Last news in Fakti

17 Май, 2018 11:51 3 074 6

Германия: Рекорден брой свободни места в IT сектора

  • работа-
  • служители-
  • it специалисти-
  • германия
Германия: Рекорден брой свободни места в IT сектора - 1
Снимка: Shutterstock

Към април 2018 г. секторът STEM (наука, технология, инженери и математици) на Германия е търсил 314 800 служители се посочва в изследване на Института на германската икономика (IW). Това е рекордна цифра от началото на провеждане на анализа през 2011 г.

Ако се сравни цифрата на нужните от специалисти през април тази година със същия месец на миналата, то увеличението е три пъти по-голямо. Спрямо април 2015-а ръстът е двоен. Особено високо е търсенето на IT специалисти. В изследването са включени и броят на стажовете за технически специалисти, инженери и техници. Най-остро недостигът на човешки ресурс се усеща в сферата на енергетиката, механиката и автоматизацията.

В значителна степен проблемът може да бъде решен като се привлекат специалисти в IT бранша, включително и от чужбина, е мнението на авторите на анализа. Отчитайки ръст на броя студенти в STEM, а също така и намаляване на броя на стажантите, работещи в техническата сфера, специалистите от Института на германската икономика призовават за модернизиране на професионалните училища така, че обучението в техническите науки да стане по-интересно за учащите.

Що се отнася до чуждестранните специалисти, експертите на IW отчитат, че ситуацията там е оптимистична, особено на фона на многото пристигнали чужденци. През третото тримесечие на 2017 г. близо 16 400 специалисти са пристигнали от Еритрея, Ирак, Афганистан и Сирия. Това е двойно повече в сравнение със същия период година по-рано, когато от въпросните страни във ФРГ са пристигнали 8000 специалисти.

Прогнозите са през 2019 г. да се появят 1 милион нови работни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    21 1 Отговор
    Тия сериозно ли мислят, че чужденците от Ирак, Сирия и Афганистан са IT специалисти? о.0
  • 2 юрист

    19 3 Отговор
    Никой уважаващ себе си ИТ специалист на средна възраст, с професионален стаж над 8 години, няма да отиде в германия и да заеме тези позиции, защото доходите му от упражняване на тази професия в германия, ще попаднат под максималната ставка за облагане, която е към 48-49 процента. Т.е.- при брутна заплата напр. 5000 - 6000 евро месечно, то той би получил нетна заплата в размер на 3000 - 3200 евро месечно, след всички видове удръжки, платени данъци към германската държава и осигуровки. Германия никога няма да си намери бели ИТ специалисти от Източна Европа, които да са съгласни по този начин да издържат нелегалните мигранти в германия, дошли от Магреба, Азия и Африка с цел икономическа емиграция.

    Коментиран от #4

  • 3 ценен внос

    15 0 Отговор
    Е за 'кво беше тоя целия зор с вноса на "инженери" от баба Меркел ?
    Цък цък ся се оказа, "..не били компютри, а компоти" не били инженери, а социални паразити ?
  • 4 Роднина

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    По принцип, тази път правилно хортуваш , само една дребна забележчица , заплатата на ИТ специалист в Германия би трябвало да е много повече от 5-6 000 ев. В САЩ млад ИТ специалист без стаж в момента на първо подписване на трудов договор е около 7000 долара + още 20 000 долара бонус, че няма да ги напусне през първите 6 месеца. След което скача на второ подписване , и според показани успехи и до към 20 000 .

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Салам Алеко

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Роднина":

    Абе тя заплатата хубава, ама първо да го интегрираш, след това да направи еволюционния прескок на 10 000години, и после да стане инженер, трябват поне 5поколения! Трудно е много трудно! По-добре на къра!
  • 6 haho

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Роднина":

    Германия може да е силна икононика в Европа, но по нетни заплати в IT сектора не може да се мери със САЩ, Канада или дори Нова Зеландия. А и там първо са германците, после са останалите. Издигането в йерархията за чужденци е доста трудно. То за това и имат толкова незаети места. Агенциите им търсят хора от Украйна, Румъния и България които да работят за по 2000-3000евро бруто, което за стандарта там е под половината, от това което биха платили на германец. Реално добрите специалисти тук взимат повече пари.