15 Юни, 2018 16:04 4 887 22

Европарламентът отхвърли "компромиса" за превозвачите

  • тир-
  • превозвачи-
  • мобилност-
  • европейски парламент

Френските евродепутати обвиниха транспортната комисия в ЕП, че защитава позиции, подкрепящи "нелоялна конкуренция" и социален дъмпинг

Европейският парламент отхвърли предложението на транспортната си комисия за преговори със страните членки по обявените за компромисни текстове от т. нар. пакет "Мобилност". Така предложенията, внесени от Европейската комисия по инициатива на Франция, влизат за гласуване на следващата парламентарна сесия през юли, съобщи Mediapool.

Един от най-спорните текстове, предизвикал недоволството и на българските превозвачи, е задължението на всеки три седмици шофьорите на камиони да се връщат за едноседмична почивка в страната си. Това на практика ще изхвърли от дългите международни превози фирмите от Източна Европа. Франция пък иска въвеждане на това правило, защото в момента компании от други държави изземат бизнеса на местните превозвачи, тъй като "командироват" шофьори да работят в Западна Европа на по-конкурентни цени.

България иска промяна в предложението на Европейската комисия и на 4 юни в транспортната комисия на Европарламента бяха гласувани уж "компромисни" текстове, които обаче се оказаха не толкова благоприятни за българските превозвачи. Един от тях предвижда не шофьорите, а камионите да се връщат на всеки три седмици в страната, в която са регистрирани, за да бъдат натоварени или разтоварени. България иска това да не важи за международните превози, а само за вътрешните, за да е мярка срещу фирмите "пощенски кутии". Страната настоява и за отпадане на забраната за почивка в кабината, както и за преходен период за въвеждане на правилото за спиране за почивка на сертифицирани паркинги и за въвеждане на "интелигентни тахографи".

Гласуването на 4 юни беше обявено от депутата от ГЕРБ Андрей Новаков за "капитулация на пакета "Макрон". По-късно обаче се оказа, че новите текстове може да се окажат още по - неблагоприятни за превозвачите от Източна Европа. В позиция, изпратена в четвъртък от всички български евродепутати в ЕП, е записано, че исканите от България промени могат да бъдат предложени преди гласуването на текстовете в пленарна зала в началото на юли. От позицията става ясно, че това ще бъде сторено. Вероятността опитът да е успешен обаче изглежда нищожна, тъй като позицията завършва с изречението: "Безпокойствието ни от резултата от днешното (в четвъртък - б. а.) гласуване е свързано с формираното мнозинство в Европейския парламент, което нееднозначно показва съотношението на силите". А при гласуването, при което е отхвърлено искането за даване на мандат за нови преговори със страните членки по променените текстове, е показало голямо мнозинство в полза на предложенията на Франция.

Според френските евродепутати транспортната комисия в ЕП защитава позиции, подкрепящи "нелоялна конкуренция" и социален дъмпинг, които биха довели до влошаване на условията на труд на водачите на камиони. След блокирането на мандата за преговори, френските евродепутати се надяват, че Европарламентът "ще поправи грешката" на следващата пленарна сесия.

Правителствата на България, Полша и Унгария "продават работната си ръка един вид като роби", заяви във вторник Ален Сютур, отговарящ за международните пътни превози във френския синдикат Обща конфедерация на труда - Се Же Те (CGT) пред журналисти в Страсбург. Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц междувременно коментира, че въпросът е много чувствителен и много често свързан с политиката, което прави напредъка в преговорите труден. След гласуването на текстовете в ЕП, те ще бъдат отново обсъждани в рамките на т. нар. триалог между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. Позицията на ЕП ще зависи от гласуването в началото на юли. Очевидно разговорите ще продължат в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС, а Австрия е противник на т. нар. "социален дъмпинг" и едва ли ще работи за промяна на предложените правила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 синя трева

    46 5 Отговор
    Какво ще каже вожда от Банкя?

    Коментиран от #19

  • 2 СссереМ

    47 9 Отговор
    Така трябва да бъде,хората работят в европа,хранят се там и спят там,защо не получават и емропейски възнаграждения?Защото оялите се собственици на транспортните фирми прибират всичко за себе си.
  • 3 Обратно броене

    61 7 Отговор
    Видими резулатити само за 5 дни, ердоган го нарече глупак заради ЮП, в македония е персона нон грата, в москва също, франция днес му би шута на ШУТА, а единствения летящ хеликоптер уби двама ангеловка работи за мутрите, циганските гета вече не са част от България, а газовия хъб няма да стане както и белене... И на него му е ясно че няма да изкара мандата... След като ос ра всичко което можа по заповед на козяк
  • 4 Ааааа браво !!!

