Сибири...то Турски поток...то АЕЦ-ове- в Турция и Унгария...Договарят се с Япония за газопровод-....-абе с една дума-бачкат в свой интерес...А ние само потупване по рамото ни устройва.

    Коментиран от #6

  • 4 Да го кажем направо

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Баце-ще има да чакаш до второ пришествие.Дали и пра-внуците ни ще видят твоята мечта в реалният живот???

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    5 17 Отговор

    До коментар #4 от "Да го кажем направо":

    2050 Европа ще е безвъглеродна икономика , тоест повечето от родените след 1980 (40-тина годишни в момента) ще го доживеят , а внуците ни няма да ПОМНЯТ въглеродната икономика !!
  • 6 гост

    5 15 Отговор

    До коментар #3 от "за съжаление е така":

    Имат друг път , харчат "държавни помощи" с надежда за поскъпване в бъдеще , ама само с надеждата ще си останат !!!
    Руският концерн "Газпром" обяви свиване на нетните приходи за второто тримесечие сс 80% на годишна база до 48 милиарда рубли или 817,3 милиона долара.
    Като причина за този резултат от компанията посочват загуби, свързани с валутните курсове, съобщава Noney.bg, позовавайки се на CNBC. Нетният дълг на "Газпром" е скочил с 18 на сто през първите шест месеца на годината до 2,29 трилиона рубли към 30 юни.
    Продажбите на газ, основно за Европейския съюз (ЕС), са се увеличили до 119,1 милиарда кубични метра през първата половина на 2017 година. Средната цена на суровината на Стария континент обаче е намаляла.
    https://news.bg/int-economics/80-spad-na-netnite-prihodi-otchita-gazprom.html
  • 7 патриотъ

    16 7 Отговор
    Недейте да пишете глупости,гопода!За да има електрически двигатели за автомобилите,трябва да има електричество,което се произвежда от какво?...от нефт и газ!За сега няма други източници на енергия и недейте да мечтаете и да лъжете хората!Слънчевата енергия е много по-скъпа,вятърната също,вецовете имат ограничен капацитет,така че,това си е жив популизъм и глупава мечта.А замърсяването на околната среда за производството на акумулатори е много повече от замърсяването от двг.Това за сега са детски мечти и празни приказки!Електрическия автомобил е изобретен още преди сто години и не напразно до сега не е разработен.Така че,нефта и газта нямат алтернатива за сега и за ваше голямо съжаление Русия има най -много запаси!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    5 16 Отговор

    До коментар #7 от "патриотъ":

    Е поне да не беше лъгал за "най-многото" запаси , дето и на лапетата вече е ясно , че лъжеш най-безсрамно !! А за другото не се безпокой , въглищата вече умряха и петрола и газта няма да се забавят много , колкото и да ти е неприятно !!

    Коментиран от #9, #14

  • 9 А стига бе

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Хаахаааа...въглищата били умряли-абе човече-въглищата заемат 47% от световните енергоносители...Влезте в реалният свят вече-стига с тези розови очила.

    Коментиран от #10, #12, #17, #18

  • 10 гост

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "А стига бе":

    Супер , иди го обясни на шефовете на ТЕЦ-овете , дето им казаха , че 2020 затварят ако нямат 97% очистване и не плащат такси два ПЪТИ колкото себестойноста на тока , които тепърва ще се увеличават в ПЪТИ !!! Или прочети решението , че 2030 г в Европа НЯМА да има производство от въглища !! Или прочети в Китай колко въглищни централи затварят годишно за сметка на ВЕИ !!
  • 11 xvxv

    6 2 Отговор
    Тези за нищо ги имат парите - хвърлят ги
  • 12 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "А стига бе":

    Майкъл Блумберг днес обяви , че от личните си средства ще плати вноската на САЩ в Парижкото споразумение , която Тръмп отказа да плати , горе долу 5 милиона , а най-големите предприемачи на Америка казаха , че ще се включат също !! Същото споразумение , дето предвижда до 2050 90% от Света да е безвъглеродна икономика !!
  • 13 ГОРКИТЕ РУСНАЦИ

    3 15 Отговор
    Не спряха да ги крадат и лъжат. Само след пет години няма да има кой да купи тубичка газ за запалка от тях. Ужас горноазиатски. Ама 76% за отровното джудже. Хак им е. Да ядат нефт и дишат газ хуманоидите.
  • 14 Готин ама не съвсем

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Как точно ще се прекрати добива на нефт и газ???
    Само за горива ли се използват или и за други цели??
    Нещо така химическа промишленост да си чувал??
    Че ще се намалят добивите, ОК! Но чак пък прекратят???
    Посмали Манго!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Готин ама не съвсем":

