1 087 9

Вижте оценката на "Фич" и S&P Global за България

Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред

Венцислав Михайлов

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на страната ни от стабилна на положителна. А агенция „Фич Рейтингс“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – "Фич" (Fitch Ratings) и "Стандард енд Пуърс Глобъл" (S&P Global) съответно потвърдиха и повишиха перспективата за кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Това стана известно от съобщение на Министерството на финансите.

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва "F2". Оценката за рейтинга е подкрепена от стабилната фискална позиция и политиката за поетапно присъединяване към еврозоната.

Агенцията посочва, че икономическият растеж в страната надхвърля отчетения за държавите в категорията ‘BBB’. През 2017 г. българската икономика нарасна с 3.6 % в реално изражение. За сравнение, средният растеж на икономиките от същата рейтингова група е 3.3 %.

За настоящата година "Фич" очаква растежът да се ускори до 3.7 %, преди да се забави до 3.4 % през 2019 г.

"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна се потвърждават на BBB-/A-3'.

Положителната перспектива показва успешно подобряване на финансовите условия, както и засилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от агенцията очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране.

Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • SAAB
  Отговор
  1 15:54  02.06.18
  Това ,което ще продължи да намалява са.......трудоспособните Българи .....поради износ / емиграция / Това което ще се увеличава са гърлата в "Княжесто Столипиново " .......и един ден Бат Б ще бъде заменен от друг Бат ....Сали ! :)
 • lies
  Отговор
  2 16:42  02.06.18
  Нещо не ми стана ясно как ще намалява държавният дълг, след като мутрата Борисов изтегли няколко милиарда нови заеми. Явно е фокусник.

  Коментиран от #3

 • mediator37
  Отговор
  3 18:53  02.06.18

  До коментар #2 от "lies":

  Ето как. Магистралата струва 100млн., от които ЕС дава подарък 80, а ние участваме с 20. Теглим 20 заем, строим я, след което ЕС вижда, че е готова и ни изплаща 80млн. подарък. С тях връщаме 20-те.

  Коментиран от #4, #5, #9

 • SAAB
  Отговор
  4 21:55  02.06.18

  До коментар #3 от "mediator37":

  И взимаме нов......щот започва ремонта ! :)

 • Пешо
  Отговор
  5 12:31  04.06.18

  До коментар #3 от "mediator37":

  Пълна глупост!!!
 • Някой си
  Отговор
  6 13:54  04.06.18
  Абе, като е плюс не знам колко точно процента, аз що го усещам като минус 33 процента, а? То постването във фейса не е като реално свършената работа...От хвалба аз нужда намам, трябват ми шанс за честни приходи и свобода. Клоуни!
 • българина
  Отговор
  7 15:35  04.06.18
  А бе я ни го обесните със запатите ,колко ни се увеличи заплатата спрямо инфлацията че аз и такива като мене който са мнозинство никак не може да го почустваме това фалшиво ,измислено подобрение,което е само приказка за народа.
 • българина
  Отговор
  8 15:35  04.06.18
  А бе я ни го обесните със запатите ,колко ни се увеличи заплатата спрямо инфлацията че аз и такива като мене който са мнозинство никак не може да го почустваме това фалшиво ,измислено подобрение,което е само приказка за народа.
 • Alfa Romeo 156 TI
  Отговор
  9 11:58  05.06.18

  До коментар #3 от "mediator37":

  Надявам се че се бъзикаш

Напиши коментар:


Публикувай