Last news in Fakti

7 Юни, 2018 08:36 3 832 15

Стотици на улицата след закриването на „Мини Бобов дол”

  • миньори-
  • бобов дол-
  • работа-
  • съкращения

Близо 400 души остават без работа след планираното закриване на последния рудник на „Мини Бобов дол“, за подземен въгледобив в страната. В района се очертава социално напрежение, защото почти всички се издържат от мината. „Аз съм 23 години вътре. Какво ми е на мен? Грозна съдба. Съдбата на миньора е много грозна. Животът продължава, ама как ще го продължим в този град – не знам“, казва пред bTV Бисер Славев.

„Ще останат около 400 човека по официални данни, но те, като са свързани със семействата, ще останат цели семейства безработни, които са в трудоспособна възраст, без друга алтернатива за поминък в нашия град“, коментира зам.-кметът на община Бобов дол Детелина Борисова.

„Знам, че вече имаше оптимизации в Бобов дол, съкращаваха се хора, така че ние, както и досега, ще следим за ситуацията“, увери Валентин Златински от Инспекцията по труда.

От общината молят частните фирми, които имат нужда от работна ръка, да наемат на работа съкратени миньори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    17 5 Отговор
    Да благодарят на Общата за оказаната голяма помощ!
  • 2 Кики

    53 6 Отговор
    Гласувахте години наред за всякакви мафиоти .Държаха се с вас като сдобитък вие мълчахте.Е сега това е логичният край на едно овчо съществуване.
  • 3 Измамен

    26 4 Отговор
    Къде е бат Бойко сега, вместо да ходи да лиже гъзовете на ЕС да помогне на хората нали затова е избран
  • 4 патриотъ

    25 3 Отговор
    Бате ти бойко ние не го интересуваме!Него го интересува електората му- циганската паплач,та дори и за управници взе да ги препоръчва!Явно вече тази държава е на закриване и нищо не може да я спаси!
  • 5 БАЙ ГАН4О

    14 0 Отговор
    Може калашника
  • 6 Бойков

    10 3 Отговор
    На тиквата не му дреме за хората.
  • 7 Иван

    6 2 Отговор
    Лошо, но времето си върви и нещата се менят. Не сме в социализЪма за да има гарантирани раб. места. Всеки трябва да се обучава и да си търси професионална изява. Това е истината за съжаление. Другото е все едно всички ние останалите да им плащаме заплатите под една или друга форма.

    Коментиран от #8

  • 8 goni

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Готин! Въглищата са високо калорични! Същите като тия в Донбас! Как мислиш, защо руснаците не го дават?!:) Ама, ние! Ако, напиша това, което мисля няма да ми отпечатат поста!

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "goni":

    Ами да си ги държат руснаците "калоричните" въглища , на никой не са притрябвали !!! До 2030 г в ЕС и Китай въглищни тецове няма да има !!! И на кой тогава ще продават , на украинците може би ??!! Или на американците , ама и те нещо ги закриват скоротечно !! Не ви ли влезе в кратуните , че въглищата са свършени , финито !!!!

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Гост цвете

    7 1 Отговор
    Някога учехме за капит.строй че е потосмукателна система - е вярно е!!! Пак гласувайте за ЕС и всичките му " същества".Напът сме да освободим територията на България-едните-млади бягат, а другите стари да мрат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Писател

    4 1 Отговор
    Милена Богданова реши проблемите в строителството и премина под земята.
    Напиши нещо по-конкретно. А именно: замърсяване на въздуха при изгаряне на въглищата, алтернативни начини за отопление и пр. По този начин да се преквалифицират миньорите и да имат отново работа.
    Пишеш, Миленче, просто, за да пишеш.
  • 13 МАЛОУМНИК ЩО ТРЯА НИЙ ПЪРВИ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    ДА ЗАТВАРЯМЕ СИЧКО.НЕКА ДРУГИТЕ ПЪРВО ДА ЗАТВОРЯТ ПЪК НИЙ НАЙ НАКРАЯ А.....?;;?,?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "МАЛОУМНИК ЩО ТРЯА НИЙ ПЪРВИ":

    Ами те "другите" вече затвориха :
    През 2030 г. ще бъде много по-изгодно закриването на електроцентралите, работещи с въглища (ТЕЦ на въглища), отколкото да бъдат модернизирани в съответствие с новите екологични стандарти. Без подкрепа на държавата компаниите няма да могат да си купуват емисиите от въглероден двуокис (СО2), става ясно от публикация на Bloomberg. Почти всички въглищни електроцентрали в Европейския съюз и Великобритания ще станат губещи през следващите 10 години. Те ще бъдат субсидирани от държавата, която ще трябва да им отреди ролята да осигуряват сигурност в случай, че слънчевите и вятърни мощности не могат да се справят в периодите на пиково търсене на електроенергия. Към днешна дата почти 54 % от въглищните електроцентрали вече не носят печалби и съществуват за осигуряване на търсенето в пиковите часове. Това става ясно от доклада, публикуван от лондонската компания Carbon Tracker Initiative. Предвид това, че много от европейските страни – от Великобритания до Австрия се стремят да се откажат напълно от най-вредното за околната среда гориво, бъдещето на промишлеността, базирана на въглища никога не е изглеждала толкова мрачна. Британската компания Drax Group и немските Steag и Uniper SE затварят централите си на въглища с рекордни темпове.
  • 15 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "МАЛОУМНИК ЩО ТРЯА НИЙ ПЪРВИ":

    Към 2030 г. вече 97 % от такива предприятия ще са губещи, тъй като Европейската комисия ще отреже напълно субсидирането им. Осигуряването на регионите с електричество по време на пиковите натоварвания ще става чрез системи за съхранение на енергия. Освен това, през 2030 г. разрешенията за изхвърляне на СО2 ще струват 31 евро за тон. Това е три пъти повече от сега. Немската RWE, която притежава почти половината от въглищните електроцентрали в Германия ще бъде принудена да ги затвори, тъй като това ще й струва с 5,3 млрд. евро по-евтино, отколкото модернизацията в съответствие с новите екологични стандарти. В докладът на Carbon Tracker Initiative се казва, че постепенният отказ от въглища ще помогне на страните от Европейския съюз да икономисат 22 млрд. евро експлоатацията на губещите въглищни електроцентрали. С пълен отказ от използването на въглища вече се ангажираха 20 страни от различни континенти. През 2025 г. такъв план смята да осъществи Италия, а през 2030 г. - Финландия. Нидерландия ще затвори всичките си централи на въглища през 2030 г., Франция смята да осъществи такъв план през 2023 г., а Великобритания – през 2025 г. Канада е заложила затварянето на електроцентралите на въглища за 2030 г.
    Много ми е интересно само след 4 години когато тока от ТЕЦ ще стане най-скъпия в България и по-скъп даже от фотоволтаиците , дали ще си им такъв защитник ?? А и като затворят всички ТЕЦове на Ковачки 2020 , на кого ще ги продавате безценните си въглища ,