23 Май, 2018 13:48 2 847 19

Доклад на ЕК: България не е готова за Eврозоната

  • еврозона-
  • евро-
  • валута

България не е готова да влезе в Eврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години. В документа се посочва, страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са готови да приемат еврото.

Документът посочва, че страната ни покрива три икономически критерия - за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз, припомня БНР.

По-рано Ройтерс обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    40 13 Отговор
    Добра новина, въпреки негативните констатации. Не ни трябва членство в еврозоната. Не искам да плащам дълговете на ПИГС с моите български данъци. Не искам да има 2 годишен период, в който инфлацията да литне нагоре. Не искам да губя двойно от стойността на дълготрайните си активи.
  • 2 Българина

    29 10 Отговор
    Ние също се радваме че не ни искат..... Аз на ецб няма да се моля като италия и гърция, а те да ми викат, вземи тез 500хил мигранта че пари йок! Отделно резерва от 42 млрд след влизането ше искат да се изхарчи половината поне ей така за глупости
  • 3 Gost

    28 2 Отговор
    Ами то се очакваше.
  • 4 Иван

    24 3 Отговор
    Здравейте-Шенген,Еврозона,Тунел под Шипка,Магистрала Русе-Вт-то не бяха катарци,турци,китайци.Заменки,КТБ,20 млн за ПИР Станишевица.Още да изреждам ли.Лъжи,лъжи,лъжи и кражби.
  • 5 Стефан

    22 7 Отговор
    Никога - не на еврото в България!!!
  • 6 Коментар

    13 3 Отговор
    Дреме ми🤗
  • 7 Оди

    22 2 Отговор
    По-добре да не сменяме лева.. То и сега сме си вързани с еврото само дето сега казваш, че вземаш пенсия 170лв, а иначе ще трябва да се срамуваш като кажеш 80евро на месец.
  • 8 Ники

    14 9 Отговор
    Искам да вметна на тия дето не са наясно , е че влизането на еврото ще вдигне стандарта моментално , най - просто казано .. доста неща ще станат по достъпни ... Това е 101% сигурно. Поради факта , че не сме икономически и банково дорасли обаче ... не ни искат. Ще има известен период на адаптация ако влезем някога , главно ценово но минават тия неща. Ако не беше хубаво .. ние нямаше да се натискаме .. а те щяха да са ни взели отдавна ... Иначе съм сигурен че всички държави си спомнят с носталгия за националните си валути ... е ние още се радваме на нашата ...

    Коментиран от #10, #11

  • 9 КЪНЧО ПЪНЧЕВ

    13 0 Отговор
    Еееееееееее. , ама не можели да измислим нещо ? Ми ши черпиме де .
    Ми няма корупция в българия.
  • 10 арджентата

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ники":

    За това ли Гърция фалира и сега ЕС е икономически и политически поробител? С нашата корупция и талант за изпаряването на евро фондове , невинният ни народ ще изплаща с десетилетия заемите... Най-ценното е независимостта, свободата сам да определяш бъдещето и управниците си...

    Коментиран от #12

  • 11 юрист

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ники":

    “...Публикувано във факти.бг: че влизането на еврото ще вдигне стандарта моментално..“.В България имаме валутен борд, при който 1 €= 1.95 лева. Смяната на парите НЯМА да е 1 бг. лев=1€, а 1.95 лв.= 1€ .Смятайте с колко ще ни ПАДНЕ стандарта, ПРЕДИ да се вдигне- след една петилетка - поне двойно!

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Ники

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "арджентата":

    Аз ходя в Гърция постоянно имам и собственост там .. Гърция фалира ... защото Гърците са по кафетата и ресторантите ... дори сега фалирали искам да ти кажа че пак не се напъват и си имат имоти и си излизат с лодките и пак си седят по цял ден по кафетата и таверните ...
  • 13 Ники

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    Добре мога да се съглася , че няма да стане от раз ... но всъщност след няколко години които ще минат бързо ... всъщност заплатата ще стане ако сега е 1000 лв ... 1000 Евро ... и съответно .. киселото мляко 1 евро ... но голямата част от европейските стоки и услуги ще поевтинеят по тоя начин ... и цялото това нещо води до повишаване на стандарта ... Когато сменяш валутата твоята става равна на новата !!!! Тогава няма 1 лев = 0.5 евро ... Безсмислено е да сме в ЕС ако не сме в шенген и не ползваме Евро .... !!!!!!!! Проблемът е че икономиката не може да поеме тая разлика ... защото нямаме икономика ... и за това не ни искат ... защото така ще им увиснем на техните рамене ...

    Коментиран от #15

  • 14 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    Хъм! Ти си можела да мислиш!:)
  • 15 Камионджия

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ники":

    Чехия и Полша да не би да не са в Шенген? Хорицата им е еня за еврото и си живуркат добре. Ама имат икономика, имат и политици.

    За справка 10 злоти (около 1,5 евро) 6-700 грама готова манджа в буркан. Кюфтета с дом. сос. Това го купих на наугледен супермаркет на бензиностанция около Вроцлав. Качеството да не казвам голяма дума но е по добро от немското. А през седмица съм в Германия.
  • 16 Пешо

    3 1 Отговор
    Това е много важно решение и за да е легитимно трябва да се организира референдум.
  • 17 Гого

    4 0 Отговор
    Кой луд ще иска Африканска държава като България в Еврозоната нямаме никакъв шанс с този доход 510 лева и корупция!
  • 18 12345

    2 0 Отговор
    българия не е готова за никъде.
  • 19 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Малии,с толкова усилия за напредък ---постигнахме велик НАЗАДЪК....Ма то като почнем още от вятъра на ПОДМЯНАТА---направете това,онова,другото,пък срокове,наблюдение,траншове на хапка /В ПОДКРЕПА НА ПЛАТЕЖНИЯ БАЛАНС/постигнахме велик назадък....Ще си махнете армията ,образованието,тъпите болници,предприятията,селското стопанство с които се РАЗВИВАХМЕ и стигнахме до държава със средна класа..... и ще РАСТЕТЕ С ТУРИЗЪМ и ...селско стопанство...който е останал.....И една подробност---при влизането ни в ЕС е имало 80 000страници ЕВРОЗАКОНИ,,,сега са ...120 000!!!!!!!Тоест винаги догонваме в ,,синхронизацията,,...А корупцията си става със тясното съдействие и помощ от америчка и ЕС....А се опънеш ,а долетял Маккейн да ти набие канчето....или Юнкерса ще те погали по главата....