    А ти да си чувал случайно , че суровините за химическата индустрия СЪЩО идват от рафинериите , а рафинерия която може да работи с ПОД 80% натоварване НЯМА ?? И че над 80% от нефта се използва в транспорта и енергетиката ?? И че вече 2/3 от химическите продукти имат непетролни заместители и има международни договори за ограничаване и прекратяване употребата на пластмаси , особено петролни ?? Явно много работи не си "чул" !!
  • 16 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "Готин ама не съвсем":

    В света в момента има толкова произведена пластмаса , че 30-40 години може да се ползва само рециклирана , просто трябва да се накарат "производителите" да минат на такава , щото им е по-лесно с новичка , но това вече става с новите закони !! Само в международни води в океаните има колкото световното производство за десетина години , просто някой трябва да я събере и рециклира !!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "А стига бе":

    Трябва да припомним, че се разчита документите да бъдат окончателно съгласувани и приети по време на българското председателство на ЕС.
    Според промените, анонсирани от Европейският Парламент, през 2050 г. целият сграден фон в Европа трябва да бъде преведен на нулево ниво на потребление. Новите санирани здания, в които е направена подмяна на оборудването за отопление (парно) трябва да са снабдени с автоматизирани устройства за регулиране на нивото на температурата. Затягат се правилата за проверка на системите за отопление и охлаждане на въздуха.
    В новата редакция на Директивата се въвеждат и изисквания, насочени към стимулиране на развитието на електротранспорта. В частност става въпрос за задължително строителство на поне една зарядна станция за електромобили в новите жилищни сгради, както и при тези, които вече са санирани, при които паркоместата надхвърлят 10 (за електромобили).

    Тъй като значителна част от потребяваният в Европа природен газ се използва за отопление на сградите, новата редакция на Директивата безусловно ще подпомага понижението на природен газ, но в средносрочно бъдеще. Затова в новия текст се на документа се подчертава, че 1% икономия на енергия намалява вноса на газ с 2,6% , което от своя страна подпомага и енергийната независимост на ЕС.
    Айдееее , и газа отгърмя и кво ше праим сега , какви опорки ше мислим ??!!

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    2 7 Отговор
    Не знам какво не хареса модератора в ОФИЦИАЛЕН документ на ЕС !!
    На ход е Директивата за енергийна ефективност на ЕС с нулево потребление на електроенергия в сградите през 2050 г. Сградите потребяват 40% от енергията в ЕС. На тях се падат и 36% от изхвърлянето на емисии от въглероден двуокис (СО2) в региона. Затова намаляването на енергийното потребление и изхвърлянето на емисии в този сектор е много важно за изпълнението на стратегическата дългосрочна задача за намаляване към 2050 г. на изхвърлянията на парникови газове с 80-95 % от нивото от 1990 г. Още през 2010 г. бе приета Директивата за енергийна ефективност на сградите 2010/31/EU (Energy Performance of Buildings Directive — EPBD) , в която се посочва, че към 31 декември 2020 г. всички нови здания в ЕС трябва да се строят като сгради с почти нулево потребление на енергия (nearly zero-energy buildings). Нормата е заложена за влизане в сила за държавните сгради от 31 декември 2018 г . Освен това „почти нулева, или много ниско ниво на използваната енергия трябва в голямата си степен да се покрива от енергия от ВЕИ, включително и от местни, или намиращи се в близост ВЕИ“, се казва в Директивата, която заедно с регламента за ВЕИ е един от ключовите елементи в стратегията на ЕС за борба с климатичните изменения ЕБВР.
    http://3e-news.net/българия/на-ход-е-директивата-за-енергийна-ефективност-на-ес-с_60626

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Само за русофилите , че хич ги няма в смятането ! 10% икономия - 26% намален внос на газ ! 20% икономия - 52% намален внос на газ ! Да продължавам ли или вече схванахте какво се очертава ??!!

    Коментиран от #21, #23

  • 21 tost

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    А ве трол-чик не ти ли омръзна да спамиш?
  • 22 Справедлив

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    То хубаво за европейските документи и директиви-просто прекрасно...ама защо ли "тъпите германци" постоянно дострояват газопреносната си система в страната и я разширяват? Същото е и с Дания,Франция и дори Великобритания...Мислиш ли,че биха го правили това,ако бяха уверени, че газтта скоро ще изчезне като основен енергоносител? То хубаво приемат евро-директиви,ама както повечето брюкселски закони те не са адекватни-правите краставици и щастливите прасета помниш ли? А емиграционните закони ? Та не се пали толкова от един написан евро закон или документ-ще си остане просто хартия-както между другото и 41% от приетите закони и директиви от европейският парламент-това сочи статистиката...

    Коментиран от #24

  • 23 Да го кажем направо.

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Искаш да кажеш,че ако се направи 40% икономия( което реално е невъзможно) ще има 100% отказване от газтта??? И какво става с тези 60% които остават от икономията-дупка..дупка в нищото--със какъв енергоносител ще се попълнят потребностите на тези 60%...--с дърва или въглища?????...абе уникални наивници имало тук бре..Само евро-легенди и партенки са ви в главите...

    Коментиран от #25, #26

  • 24 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Справедлив":

    Защото "тъпите" геманци искат да имат ИЗБОР , умнико и МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ още повече !! А какъв ще е избора на "нетъпите" руснаци с ЕДИНСТВЕН КУПУВАЧ за "великите" потоци ??!! И то при спадащ пазар ??!! Още повече пък останалите дето си изредил и които в голямата си част даже не знаят , че има И руски газ в целия който потребяват , толкова "значима" част заема !! А какво "дострояват" всички държави от централна Европа , дето се гласяхте да ги снабдявате през Германия , ама без да ги питате ?? Обаче опааа , изненада , взеха че вкупом обявиха , че си искат доставките през Украйна и даже ще купят тръбите , та да няма НИКАКВО съмнение кой от къде ще доставя !! А директивата (закон) вече е в сила , дори за България за твое най-голямо съжаление , питай някой дето разбира от строителство , ама не руски кон с капаци , като повечето тук !!
  • 25 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Да го кажем направо.":

    Искам да кажа , че неграмотни хора трябва първо да четат , а после да ръсят мозък !! Така наречените nearly zero-energy buildings по принцип употребяват 90-95 % ПО-МАЛКО енергия от сегашните , вземи се ограмоти , това е строителен СТАНДАРТ , използващ се от години в света ,а от 2020 ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН в Европа !!! А останалите 10% могат да се набавят от различни източници , но преобладаващо от ВЕИ , така че не 40 % , а над 90% икономия се цели и се постига , което е доказано от вече построените сгради !!! И в България има поне 50 фирми които предлагат такова строителство и то сертифицирано от международни институции !! И не е повече от 30-40% по-скъпо от стандартните сгради , като разликата се изплаща за 5-6 години само от икономиите , а след това животът им е даже по-голям от сегашните !!
  • 26 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Да го кажем направо.":

    А относно "наивниците" много добре си определил себе си и "съмишлениците" дето още вярват , че Русия е някакъв "незаобиколим" фактор при доставките !! И никой не смята да я забранява , напротив , ако предлагаш добра цена (примерно 40-50 долара за 1000 куб. , хахахах ) , заповядай , ако не , от 10-15 доставчика все някой ще предложи , да не говорим . че за такива количества и собствения добив е предостатъчен !! А относно "великите потоци" , Газпром ще продължи с "проектите" , щото това е голямата хранилка за шефовете и техните "шефове" , от самия газ трудно се крадат милиарди , особено с междудържавни договори !! А после по любимия способ , след мен и потоп !! Да му мислят наивните промити мозъци , пардон поданници !!

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Везнев

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Момче,за какви 10-15 доставчика на газ бълнуваш ? Ти явно въобще не виждаш реалито в момента. Нямам време-а и не искам да ти обяснявам нещата,но си прекалил с някои джендърски мечти на нео-либералните псевдо експерти и политици. Запомни едно-Руснаците ще строят още газопроводи,които ще им носят дивиденти-работни места,данаци,инвестиции и т.н...Дори Япония и Ю.Корея са заинтересовани за нов газопровод към тях. Ти или си по-умен от японците и те са супер наивници и не могат да мислят въобще в бъдещо време..А третият вариант-сто процентовият е,че пействаш просто елементарна пропаганда предназначена за пубери без какъвто и да е мироглед и адекватност.Айде стига толкова,че изгубих 3 мин.от времето си за теб.

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Везнев":

    Момче ще викаш на синовете си , ако си способен на такива , аз имам двама , а относно "трите ти минути" , да ги беше използвал да прочетеш нещо , вместо да ръсиш глупости !! Вземи прочети примерно какво аджеба се казва в директивите за либерализация на пазара на газ в ЕС и КАКВО може да избира ВСЕКИ потребител на него , да не говорим , че даже не е въпрос на цена , всеки може да избира даже според ЛИЧНИТЕ си предпочитания за доставчик !! Само това стига да загубят половината клиенти дето плюят по тях , ама кой да обясни на газпромовци , че в Европа не живеят маймуни , дето скачат само по свирката на "вожда" !!Мога до утре да тиобяснявам други "фактори" , ама за промити мозъци ефекта е нулев !!

