803 8

Бизнесът е против внедряването на агенти на ДАНС в частни фирми

Дори само обсъждането на подобни изменения плашело и прогонвало потенциални инвеститори

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми. Целта на служителите ще бъде да следят за нередности и злоупотреби. Идеята е всичко това да се случва без знанието на собственика на съответната компания.

„Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас. Използването на специални разузнавателни средства (СРС) се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не и на някоя партия”. Така в ефира на Нова тв коментира темата Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Според него дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори.

Публикуваният на страницата на ДАНС Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", предложен от правителството, гласи:

"Действащият към момента ред за прикритие на служители на Агенцията не съответства на нуждите за бързото и ефикасно прилагане на този институт с оглед динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност, като се създават затруднения с оглед спазването на принципите на конспиративност и законност и прилагането на разпоредбите, уреждащи защитата на класифицираната информация."

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пък изрази мнение, че промените не са големи и няма да доведат до никакви проблеми.

„Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие”, коментира Йорданов.

Той бе категоричен, че подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация. Освен това, те трябва да остават анонимни.

„В България от години се възпитава неуважение към закона. Още преди да е приет, търсим начини да го заобиколим”, каза още бившият вътрешен министър.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 14:08  29.05.18
  То, пък оставаше и да е за!:)

  Коментиран от #2

 • BILL
  Отговор
  2 14:33  29.05.18

  До коментар #1 от "goni":

  Едни ченгета от ДС, станали бизнесмени, ще се сблъскат с други ченгета- от ДАНС. Пародия на бизнес, пародия на икономика.
 • Гост
  Отговор
  3 15:40  29.05.18
  Че ако всичко им е наред от какво ще се опасяват.
 • Ахаха
  Отговор
  4 15:43  29.05.18
  Много ясно, че ще са провтив, защото масово укриват данъци, а трудовите договори не отговарят на истината, защота 90% от работниците бачкат повече, отколкото е по договор

 • Иванов
  Отговор
  5 15:56  29.05.18
  Аз пък съм за! Нека уруспетините от данс да побачкат поне мъничко нещо ползотворно за обществото, отколкото да си клатят копитцата и да търкат талончета от лотарията.

  Коментиран от #6

 • BILL
  Отговор
  6 15:59  29.05.18

  До коментар #5 от "Иванов":

  Не зная дали ще бачкат, но със сигурност ще пробват да си докарат допълнителни доходи от рушвети.

  Коментиран от #8

 • Townboy
  Отговор
  7 16:17  29.05.18
  В държава управлявана от ченгета станахме като в онзи филм: "роднина, милиционер..."
 • goni
  Отговор
  8 18:37  29.05.18

  До коментар #6 от "BILL":

  Не те съветвам да се пробваш в бранша! Лесно се изгаря! :)

Напиши коментар:


Публикувай