14 Май, 2018 11:18 1 671 10

Иван Хиновски за проекта „Белене”: Китайските реактори са по-евтини от руските

  • аец белене-
  • ток-
  • иван хиновски

Отмяната на решението, с което АЕЦ „Белене” беше замразен, ще даде правното основание да започнат разговори с инвеститори, каза председателят на Българския енергиен форум

Отмяната на решението, с което проектът АЕЦ „Белене” беше замразен, ще даде правното основание да започнат разговори с инвеститори. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.

„До този момент каквито и желания да имаха чужди инвеститори бяха блокирани от този правен казус”, посочи той.

Хиновски припомни, че има заявена инвестиция от националната ядрена компания на Китай, която по думите му има оборот два пъти колкото брутния национален продукт на България.

„Това обаче внася сериозен смут в нашите ядрени редици, в лобистите, защото изведнъж се явява несистемен играч. За пръв път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и очаквам скандали”, прогнозира председателят на Българския енергиен форум.

Според него няма връзка с руските компании, а по-скоро китайската компания ще се базира изцяло на свой опит и финансиране и няма да търси местни лобита за една или друга инженерна услуга.

„Мисля, че няма да има конкурс. Винаги с „Белене” нещата са решавани с преки преговори”, каза още Иван Хиновски.

Според него в този проект никакъв случай не трябва да има нито държавна гаранция, нито да бъде допуснат дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията.

„При положение че централата се реализира като китайски проект, тя ще бъде 100% частна. Би могло да се водят преговори и за участие на България с част, равна на активите, които вече са вложени в централата, но мисля, че те ще бъдат твърде малко, за да имаме решаващо действие върху проекта”, смята Хиновски.

„По моя информация китайците планират експанзия за износ на електроенергия към страните от ЕС. И те се базират на техни реактори, които са доста по-евтини като инвестиция, отколкото са руските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология”, коментира още той.

Хиновски отбеляза, че решението на НС и МС от 2012 г. е заложено, че доставеното оборудване за „Белене” трябва да бъде вложено в АЕЦ „Козлодуй” в нов седми блок. „Оттогава никой не го коментира, а това е много добро решение за българската енергетика”, посочи Иван Хиновски.

„Българската енергетика няма нужда от никакво ново „Белене” до 2030-2035 г., АЕЦ „Белене” ни е натрапено от закупеното оборудване, ние сега се чудим какво да правим с него”, заяви още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАРТЕР

    13 2 Отговор
    да подарим нашите реактори на Китай, те ще ни дадат по гадни и с тях да строим Белене че да има далавера малко
  • 2 Дедо грУЙо

    6 7 Отговор
    Дано са и по калпави та да гръми по бръзо и да са свършва ...
  • 3 Реалист

    10 6 Отговор
    Китайците планират експанзия на европейския пазар за ток, за сметка на ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.

    Не ни трябват никакви нови ядрени дупки! Не искаме Чернобил 2!!! Не искаме китайски боклуци на българска територия!
  • 4 Bahti

    9 3 Отговор
    Тия от кражби и ядрен взрив ни готвят. Евала Боклуци!
  • 5 и ко

    6 4 Отговор
    Тия реактори и от Марс да ги внесат, тока се ще е скъп. А вместо АЕЦ може цяла България да кара на ВЕЦ-ове, ма кой го грее кат нема далавера.
  • 6 патриотъ

    13 5 Отговор
    Пак пропаганда!Чии интереси се защитават от този и какви комисиони е взел от китайците,за да ги пробута тука?!Китай няма никакъв опит в строежа на атомни електроцентрали и в подобни проекти.Тук не е въпрос само да се дострои централата,но има и много други подробности,които се премълчават нарочно.Например поддръжката,снабдяването с ядрено гориво,ремонтите,околната среда,ядрените отпадъци и тн. и тн.Руснаците са единствените,които успешно изграждат такива централи,дават гаранции,снабдяват с евтино гориво и посигуряват евтина поддръжка.А китайците въобще не ги интересува околната среда и собствената си държава замърсиха до ужасна степен,че в по-големите градове ходят с маски и въздуха е страшно мръсен.България е твърде малка за такива експерименти!

    Коментиран от #9

  • 7 Шляхтиц

    5 1 Отговор
    Много баби-килаво дяте.
  • 8 Бай хой

    9 2 Отговор
    Такааа. У чайна се стеоят реактори от чужди компании. От друга страна точно цената при аец не е най важния фактор.
    Имахме договор и почти построена централа и то от най добрите и евтини в света. Кой я провали? Каква отговорност трябва да понесе? Да се конфискуват парите на тиквите в хамерикански офшорни зони.
  • 9 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Руска централа повече в България няма да доживееш !!! А да видим можеш ли се спомина набързо от "мъка" !!!
  • 10 ток

    2 0 Отговор
    С руските реактори почваме да строим АЕЦ Столипиново ИЛИ АЕЦ Факултета