16 Юни, 2018 21:32 3 737 13

Фирмите във Велико Търново са заработили 5 млрд. лв. през 2017-а

  • велико търново-
  • предприятия-
  • икономика-
  • производство-
  • оборот

63 процента от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28 на сто в производството и 8 процента - в селското стопанство

Фирмите във Велико Търново са заработили 5 млрд. лв. през 2017-а - 1

Оборотът на предприятията във Велико Търново за миналата година е бил 5 милиарда лева е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на двустранен българо-румънски бизнес форум.

Според данните, представени от него 63 процента от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28 на сто в производството и 8 процента - в селското стопанство.

През 2017 година, ръстът та брутния вътрешен продукт, реализиран в общината е 3,6 на сто. Тенденцията на устойчив икономически ръст продължава и през настоящата година, като се очаква повишението на БВП да достигне 3,8 процента, е посочил заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на общинската администрация.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е приветствал представителите на бизнеса от България и Румъния. Той е посочил, че до края на 2021 година край града ще се пресекат двете най-важни магистрали за Северна България - "Хемус" и "Русе - Велико Търново", които са част от два паневропейски коридора - Четвърти и Девети /Хелзинки - Букурещ - Русе - Велико Търново - Истанбул/.
Даниел Панов е запознал предприемачите с икономическия профил на града и общината, с високоразвитите сектори на туризма и леката промишленост, както и с мащабните проекти за градска среда, допълнително повишаващи инвестиционния интерес.

Като председател на УС на НСОРБ, той е отбелязал, че предстои двустранна среща между Националното сдружение на общините в България и Асоциацията на местните власти в Румъния.
Велико Търново е един от градовете, които са предпочитана дестинация за румънските туристи, като през миналата година ръстът им е над 15 процента е посочил Панов.

По време на форума е подписано двустранно споразумение между бизнес-асоциации от България и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сакам Алеко

    14 8 Отговор
    Обичам този град, Боляри, българи, хора родени да управляват Родината и да я издигнат във Висините!
  • 2 грешка в заглавието

    20 4 Отговор
    А какви централно африкански заплати е плащал същият този "велик" бизнес? Мисля, че има грешка в заглавието, май е по-правилно да се напише "приходите на великотърновските робовладелци през 2017 са ...."! Погледнете им и печалбите и заплатите на мениджърите собственици - да ви стане ясно!
  • 3 mhm

    14 7 Отговор
    Да де, ама това не е бизнес-икономика, това е услуги=търговия! Картинката е нагледно представителна за окаяното състояние на Икономиката ни - САМО 28% е било пройзводство! Това дами и господа казва всичко! И стига сте ревали под общ знаменател за всички работодатели че са крадци и измекяри, защото и работниците сте половината напълно некомпетентни по това което работите и на някои от вас (не всички) и това което ви се плаща ви е много!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Woof

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "mhm":

    Плямпаш глупости. Икономиката има 3 сектора и няма знаечние дали 1 лв е бил изкаран от услуга или от производство - 1 лев си е 1 лев.
  • 5 Б.Б.

    4 0 Отговор
    Малко, е трябва да се стараят повече!
  • 6 onq s konq

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "mhm":

    Разсъждаваш като типичен бачкер.А помисли си какво произвеждат Монако,Монте Карло,Андора ако щеш и после им виж стандарта на живот!Ами нали Туризмът е също в сферата на услугите,но е основно перо в икономиката ни?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Чифликчия

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Те «бачкерите» не трябва даразбират от национална економика, тяхната мисия е друга. Да си мислят в конкретната работа.
  • 8 гост

