24 Май, 2018 09:07 3 005 19

„Еърбъс“ прави завод у нас

  • еърбъс-
  • завод-
  • пловдив

Първата копка е направена вече в Пловдив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Еърбъс Хеликоптерс“ Серж Дюран подписаха спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“ по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери „Кугар“ и „Пантер“.

Това съобщиха от министерството на отбраната.

„С подписването на тази Спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво“, каза министър Каракачанов. Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“.

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“. Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ ще предостави един хеликоптер „Дофин“ за ползване от Военноморските сили.

На церемонията, която се проведе в министерството на отбраната, присъстваха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и представители на френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    39 3 Отговор
    Браво,най-накрая да прочета една рядко срещана позитивна новина.
  • 2 goni

    15 15 Отговор
    Първата копка е направена!:) Сега остава да се направи втората!:) И не разбрах цял хеликоптер ли ще получи ВМФ, или половинка!:)

    Коментиран от #8

  • 3 Сиромаха

    26 6 Отговор
    От къде е ще наемам работници ??????
    Щото нашите са навънка !!
    Сиромаха иска 1300 лв. Стартова .
  • 4 Stefko88

    33 1 Отговор
    Стискайте палци дано го бъде. И мамицата ви крадлива да не стане като с Тойота!
  • 5 SAAB

    23 4 Отговор
    Стига сте се пъчили и повдигали на пръсти ..."високо технологичното " производство няма кой да го осъществи / образование и кадри / ...младите трудно пишат и четат / справка , премиер прочел една книга....или може да е гледал филма /
    Високо технологична изолация за кабели .....или кофички за млечни имитации !

    Първо оправете здравеопазването , образованието и правосъдната система ! Чак тогава икономиката може и да мръдне ! До тогава мутри ще се бият за паркомясто !

    Коментиран от #14

  • 6 Сиромаха

    13 6 Отговор
    Сетих СЪ от СТОЛЮПИНОВО !!
  • 7 Townboy

    18 4 Отговор
    Добра новина! Сега остава младежите дето са пръснати из Европата и пекат кюфтета за 2000 лв да се върнат у дома и да живеят достоен живот. Защото България е не лошо място за живеене ако не гледаме само новини а обикаляме повече из страната и чужбина.
  • 8 antimediator

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "goni":

    Льольо, ще питаш твоите хора дето са сключили договора !
    Панимаеш ?!

    Коментиран от #13

  • 9 Да ама надали

    11 2 Отговор
    Ама цели 300 души. ..че това не е Завод😎цял Цех си е🤗
  • 10 Въййййййййй

    12 1 Отговор
    Какво ще правим кабели или стелки.
    Иначе за 13 години най-накрая оправиха манджата с договора от 2005г.
    Политици за чудо и приказ...
  • 11 Зоолог

    14 0 Отговор
    Пловдив е добро място за инвестиция средна заплата нето 800 лв /месец-толкова вземат за два дена в заводите във Франция....
  • 12 Аз да питам

    14 2 Отговор
    Докога заводи само в южна България? Ами Севера , кучета ни яли?!3⅞

    Коментиран от #16

  • 13 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "antimediator":

    Съжалявам не говоря чужди езици!:) Ама, ако си готина, заради тебе ще науча!:)
  • 14 незнайко

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "SAAB":

    Без икономика няма как да мръдне здравеопазването. Образованието не е проблем, ако спрем с афиширането на "демокрацията". Виж правосъдието е наистина проблемно. Всяка корупция тръгва при разрешение от провосъдието !!!

    Коментиран от #18

  • 15 Заводът

    5 1 Отговор
    сигурно ще произвежда ръчни четки за зъби за еднократна употреба от пътниците....
  • 16 Пак аз

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Аз да питам":

    Да ме прощаваш но имам случай във Видин да иска да го черпя ракия щото нямал пари и като го попитах защо не събира сливи да си свари ми каза че "нали някой трябва да ги събере и свари"... нормално ли е плодът да капе от дървото а ти да чакаш да те черпят-ами няма да стане....не съм казал че всички са такива и съм далеч от това,но трябва и работа, не само реване
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    В грешка си момче !
    На първо място е здравеопазването ....защото то дава сигурност и задържа хората по места , където има такава ! Другото даващо сигурност е правосъдието........а образованието ражда икономиката , когато ги има хората....НЕ поданиците на "Княжество Столипиново "?
    Ще речеш .....ами пари от къде ? Колко заема и на каква стойност навъртя " файтонджията " ?
  • 19 алоу

    0 1 Отговор
    няма ли д аспрете да лъжите народа. всичките т.н. заводи у нас особено край Пловдив са пето ниво подизпълнители и правят жички за бушони. Това, че ще правиш калъфките за главите на пътниците не те прави производител на Еърбъс. Това са новини за наивни комплексари.