31 Май, 2018 17:55 3 971 23

САЩ удариха ЕС с тежки мита

  • доналд тръмп-
  • стомана-
  • мито-
  • сащ

Вашингтон налага на европейските страни вносни мита от 25% за стоманата и 10 на сто за алуминия

САЩ удариха ЕС с тежки мита - 1
Снимки: БТА/АР

Митата върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико ще влязат в сила от утре, 1 юни, съобщи търговският министър на САЩ Уилбър Рос, цитиран от АP.

Решението би могло да предизвика ответни мерки и да изостри допълнително напрежението в трансатлантическите и северноамериканските търговски отношения.

Рос уточни, че митата ще бъдат 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия.

Първоначално двете съседни страни на САЩ и ЕС бяха изключени временно от списъка с новите мита, които президентът Доналд Тръмп обяви.

САЩ удариха ЕС с тежки мита

Тръмп "реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ", заяви Рос пред журналисти.
Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха "да ограничат обема" на метала, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос.

САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, подчерта Рос, след като обяви, че президентът Тръмп е решил да не удължава отсрочката за въвеждането на тези мита за Отава, Мексико и страните от ЕС.

САЩ удариха ЕС с тежки мита

"Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение", каза още търговският министър на САЩ пред журналисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е то правилното

    65 8 Отговор
    решение е ясно....излизане на европа от нато , създаване на европейска армия и отмяна на санкциите към русия . дано продажните европейски политици осъзнаят , че америка не е партниор на европа а конкурент. любопитен съм как ли макарон ще обясни съвместните бомбандировки с америка в сирия а сега америка налага мита на съюзника си
  • 2 БЕНЗИНДЖИЯ

    6 56 Отговор
    ПЛАТЕНИ КОМУНИСЧЕТА ДАВАЙТЕ И ТАЗИ СТАТИЯ ДА ОПЛЮЕТЕ ЧЕ ДРУГА РАБОТА НЯМАТЕ С ВАШИЯ ЖАЛЪК ЖИВОТ НО В АДА ЩЕ ИМАТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ДА АГОНИЗИРАТЕ В СТРАШНИ МЪКИ И СТРАДАНИЯ ЗАРАДИ ВАШИТЕ ЗЛИ СЪРЦА И ДУШИ

    Коментиран от #6, #8, #12

  • 3 ПОЗНАТО НИ Е

    8 7 Отговор
    Нещо подобно на спирането на газта от Русия .
  • 4 джендъризация

    25 5 Отговор
    Браво на Тръмп! Сега да видим еврогейската бюрокарация какво ще измъдри! И дали ще намерят смелост за ответни мерки, или ще подвият опашки, неспособни да джавкат срещу господаря!
  • 5 среднощен

    16 2 Отговор
    Вчера Сорос го каза, днес се случва!?
  • 6 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "БЕНЗИНДЖИЯ":

    Не ми се плаче за нещастната любов на янкифилите! Боли, но в живота наивността се наказва.
  • 7 Димитър

    28 4 Отговор
    Демокрация? Дрън дрън! Свободни пазари? Дрън дрън! Пазарна икономика?! Дрън дрън та пляс!!! Сащ вече открито погазват всякакви норми, международни закони и спорззумения! Съвсем открито извиват ръце и заплашват, налагат санкции наляво и надясно като побеснели, това се нарича диктатура! Сащ налагат диктатурата си по света все по-открито и все по-нагло. Вече дори европейските пудели взеха да негодуват, но все още лаят пискливо и боязливо, жалко че няма как да е иначе, понеже европа дефакто е окупиран от сащ континент с десетки военни бази и десетки хиляди добре въоръжени войници, на които европа не може да се противопостави по никакъв начин.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    3 3 Отговор
    Тук има нещо провокативно от страна на Тръмп,но ми се струва че това е началото на неговият край. Наскоро Ротшилд го "помоли"да спре с понижението на долара, сега удря най-вече Франция с тези мита, но Макрон го поставиха точно Ротшилдови! Политиката не се прави с изцепки а с пресметлимост и стратегия. Но,да видим как ще реагира "куклата на конци"- ЕС?
  • 10 Hhhhhhh

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Димитър":

    Така е.
  • 11 некойси

    4 2 Отговор
    Къде е стената с мексико за която те щяха да платят?
    Палячо!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истината

