29 Май, 2018 17:11 3 665 10

Първи полет на новото летище на Истанбул

  • истанбул-
  • летище-
  • полет-
  • писта
Първи полет на новото летище на Истанбул - 1
Снимка: АР/БТА

Точно пет месеца преди официалното откриване на най-голямото летище в света – това в Истанбул, беше извършен и първия тестови полет. Той е бил с машина на турската Държавна летищна администрация и е преминал успешно. Дългата 3750 метра писта е годна за излитане и кацане, съобщават турските медии.

Към момента 90.5% от първия етап на проекта е готов. Плановете са то бъде открито на 29 октомври – националния празник на страната. Тогава се навършват 95 години от създаването на Република Турция.

Новото летище на Истанбул има за цел да поеме трафика на сега действащите две летища. При първия етап то ще може едновременно да обслужва 114 самолета. Към момента на завършване и последния – четвърти етап, на него се планира да работят 225 000 души.

Новото летище се намира на 35 км от центъра на града (под център се има предвид близо до най-известния мост на Босфора). До него ще може да се стига с метро.

Каква ще е съдбата на сегашното летище? С указ на президента Реджеп Ердоган то ще бъде превърнато в Национален парк. „Плановете са мястото да се превърне в парк, който да не отстъпва по нищо на великолепните британски градини”, казва Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерт

    24 11 Отговор
    Браво! Гордея се, че съм турчин!

    Коментиран от #3

  • 2 Георги

    31 6 Отговор
    Това ще бъде най-голямото летище на света, браво на комшийте
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГОСТ

    25 13 Отговор

    До коментар #3 от "Скгшглжшршфц":

    България какво правят освен да крадат евро пари и да закърпват дупки,ТИ ако се гоордееш със това браво на тебе типичен Българин за това сме това ниво Апсурдистан,мразя такива като теб със голямо самочувствие.......
  • 5 отговор

    22 9 Отговор

    До коментар #3 от "Скгшглжшршфц":

    Ти няма да кажеш кой с какво ще се гордее! Гордей си се и не тормози хората. В Турция действително има много поводи за гордост. Отиди и виж. Защото хората там работят, не мърлят като нас.
  • 6 Мая

    8 2 Отговор
    Нещо неземно е.. гледах проекта ! Браво
  • 7 23 БРИГАДА

    3 2 Отговор
    Горд съм че съм клошарр 7 разряд .
    Пловдив е нашият индеаполис, дрееем ми за света . Аз нямам кола , камоли хвърчила.
    Но все някога ще си намеря колело.
  • 8 Гого

    14 1 Отговор
    Как ще ги стигнем Турците с разбитите пътища на селянина от Банкя на това летище ще работят 225 хиляди къде сме ние къде са те?
  • 9 БРАВО

    2 1 Отговор
    Браво на Ердоган, браво!!!
    Нашите тъпи политици комуняги от бкп/герб/ да гледат и да се учат ако могат, че то тъп гербаджия и това не може да направи могат само да крадът и да лъжат.
  • 10 Молба

    3 1 Отговор
    Хора хайде да си кажем вече, че 140 годишния експиримент приключи и да ни се оправят нещата в държавата. Все ми е тая кой ще ме оправлява Мюмюн или Сергей важното е да живея добре аз и децата ми тук....а също като дойде да избие или избеси всички кумоняги без значение на сегашното им превъплащение.