23 Май, 2018 09:17 4 137

От специалист техническа поддръжка до програмист

  • специалист-
  • програмист-
  • кариера

"Мотивиращитe фактори за работа са - креативен процес, динамика и удоволствие, че се създава продукт, който се използва от множество хора по целия свят", споделя Богдан

От специалист техническа поддръжка до програмист - 1
Снимка: Богдан Деспотов

Реализирането на професионалните цели не винаги се оказва лесна задача.

За да го постигнете, трябва да притежавате желание за работа, да сте готови да напуснете зоната си на комфорт и да преодолявате големи препятствия.

Това е Богдан Деспотов. Богдан е част от екипа на "Клаудсигма Рисърч", в която работи като програмист. Той ще ни разкаже за стъпките, които трябва да бъдат изминати по пътя към успеха.

КлаудСигма Рисърч ЕООД

Би ли описал работата си с няколко изречения?

Работя върху основния продукт на компанията, който е собствена платформа за виртуализиране на сървъри (клауд). Накратко е създаване на функционалност от нулата, което е много креативен процес.

От колко време работиш в Клаудсигма Рисърч?

Работя в "Клаудсигма Рисърч" от около 5 години.

Защо избра да работиш точно в нея и с какво подпомогна за твоето кариерно развитие?

Избрах да работя в "Клаудсигма Рисърч," защото по това време беше малка, наскоро прохождаща компания. В подобна среда, скокът в уменията и опита е значим, в сравнение с големи корпорации с ясно установени процеси.

Колко време работи като специалист техническа поддръжка, след което си бил преназначен на позиция програмист?

Бях на позицията специалист техническа поддръжка 2 години и 6 месеца. Работя като програмист от 2 години и 3 месеца.

Kaкви cтъпки тpябвa дa бъдaт изминaти, за да се пристъпи от позиция специалист техническа поддръжка към позицията, на която работиш в момента?

Най-вече проява на професионализъм и признание от мениджмънта, което означава доверие в служителя и предоставяне на възможност за развитие.

Какви са предизвикателствата пред тази длъжност?

Много индивидуални усилия за придобиването на нужните умения и поемане на отговорност за създадения продукт. Освен това се изисква инициатива, за да надграждаш над знанията си в сферата на технологиите и цялостната инфраструктура на компанията, която подлежи на постоянни иновации.

Освен чисто техническите умения, естеството на работа изисква и участието в различни научни проекти, целящи проучване и развитие. Те са финансирани по научните програми на Европейската Комисия и дават възможност за работа по разнообразни иновативни технологии с академични институции от цяла Европа. Например имах възможността да прекарам 6 месеца в Техническия Университет в Атина, няколко месеца в Политехническия Университет в Бари, Италия, както и в Кипърския Технически Университет в Лимасол.

Освен предизвикателство, това е и чудесна възможност за обмяна на знания и опит с междунардни професионалисти, пионери в своята научна област.

Кое е нещото, което те мотивира да изпълняваш работата си пълноценно?

Креативният процес, динамиката на работата и удоволствието, че се създава продукт, който се ползва от множество хора по целия свят. Постоянното развитие на собствените умения, както и екипът, с който работя.

Чувстваше ли се странно, след като смени работната позиция?

Беше налице предизвикателството да отговоря на очакванията, които съпътстват тази позиция. Първоначално ми липсваха познания, които трябваше бързо да наваксам, за да мога да изпълнявам поставените ми задачи.

Посочи три предизвикателства, които се отвориха пред теб, работейки в тази фирма?

Като начало, имах възможността да се запозная се с цялостното функциониране на една компания. Освен това развих техническите си умения, работих и продължавам да работя с отлични професионалисти.

Работата в "Клаудсигма Рисърч" ми даде възможността да работя в международна среда и с клиенти от различни точки на света, което е както предизвикателство, така и добра възможност за професионално и лично развитие.

Каква е твоята формула за успех, без която не можеш?

Конкретна формула няма, по-скоро е цялостно отношение към работата. Бидейки по-скоро ‘творческа’, позицията изисква доста самостоятелност и организация. Също така и поемане на отговорност по изпълнението на поставените цели.

Виж свободните позиции в КлаудСигма Рисърч ЕООД

КлаудСигма Рисърч ЕООД



Свързани новини