Last news in Fakti

5 Юни, 2018 23:33 5 088 2

Откъде изтеглиха $12,3 млрд.?

  • долари-
  • икономика

През миналия месец акциите и облигации на нововъзникващите и развиващи се пазари бяха подложени на агресивни разпродажби, като чуждестранните инвеститори изтеглиха цели 12,3 млрд. долара, показват данни на Института за международни финанси (ИМФ - IIF), цитирани от Ройтерс.

Според ИМФ изходящите финансови потоци са били разпределени равномерно между дълговите и фондовите пазари, докато от регионална гледна точка най-сериозен отлив от 8 млрд. долара е имало от азиатските капиталови пазари, следвани от тези в Африка и Близкия изток, от където чуждестранните инвеститори са изтеглили около 4,7 млрд. долара, отбелязва БНР.

"Няма по-конкретен основен двигател на изходящите финансови потоци от нововъзникващите пазари", посочват анализатори на ИМФ при представянето на своя доклад във вторник .

"Вместо това изглежда е налице комбинация от фактори: специфични вътрешни напрежения, като финансовия натиск в Аржентина и Турция, или стачката на шофьорите на камиони в Бразилия, подновените заплахи за налагането на митнически тарифи от страна на САЩ и ответните действия на американските търговски партньори, както и политическата несигурност в Италия и Испания", се отбелязва в доклада на Института за международни финанси.

Също така има и доказателства, че на фона на по-високите разходи по заемите в световен мащаб и на по-силния щатски долар, понижаването на бизнес нагласите е засегнало по-широк кръг от т.нар. "разшиващи се" икономики.

Въпреки наблюдавания през май отлив, годишните портфейлни потоци все още са положителни и в размер на около 46 млрд. долара, но това представлява рязък спад от 134 млрд. долара, инвестирани на нововъзникващите пазари през същия период на 2017-а година.

Индексът на ИМФ, който определя броя на нововъзникващите икономики, в които чуждестранните инвеститори са продавали повече активи в сравнение с покупките, е също по-нисък, отколкото непосредствено след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и дори в сравнение с кризата на глобалните пазари през 2013-а година, когато инвеститорите бяха първоначално изплашени от сигналите на Федералния резерв, че планира да намали програмите си за парично стимулирани, известни като "количествени улеснения".

Нивото на този индекс на ИМФ все пак остава малко по-високо, отколкото неговото ниво след пика на световната финансова криза и след изненадващата девалвация на китайския юан през 2015-а година, отбелязва агенция Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1118

    12 4 Отговор
    Американците нито теглят нито си печатат, просто си пишат някакви сумички на техните банки и да ходи някой да ги проверява дали са истински, от друга страна ако скапят чуждите икономики доларът пак ще се вдига
  • 2 ИИФ

    1 0 Отговор
    IIF=вАй-вАй-ЕФ:)