Last news in Fakti

27 Април, 2018 09:38 4 268

От кариерен консултант до мениджър човешки ресурси

  • кариера-
  • израстване-
  • развитие-
  • човешки ресурси

"Не отказвам нови задачи и предизвикателства, защото знам, че те ми помагат да се развия и докажа като професионалист", споделя Нина

От кариерен консултант до мениджър човешки ресурси - 1
Снимка: Нина Щерева

Задаването и постигането на кариерни цели никога не е лесна задача. Много хора минават през различни етапи и стълбици, преди да достигнат до нивото, на което желаят да се преквалифицират.

Това е Нина Щерева. Нина се присъединява към компанията Булуърк Къмпани през 2008 г. Работила е на няколко позиции, като от година и малко насам, тя заема длъжността HR Manager - Мениджър "Човешки ресурси".

Bulwork  First IT/ ITES Recruitment Agency

Би ли описалa работата си с няколко изречения?

Работата ми е доста динамична и разнообразна и накратко казано включва следните задачи:

Участие в цялостния процес по набиране и подбор на кандидати за технически / нетехнически позиции на наши клиенти, провеждане на интервюта, тестване на уменията и способностите на кандидатите, проверка на референции, headhunting, комуникация/срещи с клиенти (настоящи и потенциални, ако се налага), комуникация с Кариерните центрове на Университетите у нас, участие в различни кариерни събития / форуми, обучения на нови колеги, ръководене на малък екип в една от новите ни локации за България – гр. Ямбол.

От колко време работиш в тази компания?

Стартирах работа в „BULWORK’’ през м. Ноември 2008 г. и вече близо 10 г. работя в екипа на компанията.

Защо избра да работиш точно в нея и с какво подпомогна за твоето кариерно развитие?

Започнах работа в компанията, когато бях в края на обучението си по бакалавърска програма в университета, тъй като сферата на дейност и естеството на работа и задачи напълно отговаряха на образованието, което следвах. От компанията ми гласуваха доверие и така стартът ми в компанията беше естествено продължение на това, с което се занимавах в университета, но вече с възможност наученото да бъде приложено на практика.

Успях и все още продължавам да прилагам и развивам на практика знанията и уменията, които получих от обучението си, като в работата си успявам да науча по нещо ново всеки ден. Освен това „Булуърк” е фирма, в която високо се цени и подпомага постоянно личното и професионално развитие на служителите, независимо от това кой на каква длъжност е и с какво се занимава.

Колко време работи като кариерен консултант, след което си била преназначена на позиция Мениджър човешки ресурси?

Започнах работа в компанията като „HR Consultant” като на тази позиция бях близо 2 г.

От тогава насам съм “Senior Talent Search & Selection Consultant’’, но паралелно с отговорностите на тази позиция съм съвместявала и ролята на:

- “Regional Manager” на „Native Recruitment Romania”(на офисът ни в Букурещ, Румъния) – 2 години
- “Senior Talent Search & Selection Consultant’’ (за няколко месеца по проекти за офисът ни в Германия – „Native Recruitment” – Берлин)

От края на миналата година (м. Ноември 2017г.) вече заемам позицията „HR Manager / Office Yambol”.

От кариерен консултант до мениджър човешки ресурси
Снимка: Нина Щерева

Kaкви cтъпки тpябвa дa бъдaт изминaти, за да се пристъпи от позиция кариерен консултант към позицията, на която работиш в момента?

Натрупване на опит (личностно и професионално развитие), добър поглед върху компанията и пазара, сериозно и отговорно отношение към задачите, самодисциплина, постоянство и упоритост, желание за поемане на допълнителни задачи и отговорности, но и способност да се справяш с тях в срок.

Какви са предизвикателствата пред тази длъжност?

Основни предизвикателства са поддържането на баланс между много и разнообразни задачи, динамиката и честата смяна на приоритети по проектите от страна на клиентите, с които работим, както и мотивиране и постигане на добри резултати от екипа, който се ръководи.

Кое е нещото, което те мотивира да изпълняваш работата си пълноценно?

Желанието да сме и да ставаме все по добри и по-добри в това, което правим, което неизменно води до мотивацията ми да не спирам да се развивам и да преизпълнявам таргетите си. Освен това, друго, което ме мотивира, са отличните резултати, които постигаме с колегите ми в работата и проектите, които поемаме, удовлетворението да виждаш благодарността у хората, на които си помогнал да намерят нова по-добра работа и чувството, че си полезен на компанията, на клиентите.

Как реагираха колегите ти, когато разбраха, че именно ти си този, който ще бъде новият им мениджър?

Съвсем нормално, поздравиха ме и ми помагат, когато имам нужда при изпънението на дадени задачи. Екипът ни е много позитивен и приятелски настроен един към друг, всички заедно споделяме и хубави, и лоши моменти, свои успехи и неуспехи.

Чувстваше ли се странно, след като смени работната позиция?

Не, не бих казала, че съм се чувствала странно, а и вече имах известен предишен опит от ролята ми на ‘’Regional Manager’’ на офиса ни в Румъния. По-скоро бях щастлива от тази нова промяна. Освен това по никакъв начин не смятам, че с промяната в позицията ми, съм се променила или съм променила по някакъв начин дори отношението и поведението си към колегите, с които работя. Но определено сега съм много по-ангажирана предвид новите отговорности, които идват към мен и се старая да оправдая доверието на мениджърите си, които ми предоставиха тази възможност.

Посочи три предизвикателства, които се отвориха пред теб, работейки в тази фирма?

- Работа по мащабни проекти за ИТ сектора, изграждане на цели екипи от нулата в кратки срокове, изграждане на дългосрочни контакти и отношения с кандидати / клиенти.

- Възможност да съм в крак с развитието на пазара на труда в IT сектора и да се нагодя спрямо промените му, новите изисквания, както и към новите тенденции в областта на подбора (и като цяло в сферата на човешките ресурси)

- Участието ми като Track Leader в конференцията HRUnconference, което беше нещо ново, различно и сериозно за мен от гледна точка на работата ми.

Каква е твоята формула за успех, без която не можеш?

Нямам конкретна и строго определена формула за успех, но ако трябва да определя нещата, които ме движат напред през цялото това време досега, бих казала, че няма мисия невъзможна пред мен. Не отказвам нови задачи и предизвикателства, защото знам, че те ми помагат да се развия и докажа като професионалист. Моята формула е:

Отговорност и самодисциплина, постоянство и желание да вървиш напред и да не спираш да се учиш нито за миг + любов към работата и това, което правиш.

Виж свободните позиции в Bulwork First IT/ ITES Recruitment Agency



Свързани новини