    7 3 Отговор
    Освен туризмът и търговията Търново почти няма производство и индустрия. Това на снимката е може би предприятието с най-много заети в производството. Един от последните останали работещи заводи от комунизма. Всичко останало е разсипано или сведено да някакви миниатюрни размери спрямо това, което се провеждаше преди 89-та. Интересно ще е кметът да даде данни и за това колко търновци са заети в производството в Севлиево и Павликени, и да обясни защо предприятията не са реализирани по-близо да Търново. Скоро ще имаме и друг проблем - Кроношпан. Вредни емисии вътре в града + лесна реализация продукцията на дървената мафия, тоест бързо опостушаване горите и природата наоколо - мижави заплати.
    Не мога да отрека обаче, че откъм проекти за облагородяване на града се справя добре кметът. Дано обаче качеството да не е за сметка на завишените цени, потъващи в джобовете на определени хора. Лошото е, че доколкото познавам Дидо Панов, все е там, където има келепир. Явно си е намерил мястото, но поне прави нещо видимо, за разлика от предишните.
    Типичен град и управление в България, 2018.
  • 9 mhm

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Пак съм аз. Не искам никой да обиждам и засягам! Да поясна, че аз съм Микро пройзводител на машини в една сфера и не съм банкерче! Да икономиката има няколко отделни отрсъла, както казва един колега, напълно е прав! НО мили мои:
    1во- търговията и услугите не произвеждат реален физически продукт, който да изкарва пари за нацията, а просто премята парите от един търговец в друг и бавно но сигурно изпива париците на вас нормалните хорабв джобовете на тези хора в тази сфера.
    2-ро Туризма в общи линии навсякъде с редки изключения е една сфера коята пълни джобовете на една шепа мафиоти и олигрси и дава малко трохи за работниците. Няма какво да спириме, защото зад лъскавите снимки на разни места и хотели я няма снимана мъката и мизерияра в кято живеят рабитнуците, е не точно муерия, но като нас са затънали в калта.
    3. Истинската и реална сфера на една икономика е именно производството, на каквото и да е, лъжици, вилици, кораби,лагери, платове, захар... Това нещо можеш да го пипнеш и да го продадеш навсякъде пи света.
    Та правете разлика между реална-полезна икономика и икономика по лисчета и таблички на кръгли масички!

    Коментиран от #10

  • 10 Четете бе хора

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "mhm":

    Екатра Пак-700 работника, 3 завода, изнасят за цял свят,Мегапорт-500 работника, пак изнасят за цял свят,Престиж,Суит плюс, сладоледи Дени....Болярка,Бритос,Кроношпан,Телферите..Тримол....всички тези са заводи с минимум 200 работника. Кой ви излъга ,че няма производство в Търново ?

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    4 1 Отговор
    Там трудно се оцелява на наеми от 300-400лв и заплата от 600-800лв. Хубаво е за бизнеса, но не и за работещите. Пример: блъскаш се, работиш извънредно, обещават ти повишение на заплатата при добри годишни резултати, те идват и какво става - за теб 30лв повишаване на заплатата, за шефа Тесла, за сина му нов спортен мотор. Ти си хващаш багажа и си търгваш вместо да им работиш за 600лв и да ти омаловажават труда.
  • 12 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Четете бе хора":

    Да, има ги фирмите, но там ако не си инженер повече от 1000лв няма как да вземеш. Умишлено се държат хората на ниски заплати, после идва инвеститор и дава "средното за региона", вместо да има конкурентен принцип и както е на Запад да дръпне качествени кадри с по-висока заплата. На хората им извиват ръцете за малко пари, уж големи фирми, уж развитие, уж бонуси, уж печеливш бизнес, а накрая само шефовете печелят и за работниците няма дори защитно облекло, предпазни средства, няма ред и чистота на площадките, защото шефа плаща на инспектора да не му прави проблем, но не и на хората си. Който е работил в този град знае как е, без оглед на това дали работиш към добра фирма на хубаво място, заплатата е ниска: за хора с два езика и компютърна грамотност дават 400лв на 6ч, а за хамалин в строителството 900лв. Страхотна мотивация, няма що.
  • 13 опа

    1 0 Отговор
    5,2 милиарда е не е 5 . Но не е за общината а е за целия окръг/област . 1,5 милиарда е икономиката на община В.Търново .