1 048 4

Стартират иновативни проекти за 40 млн. лв.

Венцислав Михайлов

Стартират проекти на обща стойност от близо 40 млн. лв. за внедряване на иновации в български предприятия. Днес заместник-министърът на икономиката Александър Манолев връчи договорите на спечелилите кандидати по процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. По процедурата са били подадени 360 проектни предложения, от които са селектирани 84, стана ясно още от неговото изказване.

“Без иновации, няма растеж. Това е простата максима, която движи глобалната икономика днес и темпото на тяхното внедряване ще определи растежа на предприятията в бъдеще”, каза Александър Манолев по време на церемонията. Той акцентира, че България, като част от ЕС, е изправена пред редица предизвикателства. „Всъщност пред тези предизвикателства сме изправени всички – малки и големи икономики; държави и частни компании“, допълни икономическият заместник-министър и подчерта, че гъвкавост, бързина, устойчивост са едни от най-ценните качества, които един бизнес трябва да притежава, за да отговори на тези предизвикателства.

„Към 1 юни 2018 г. по ОПИК са изплатени над 700 млн. лв. и са сключени 1 850 договори на обща стойност от 1,7 млрд. лв.”, съобщи зам.-министър Манолев. Той подчерта, че тези цифри не са успех за Министерството на икономиката, а за българския бизнес, защото тези средства се инвестират за подобряване на неговата конкурентоспособност.

Основната цел на процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ е нарастване на дела на предприятията, които разработват и разпространяват продуктови и производствени иновации, както и повишаване на иновационния капацитет на предприятията.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 01:32  15.06.18
  Лапаницата започна отново :)
 • Гоуст
  Отговор
  2 11:26  15.06.18
  Е поне напишете за какви иновации става дума.То и срането в хартиени торбички може да намали разходите за вода в едно предприятие ама пари недават за това.
 • Хасан
  Отговор
  3 09:43  16.06.18
  На бас че тия пари ще отидат за «иновации» като джипове,вили по Гърция,апартаменти по Лондон..
 • ПЕЮ
  Отговор
  4 21:01  16.06.18
  какво е туй чудо иновация?

Напиши коментар:


Публикувай