1 273 7

Държавата иска да строи АЕЦ Белене без да дава пари

Венцислав Михайлов

Рестарт на проекта за втора атомна централа АЕЦ "Белене" на пазарен принцип предлага Министерският съвет на Народното събрание.

Кабинетът иска да бъде избран стратегически инвеститор в конкурсна процедура, да няма предоставяне на държавна гаранция и да не се сключват дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Проектът или ще бъде реализиран като пазарен или няма да бъде реализиран, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в МС. До момента е известен интерес от китайска страна. Дончев не коментира други потенциални участници в процедурата.

"До края на годината е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно, за да можем да видим доколко е реален инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява", коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес министрите са разгледали доклад, внесен от Петкова с различните варианти за реализация на проекта.

"В следващите години в дългосрочен план ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион и трябва да предприемем действия да защитим енергийната си сигурност и да използваме активите по най-добрия начин", обобщи Петкова.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че рестарт се прави, когато "операционната система е натрупала грешки и не работи". Двамата бяха категорични, че оборудването, произведено от "Атомстройекспорт", трябва да се използва. Според Дончев най-лошият вариант е да не правим нищо и оборудването да продължи да трупа разходи. По думите му евентуална препродажба е възможна, но цената, която бихме получили, ще покрие нищожна част от направените разходи.

Вицепремиерът се надява на конкуренция в процедурата, за да можем да изберем най-добрата оферта. "При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", каза Дончев.

Той подчерта, че решението за рестарт на проекта не е свързано с геополитически емоции, а с икономическа логика, и не е насочено към нито един сектор от енергетиката ни.

По думите му при добро развитие на процедурата с търсене на инвеститор, строителство може да започне към 2020 г.

"Ако няма интерес, вариантите са само два – или препродажба на оборудването, или инсталиране на един реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и продажба на другия", посочи вицепремиерът. Това обаче щяло да се мисли, ако пазарът не реагира с интерес.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НКВД
  Отговор
  1 17:18  16.05.18
  С тая работа около АЕЦ Белене се опитват да замажат историята с ЧЕЗ!
 • georgi
  Отговор
  2 17:23  16.05.18
  Те ли са наивни или си мисля така, пускат истории от комиксите и си вярват и лъжат.
 • гост
  Отговор
  3 17:42  16.05.18
  Те и ония двамата в заведението дето жасали оная искали без пари ама....
 • Държавник
  Отговор
  4 18:16  16.05.18
  Разбира се че без пари.... С пари всеки може.
 • иванчо
  Отговор
  5 19:55  16.05.18
  И накрая ще стане като Мариците. Ще сключат договор за изкупуване на тока на космическа сума. И българина ще си потребява скъп ток. Държавата няма да даде и една стотинка.
 • ток
  Отговор
  6 07:32  17.05.18
  Теменужке стига тия приказки от 1001 нощ.Строител и децата знаят може да е само РУСИЯ.
 • възмутен
  Отговор
  7 05:57  19.05.18
  Заради загубите и парите които е похарчила държавата за АЕЦ Белене, можеше до момента да е изградена и всичко заради загубеното време. Докато държавниците лобират за различни велики държави да влияят на българската енергетика, всички загуби през това време се плащат от българските избиратели. Заради това престъпление срещу държавата, много политици трябва да бъдат в затвора. Там дори ще са щастливи защото заслужават линчуване. Не трябва България да бъде опитно поле за некадърни и престъпни политици.

Напиши коментар:


Публикувай