24 Април, 2018 21:16 11 356 15

Кой вдига цената на петрола

  • нефт-
  • brent-
  • цена
Кой вдига цената на петрола - 1
Снимка: Shutterstock

Напрегната геополитическа обстановка несъмнено се отразява на редица суровини. Някои от тях обаче са ключови за развитието на световната икономика, като например „черното злато”. За пръв път от 4 години насам нефтът от сорта Brent преодоля психологическата бариера от 75 USD за барел. Според икономисти това е само началото на поскъпването.

Най-големият фактор, който влияе върху цената на петрола, са заплахите на САЩ да се откажат от ядрената сделка с Иран, политика, активно подкрепяна от Израел. Това обаче означава автоматично възобновяване на санкциите срещу иранския нефтен сектор. Влияние оказва и ситуацията около Саудитска Арабия. Тя вече води война в Йемен и е на път да открие втори фронт – Сирия.

Не е за подценяване и фактът, че ислямистите губят нефтените ресурси на страната. Именно благодарение на тези ресурси те успяха да упражнят дъмпинг върху пазара на нефт.

С колко ще поскъпне барел петрол от сорта Brent? Според икономисти, през лятото може да очакваме един барел да се търгува срещу 80 USD, а до края на годината цената може да скочи до 90 USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кой вдига цената на петрола
    тоз който произвезда

    Коментиран от #4

  • 2 Синдикат на Ало Измамниците

    8 0 Отговор
    Аз! Ама не знам що.

    Коментиран от #5

  • 3 Патриот

    22 2 Отговор
    Това сериозна подпомага икономиката на Русия.
    Какво правят "великите" САЩ, Европа, Израел - нали умешлено държаха ниска цената на петрола като наказание за Русия?
  • 4 Икономист

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    гост хайде както си обещал вземаш кристалната си гадателска топка и знаеш къде я слагаш, после клизма и да слушаш по-образованите от теб.

    Коментиран от #8

  • 5 CL500

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Ами ай стига го вдига, де, че трябва да зареждам колата скоро
  • 6 Зорлем

    10 1 Отговор
    Ех, а какво хвърляне на капи беше преди 2-3 години като падна докъм 25-30 долара. То не бяха фалити на Русия, то не беше връщане към камилите, то не беше чудо...

    Пък сега, х...й тате, кравата се оказа мъжка!

    Коментиран от #9

  • 7 Мариян Минев

    2 2 Отговор
    Чичо,САМ,кво прави!С дигането на цената(всичко съгласувано...),въздух за,нашите държави.За вовата,от безпаричие,бая,недовършена по скелите продукция,,ръждясва".Та нема пак да има парици за пияния мужик!Ще купят това,онова(паричките пак у чичо,Сам)и...нема пари.Чичо,Сам,с саудитите,пълнят,много барелчета и вовата пак на чантата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зорлем":

    На какво се радвате , че нещо не разбрах ?? Наистина ли не схващате , че най-печеливши от това са ШИСТОВИТЕ производители и арабите , те единствени могат рязко да вдигат и да намалят производството , на руснаците им трябват 3-4 месеца само да си размразят затворените кладенци , след което още толкова да ги затворят пак , което обезсмисля цалата уйдурма , плюс това имат приета квота , която ако надвишат , арабите ще пуснат големия кран !!! Единствените дето ще намажат нещо допълнително са САЩ , Русия ще вземе колкото за премии на шефовете и от есента , пак старата песен ! Мислех , че само 10 годишни се радват на показан пръст , ама то вие умствено сте на толкова , тааа !!

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    ХаХа аз нямам любимци, когато става въпрос за пари емоциите са излишни.
    Ти правиш грешката която е често срещана при хора с лабилна психика, мислят си че става това което искат да стане. Просто отказваш да видиш реалноста, а тя е че почти няма държава в света която да преживее без петрол/газ. Или ще имаш много пари заради петрола и тогава може да си правиш каквото си искаш даже може да произвеждаш енергия като гориш долари или ще си беден и тогава искаш не искаш ще използваш най-евтиният източник на енергия. Иначе производството на петрол си стои стабилно на около 80М на ден барела плюс минус малко.

    Хайде сега кристалната топка и знаеш къде бавно бавно да ти доиде акълът в главата.

    Коментиран от #13

  • 11 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ето за това говоря целият си изтакан от злоба тоест емоции само си виж всички до един постове :
    Русия,Русия,Русия,Русия,Русия,Русия,Русия,Русия........
    Ти география учил ли си да видиш колко държави има на планетата земя???
    А статията прочете ли да видиш кой вдига цената на петрола, там да видя някъде Русия?????

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Икономист":

    Аз пък мисля ти показах мнението на най-големия производител и водещ на ОПЕК , че такива цени са НЕЖЕЛАТЕЛНИ , най-малкото защото симулират шистовия добив и производството още следващия месец ще бъде регулирано (вдигнато) , са до бъдат коригирани до целевите около 60 долара на барел !! След което средногодишната цена на петрола ще си остане около или малко повече от миналогодишната , ако не и по-ниска ! Та пак повтарям , пилците се броят наесен , а всички държави работят със СРЕДНОГОДИШНА цена !
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Икономист":

    Топките явно са ти познати и любими , продължавай с използването им ! А относно добива , да стабилен е , щото има КВОТИ , в момента заради всичките "офанзиви" в Сирия и предстоящия летен сезон големите държави решиха да си попълнат резервите и цените се вдигнаха . Което изобщо не значи , че след един месец , с активното "съдействие" на СА и другите "заинтересовани" няма да се върнат пак там , където бяха преди 2-3 месеца ! Та пак ще си говорим тогава !

    Коментиран от #15

  • 14 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Радвам се на вас, т.нар. "капацитети" по политика, икономика, техника и т.н., и т.н. от ганкиното кафене. Много се забавлявам да чета и слушам "анализите" и "прогнозите" ви.

    В конкретния случай, като падаха цените обяснявахте как това е добре, защото този или онзи щял да фалира, и това било началото на края на на петролната ера, и незнам си какви още благини.

    Сега, като има повишение, това пак било на добро, защото било временно и пак някои щели да фалират. А на някои места дори прочетох, че високите цени на петрола били на хубаво за ВЕИ-тата, защото щели да стимулират развитието им!

    Изобщо според логиката на ганкините "капацитети" цената на петрола е тотално независима, т.е. от нея нищо не зависи, и каквато и да е в момента това е добре за нас.

    Е, а кажи ми сега, как да не се радвам? Ми, то Шекспир, Молиер и Алигери да се съберат накуп, пак няма да могат да напишат такава комедия, бе човек!
  • 15 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    гост точно СА са част от ОПЕК които пък членове имат споразумение до края на годината за опрделен добив.
    Между другото точно ти май казваше как петролът щял да свърши, е не че няма да свърши но държавите имат готовност дори и да удвоят добивът, въпросът е че това е нерентабилно!!!!!
    Чаршафите вече не са аборигени научиха се на математика, защо да наводнят пазара и петролът да падне като накрая ще продават повече петрол на по-ниска цена и приходите ще бъдат същите а чистата печалба по-малка????
    Никой производител няма полза от ниска цена на петрола, но цените зависят и от други фактори.