    Коментиран от #31

  • 29 Помечтай си и ще видиш че ще ти мине

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    На всичките ти тъпотии може да се отговори с едно просто изречение. Всяка година Газпром увеличава своите доставки за Европа, отбелязвайки всяка година нов и нов рекорд по количество доставена газ. Цял окръг с веита да насадиш няма да стигнат да стопиш един кубически метър стомана.

    Коментиран от #30

  • 30 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Помечтай си и ще видиш че ще ти мине":

    Верно ли бе , ти да видиш !! Ами тия "прости" бизнесмени що направиха всичките леярни на ток , глей ги какви са загубени , а ??!! Или ти си мислиш , че са като руските още , а ??!! Или пък си мислиш , че Европа ще чака още сто години на леярни , а ??!! Дето изкарват колкото една ИТ фирма с 10 човека персонал ??!! Няма ли да кажеш нещо за ракети , самолети , оръжия , нали това са ви гордостите ?? Кой да ти знае , че интелигентните хора отдавна са намерили мнооого по-интелигентни и по-важното , по-рентабилни начини за печалба !!!
  • 31 Злоба

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    14 коментара от 28 си е точно половината от всички коментари са твои троле.
    Стига вече разбрахме за психичните ти отклонения и злобата ти, но поеми си дъх да не се задавиш.

    Коментиран от #33

  • 32 CHAPAEV, VASILII IVANOVICH

    1 3 Отговор
    Спомнете си за Брауновия генератор на Илия Вълков. Сега Мехран Кеше разработва плазмен генератор. Вярвам, че човешкият гений е по- силен от Силата на Сибир и рано или късно Бензиноколонката ще затвори.
  • 33 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Злоба":

    Що , не можеш вече да измислиш никаква опорка за любимия Газпром , цитирам : Всяка година Газпром увеличава своите доставки за Европа, отбелязвайки всяка година нов и нов рекорд по количество доставена газ !!! И накрая какво , пак цитирам : Руският концерн "Газпром" обяви свиване на нетните приходи за второто тримесечие сс 80% на годишна база до 48 милиарда рубли или 817,3 милиона долара. !!!!! Що така бе , Миме ?? Ааа , пропуснах също , "рекордните" доставки са спрямо последните годинки , а въобще Газпром е намалил и добива и експорта !!!
    Приходите от износ на газ са се понижили наполовина от рекордните 69,1 млрд. долара през 2008 г. до 31,2 млрд. долара през 2016 г., което се дължи на понижаващите се световни цени и износ, особено в бившите съветски страни (Украйна, балтийските държави). С намаленото търсене в европейските и азиатските газови пазари Русия има годишен свръхкапацитет на газ до 140 милиарда кубически метра, който не може да намери износ. !!!!!
    http://3e-news.net/анализи/митът-за-евтиния-руски-газ_59440
  • 34 Цената на нефта и газа са свързани

    3 0 Отговор
    "Газпром" продължава да подобрява рекорди с доставките за Европа
    Снимка: Архив Ройтерс

    "Газпром" постигна нов рекорд по отношение доставките на природен газ за Европа, съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение на компанията.

    ОЩЕ ПО ТЕМАТА
    "Газпром" взе 1 млрд. евро заем от японски банки и JP Morgan

    В три поредни дни - 27, 28 и 29 ноември, газовият гигант е изнасял рекордни количества газ - съответно 622 млн. куб. метра, 625 млн. куб. метра и 626 млн. куб. метра на денонощие.

    Предишният рекорд беше поставен в първия месец на 2017 година. Тогава студеното време повиши търсенето, така на 27 януари доставките достигнаха до обем от 636,4 млн. куб. метра в денонощие.

    Преди броени дни, на среща с президента Владимир Путин, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер коментира, че през 2017 година очаква рекорд на износа за Европа. През 2016 година компанията реализира продажбата на 179,3 млрд. куб. метра природен газ на европейските си клиенти.

    В първите девет месеца на 2017 година средната цена на природния газ за Европа е 190 долара за 1000 куб. метра. До края на годината цената ще се повиши до 200 долара, показват още прогнозитена "Газпром".
  • 35 патриотъ

    1 0 Отговор
    Няма ли кой да събуди госта вече,че ще вземе да се задави от злоба в съня си,без него ще бъде скучно!Толкова глупости в една глава не е възможно да се съберат или главата му е много голяма!