    45 8 Отговор
    Да го духат алчните "чорбаджий", справедливостта възтържествува въпреки всичко и въпреки продажни "колеги" продаващи се за три сребърника !!! Продължавайте да разправяте,че не е хубаво да ви осигуряват по европейски стандарт и да се пребирате по-често у дома.....ама после не ревете, че взимате 200лв. пенсия и се налага да бачкате до гроб при тия боклуци дето ви докараха до това положение....миризливци на 90%.... какво да очакваш.
  • 5 много правилно

    37 5 Отговор
    решение...подкрепям го !! както е казано в статията то е срещу транспортните фирми а не срещу работниците !! то е срещу българските работодатели плащащи малко на работниците си. дано има и други такива пакети закони които да защитават правата на работниците а не правителството да се опитва да вкарва работници от украйна и молдова
  • 6 Вън цървулите от Европа

    48 3 Отговор
    Получи се това , което се очакваше.Но колониалните държави бе показано кой е господаря и бяха изритани от масата, защото мястото им е под нея.Западняците могат да те прегръщат когато имат интерес от теб , но засегнеш ли интересите им вадят нагайката и започват да налагат.А нашите боклуци мислят че са равни с тях.
  • 7 Ха де

    21 2 Отговор
    Вече и робите ни не ги искат на запад от Унгария
  • 8 Ynd

    23 4 Отговор
    Решението е просто: Излизаме от ЕС, въвеждаме асиметрични винетки (по примера на моста на Сан Франциско), от Германия към Турция по 200$, от Турция към Германия по 3$ и изведнъж се оказа, че Германия става против тези правила, защото нейните стоки не пътуват, а Турция я наводнява с боклуци.

    Коментиран от #20

  • 9 Антон

    22 1 Отговор
    Спомнете си еифорията на всичк медии когато бабоеда дойде в България.
    Според ъях велика , невиждана среща, отлично представяне на банкянския.....
    Резултата от нея сега го разбираме - въртят , сучат ама ще сме прецакани отново.
    Нямам думи.
    Като този съюз е такава велика демокрация пък да се направи вдин референдум дали да сме вътре или да излизаме.
    Нешо май го е шубе от резултата от подобен референдум. А не би трябвало да се страхуват защото никой не бяга от хубавото
  • 10 Гост2

    19 2 Отговор
    Никой шофьор не иска да спи в кабината но го принуждават заради печалбата на шефовете му.Ако много скачате пак на протести следващите промени ще бъдат по двама шофьори в тир и който го хванат сам глоба 10 хил.евро... и ще ви секне мерака да печелите на чужд гръб.Нека да стане сега един транспортен шеф и да каже- мойте шофьори не манипулират тахографа.Ще стане ама няма такъв.Карат по 12 - 14 часа на ден всички които са там.Понеже на Ганю му се вижда много 4000 лв.заплата на човек който седи и върти геврека само и си почива,не е редно.А че не се прибира при жена си и децата- еми да не си ставал тираджия 4 Бона са това ей.А когато направят катастрофа на запад те полицаите не са прости...ясно им е защо си сънен,недоспал и крив...и си пишат доклади ...казват си мнението и ето проблема е решен
    Малко брутално но е решен- три седмици и на четвъртата вкъщи , изкъпваш се,почиваш,оправяш жената,носиш подаръци на картата...и после наново свеж и починал.

    Коментиран от #14, #17

  • 11 барбалан

    16 1 Отговор
    Днес е Видовден и ето ги видимите резултати...
  • 12 Словашки тираджия

    12 7 Отговор
    Чета коментарите и се възхищавам на простотията българска. Та нали като фалират всички тези български фирми, то ще е за сметка на нашата икономика. И вместо да печели Иван и Георги, ще печелят Франсоа и Гюнтер. А за добрите шофьори не мислете, ще си намерим мястото. Турски фирми бол. 10 години съм карал в Барсан Глобал Логистик, с нищо те не са чо лоши от любимите ни европейци.
  • 13 мнение

    11 0 Отговор
    И тук провал. ГЕРБ винаги са били посерковци. Всички до един - като се почне от най-главния, който е и най-умен от тях и се стигне до последния гербаджия, дето не е прочел нито една книга а само заглавието на една книга.
  • 14 МНОГО СИ ПРАВ ОБАЧЕ