    11 0 Отговор
    Е ясно е че янките искат да налапат целия свят, и по точно дядо Тръмп. Естествено че ЕС трябва да отговари реципрочно на техните ограничения. Ние трябва да преследваме нашите интереси.
  • 14 Да да

    0 7 Отговор
    Тръмп е уникален стратег! Меркел не се усеща още! Тръмп негласно и предложи избор между евтин газ(от газостанцията) по Северен поток 2 или огромен пазар за германски стоки,какъвто е САЩ! И в двата случая за Путя и руснаците зимата ще е зле! Германия спира да го спонсорира или Германия губи огромен пазар ,пада износа,после производството и накрая нуждата от газ и руди и пак спира да го спонсорира! Да залагаме кое ще избере шМеркел! Или ще обмитят вноса на хамбургери и уиски! Смех!

    Коментиран от #15

  • 15 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да да":

    Има нещо вярно, ама не съвсем! За поредна година китайската икономика е пред тази на САЩ! Средната класа на Китай, е колкото населението на САЩ. Дошло е време Европа да реши: продължава, като сатилит на САЩ със затихващи функции или насочва пазарите си далече на исток в Азия! Партнирайки с Китай по-лесно ще завие и към Русия, макар и през китайската икономика! "Евразийски съюз" при новите обстоятелства не звучи толкова невъзможно! Макар че, по-лесно е американците да си изберат нов президент!
  • 16 Да да

    0 0 Отговор
    Едва ли си вярваш! При положение че една кола в Китай е 8000 евро,същата в ЕС е 15 000 евро,а в Сащ е 14 000 евро,от къде ще купуваш и къде ще продаваш? Сигурно от ЕС към Китай! Най-големия стокообмен в света е между САЩ и Китай! САЩ имат най-голям БВП,не те знам къде четеш че Китай ги е минал!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 ХАСАН

    3 0 Отговор
    Сащ иска да създаде съвремения Ноев ковчег -всичко богато,умно,красиво там ,а за останалия свят потоп и мор! Нали имаше свободна търговия,предприемачество ,демокрация ..всичко е фалш..Сащ станаха нагли и-опасни...Европа трябва да вземе пример от Турция и да си гони своя интерес
  • 18 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да да":

    Когато сравняваме две икономики, при изчислението на БВП, се има предвид и задълженията между тях! САЩ дължи много на Китай и ти го знаеш! Ако САЩ се издължи на Китай, БВП на първата ще падне с около10- 12 пункта, а на втората ще се увеличи с толкова! Елементарно Уотсън! Нормално е при милярд и половина население в Китай да пада средния показател на БВП. Но ние говорим за средната класа, нали така!?
  • 19 ГосТ

    3 0 Отговор
    Хммм, сега ако не паднат всички санкции към Русия. ...просто не знам кога.американците не са никакъв конкурент на ЕС,нищо по качествено не могат да предложат на пазара. Това е сигурно. Единственият конкурент за качество са Япония и Ю. Корея
  • 20 ГосТ

    3 0 Отговор
    Зорлем ще въоръжат пак немеца. Само, че този път Русия няма да помага,а Франция ще бъде пълноценен съюзник. Германия и Франция, наистина трябва да се обединят истински накрая,въпреки конфликтите в цялата им история. ЕС трябва да излезе от НАТО,да се въоръжи и да си сътрудничи с Русия. Пазари колкото искаш,както писах,конкуренти са Япония и Южна Корея.
  • 21 фак..ти

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да да":

    Американците имат по-ниски мита за ЕС,а Европа винаги е била с по-високи,защото Америка има ниски цени на стоките си докато Европа изкуствено държи висок стандарт.
    Сащ телешко филе цена на едро-1.20€
    ЕС телешко филе от САЩ цена12€
    ЕС ако не държи високи мита на САЩ,ЕВРОПА ще бъде залята с евтина качествена стока.И тогава европееца с 1000€ заплата ще се чувства по спокоен.

    Коментиран от #22

  • 22 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "фак..ти":

    Това е цялата истина за ситуацията .
    Който е умен го вижда
    Америка е огромен пазар и там освен че всичко е на много по добри цени е и по качествено.
    Европа умишлено ни лишава от качествени и добри американски стоки за да се хранят богатите и без това европейски компании.
  • 23 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Ало "Бензинджията" Лизач но Американски газове.Опитай се да мислиш малко , преди да А мериканоФИЛИШ.