3 Юни, 2018 14:09 2 080 8

Къде ще летуват българите през 2018 година?

  • българи-
  • балкани-
  • лято-
  • почивки

Прогноза според валутите, които си обменят

Къде ще летуват българите през 2018 година? - 1
Снимка: Shutterstock.com

Все повече дестинации станаха достъпни за редовия българин. Завишената покупателна способност на сънародниците ни, съчетана с евтини полети, бюджетни нощувки и завишения апетит към екзотични дестинации се отразява на валутата, която се обменя в България.

Предлагаме ви 5 дестинации, които според данните, които предоставят от Tavex, се очаква да бъдат от по-голям интерес за българите, предвид интереса на българина към тях :

Албански леки

Албания е все по-търсена дестинация, но все още не е стигнала до статут масов туризъм. От 2016 година насам все повече нашенци са привлечени от ниските цени, новите курорти и близкото разстояние от границата ни. Ако искате да почивате на плажовете до курорта Дуръс, да посетят Берат и стария му град и световно наследство на ЮНЕСКО, или просто да се разходят до най-голямото езеро на балканския полуостров – Шкодра. Все пак Албания не е толкова развита, като градовете от западна Европа, затова, без кеш, иначе хубавата почивка, може да се провали. Не тръгвайте по дебитна карта!

Хърватски куни

Хърватия е друга дестинация на Балканския полуостров, която привлича все повече нашенци. Възможността да се отиде на рафтинг по река Соча или да се посетят многото културни обекти като Дубровник, Будва или Котор, правят дестинацията особено интересна за младите туристи. От 2015 година насам все повече нашенци си купуват хърватски куни и се очаква и през 2018 този тренд да продължи. Както и в Албания, да имате от местната валута е почти задължително, затова пътувайте подготвени.

Турска лира

Турция е класическа дестинация за българина. Близостта до Истанбул, както и впечатляващите морски курорти като Анталия, Мармарис и Кошадасъ са магнит за българския летовник. За съжаление доскорошната политическата нестабилност на Турция, обтегнатите и отношения с Русия и Израел и кризата в Сирия и последвалите терористични атаки, направиха южната ни съседка непривлекателна. Този тренд напълно се промени в 2018 когато неочаквано голям брой българи посетиха карнавала на лалето в Истанбул. Сънародниците ни обмениха над седем пъти повече левове в турски лири спрямо 2017 и показаха, че Турция отново е предпочитана дестинация. В допълнение ниския курс на лирата спрямо лева прави една почивка в турски курорт значително по-приемлива.

Чешка крона

Чехия, макар и винаги да е била класическа дестинация, започна да привлича погледа на българския турист сравнително отскоро. Държава с богата история, много музеи и галерии и стотици видове местна бира, Чехия е прекрасно място за почивка за българите, които не ги блазни излежаването на морския пясък. Април, май и август са месеците, когато най-много българи си купуват чешки крони и отпътуват за златна Прага или една от десетките други интересни дестинации в Чехия.

Унгарски форинти

Унгария, често се свързва като дестинация за познавачи. Будапеща е изключително красив град, с бурен нощен живот и множество забавления. Това прави дестинацията особено интересна за по-младите туристи търсещи не само разходки, но и купон до сутринта. Май и Август са предпочитаните месеци от българите избрали да почиват в Унгария, а цените, близки до тези в България, правят пътуването сравнително бюджетно. Будапеща е модерен град и можете да се оправите с дебитна карта или да изтеглите пари от банкомат, но повечето по-малки магазинчета приемат само кеш, затова е добре да тръгнете с джобни и да си обмените форинти от тук, най-малкото защото курса е доста по-добър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де

    7 7 Отговор
    Софиянци крадят суровини и данъци от цяло БГ и почиват в чужбина!!!! Простите Бургазлии и Варненци вместо да се вдигнат на бунт и да се отцепят като Косово, те позволяват на софиянци да ги грабят и да им унищожават курорта

    Коментиран от #2

  • 2 приятна почивка

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Така де":

    Вие комплексарчета си направихте курортите кочини и изгонихте туристите със селските си тарикътлъци после софианци ви виновни !?!?!? И преди да си почнал да ми се отваряш да ти кажа, че не съм от София !
  • 3 Townboy

    2 0 Отговор
    Където и да е по-далеч от бетонните джунгли на ветко помака и гергов свинаря. В България все още има добри места, но няма да ги кажа ;) иначе гореспоменатите дестинации са добре.
  • 4 увяхнал гербер с калинки

    1 0 Отговор
    у дома! на село! на работното място!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Расулюлах

    0 4 Отговор
    Отивам на майка турция хахахах а вие теглете кредити за да им ги дадете на мутрите по църноморието

    Коментиран от #8

  • 8 Гад

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Расулюлах":

    И да забравиш да се върнеш!