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост2":

    КЪДЕ Е ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП НА ЕС ЗА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ И ТОВАРИ.И ОБЯСНИ МОЛЯ АЗ ЗАЩО НЕ МОГА ДА СИ ПРОДАВАМ ЯГОДИТЕ В ГЪРЦИЯ И МА ГОНЯТ КЪТ ФАШИСТ ГРЪЦКИТЕ ФЕРМЕРИ И ВЛАСТИ А СЪЩЕВРЕМЕННО ТУК И ПОТОПЕНО ОТ ГРЪЦКА СТОКА. ЩО НАШТЕ ВЛАСТИ НЕ ПАЗЯТ НАС КАКТО КОМШИИТЕ..?,,??
  • 15 Булгар

    8 4 Отговор
    Европейци в България са 200 семейства кръвопийци ,стара комунистическа и Д С номенклатура !
    Другите духаме супата ,дали в ЕС или не все тая !
  • 16 Зорлем

    10 0 Отговор
    Мдам, "свободно движение на капитали, стоки и хора", но явно не винаги и не за всички капитали, стоки и хора...
  • 17 Кооо

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост2":

    Всеки си има мнение,но ти явно не си карал камион на 3/1 седмици ще си починиш супер много няма що 2 дена губиш да път със самолет дори,и ти остават 5 само в Бг.Знам го от личен опит.Относно спането в кабините ако си мислиш че на хотел е хубаво също се лъжеш,пак от личен опит ти казвам нямаш кухня трябва да ядеш нъвън,ще си с някой в стая най-вероятно и ако ти хърка цяла нощ супер.Във Франция на хотелите F1 нямаш даже тоалетна в стаята а е обща навън, а стаята е колкото кабината широка за 2 души.Купони до зори с колеги Румънци Поляци и всяква измет и местните проститутки и наркомани също са в хотела направо супер ще си починешНе трябва да ни задължават къде да спим а по-скоро всеки да има правото да си избира сам.
  • 18 Пенсионера

    4 1 Отговор
    Сега и аз ли да замина в европа ?
  • 19 Уолтър

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "синя трева":

    Банкянския Рамбо е ясен - пионка, назначена да служи на няКОИ тук и отвън. Но какво ще кажат стотици дженералс на заплати и пенсии, че онова масонче Шимонн Сакскобургов и останалите, без да питат нас народа ни поставиха зависими от бюрократи и то чужди в ЕК, при това нанасяйки вреди и на нас и на да превозвачите в случая? За какво са учили, вземали заплати и пенсии, '' защитниците на фолкбулгериън'', щом не могат скръцна със зъни дори на няколко хиляди подмолни мейсъна, филтрирани навред по постовете в това, което наричат Република България? А, посл е реват за плвече пари и привилегии, не ни дават ние да се защитим от врагове на постове, пазят врагове, правят си парадщета по разни поводи и всичко си е по старому безнадеждно и загиващо за нас??? А попитай Цацата и предните, защо вземат заплати, след като не са сторили нищо полезно за нас, а само обслужват интереса, на който ги назначи? Какво да очакваш от Боцв, освен да лапа пари и да служи на назначилите го, както и преди него правеха.
  • 20 Иванов

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ynd":

    Абе колеги,вие псувате европа,а всъщото време ревете 4е ви са малки усигоровките че ви ударжат за усигоровки,че ви ударжат за всичко,а сте трагнали да се притесняжате за българската икономика,че досега с какво помогнаха тези работодатели,освен само да прибират милионитеда вземем за пример господин Петко Ангелов колко пари внесе в нашта икономика,а че вие искате само да ревете и да живеете като кучета стоите си в камионите,хората от европа искат да ти осигурят по добри старини,ама вие НЕ защо да не се ебавате самички,за това не ревете а лижете задници .искате европа ама неможете като тези хора.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ГЕРБ--,,ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ,,...А впрочем КОЙ реве срещу ИЗРАВНЯВАНЕТО НА СТАНДАРТА??Сега пък ,,щели да ни изхвърлят от ПАЗАРА,,,Кой пазар????РОБСКИЯ ЛИ???За там ли се НАТИСКАМЕ????Затова ли вече запяха песента,,ЕВРОЗОНАТА ЩЕ НИ оправи,.......,още 30 г0дини...голи надежди......