Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 14:16 787 0

Xstrata и Glencore се сливат в нов минен гигнат

  • xstrata-
  • glencore

Швейцарската минна компания Xstrata PLC и швейцарската компания за търговия със суровини Glencore International AG са в напреднали разговори са своето сливане, съобщава в. „Уолстрийт“.

Водещото в света делово издание се позовава на съобщение от Xstrata. Според информацията  сделката ще се извърши на паритетни начала, т.е. никой от акционерите няма да има повече от 60% след сливането.

Според информации в деловите среди в резултат на сделката ще се появи третия по големина гигант в минната индустрия. Неговата капитализация се очаква да бъде 83,5 млрд. долара.

Минната индустрия не е преживявала подобен шок от 2001 г., когато BHP и Billiton се сляха и създадоха най-голямата компания в сектора.

Xstrata добив и обработва цинк, мед, олово, злато, сребро и въглища. Компанията работи в  Австралия, Аржентина, Колумбия, Германия, Перу, ЮАР, Испания, Великобритания и други.

Glencore доставя метали, минерали, суров нефт,  въглища и селскостопанска продукция ма своите партньори от автомобилната, метарургичната, хранителната идустрии и енергетиката. Компания притежава над  10% в руската UC Rusal.

През май 2011 г.  Glencore проведе успешно IPO за  10 млрд. долара.
Xstrata в момента притежава 34% от Glencore, уточнява „Блумбърг“. Сделката ще позволи на компанията да навлезе по-активно на пазара и да придобие нови мини по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА