16 Юни, 2018 19:32 7 159 13

Русия вдига възрастта за пенсиониране от 1 януари

  • русия-
  • пенсиониране-
  • възраст-
  • дмитрий медведев

Промяната не засяга настоящите пенсионери - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната

Русия вдига възрастта за пенсиониране от 1 януари - 1
Снимки: БТА/АР

Руското правителство ще внесе в Държавната дума проектозакон за вдигане на пенсионната възраст от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС.

Правителството предлага "доста продължителен преходен период, който да започне през 2019 година, за да се достигне поетапно излизане в пенсия на 65 години за мъжете през 2028 година и на 63 години за жените през 2034 година", уточни премиерът Дмитрий Медведев.

Вдигането на възрастта не засяга настоящите пенсионери в Русия - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната. Тези хора ще продължат да получават всички пенсионни и социални плащания, определени за тях по-рано. Ако проектът бъде приет, първи ще се пенсионират по-късно мъжете в Русия, родени през 1959 г., и жените, родени през 1964 г.

С оглед "високото социално значение на въпроса" промените няма да засегнат работещите при опасни и вредни условия, застраховани при специални условия от своя работодател, държавните служители - според отделен федерален закон, а също и лицата, които се пенсионират предсрочно "по социални мотиви и здравословни причини", се казва в материалите към проекта.

Русия вдига възрастта за пенсиониране от 1 януари

Кремъл обяви през март, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията, припомни по-рано Франс прес. Правителството уверява, че осъществяването на реформата "съществено ще повиши" пенсиите в Русия.

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година - по съветско време, и не е променяна оттогава. Тя е сред най-ниските в света. До 30 процента от хората в страната могат да излязат в пенсия предсрочно благодарение на специални режими, облагодетелстващи множество категории лица.

Парламентарното ръководство увери, че проектът ще се разгледа без никакво бързане. Според председателката на горната камара Валентина Матвиенко законът може да бъде приет окончателно наесен. При това положение се предвижда той да влезе в сила от 1 януари 2019 г., отбелязва ТАСС.

Предвижданото от руските власти повишаване на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18 на 20 процента ще означава за федералния бюджет допълнителни доходи в размер на 620 милиарда рубли годишно от 2019 г. нататък. Това се казва в друг законопроект, подготвен от финансовото министерство на Русия.

Русия вдига възрастта за пенсиониране от 1 януари

Властите планират да използват ресурсите, осигурени чрез вдигане на ДДС, за развитие на инфраструктурата в Русия и на новите сектори от икономиката, се казва в информацията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРА

    14 9 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ ОТ МЕН И РЪМП И УШАНКИТЕ ВЪРВЯТ ПО КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ПЪТИЩА ВОДЕЩА КЪМ ЕДНА И СЪЩА КРАЙНА ЦЕЛ И ТЯ НЕ Е БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАРОДИТЕ СИ.

    Коментиран от #2

  • 2 Шматка

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРА":

    Аз от кога говоря че тези са в един кюп и ни играят театър
  • 3 гост

    17 9 Отговор
    Ей така се вдига възраст , тука седнали да си играят с по 5-6 месеца !! А батя прас , 5 годинки за мъжете и 8 за жените , че повечко карат , трябва да се намаляват ! То верно , че взимат по има няма 120-130 лева , ама 46-7 милиона са си бая и по 100 лева пак е цифра , знайш колко С-400 са това !! А така още един път само като ги вдигнем и то нема да има пенсионери просто , те и без това едвам избутват до 70 , чиста работа !!

    Коментиран от #7

  • 4 Василевс

    12 4 Отговор
    Тези промени засягат само руските склави, но не и хазарите, които си клатят краката като държавни служители и управляват славяните. Явно 101 годишно хазарско робство не са достатъчни. Колко руски славяни ще доживеят за да се пенсионират употребявайки Боярищник? Максимум 5%.
  • 5 стоян георгиев

    14 7 Отговор
    кви 65 години?руснаците живеят средно 60!!!

    Коментиран от #8

  • 6 Соломон Вагенщайн

    4 3 Отговор
    ЕВРЕИТЕ ДЪРПАТ КОНЦИТЕ И В РУСИЯ.......А МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ / ОТ РУСИЯ,КЪМ ЦЕЛИЯ СВЯТ/
  • 7 раптър

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Комбинацио от цървул и опинец, прочети статията първо , да видиш колко обиколки са преди нас и колко плавно ще се извършва тази промяна. В момента са %%г за Жените и 60 г за мъжете ,сороспио костовистка крадлива!!!!
  • 8 стуянчулайномета

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    На лъжците им бият табани чувал ли си?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "стуянчулайномета":

    вярно е .в русия освен датата друго всичко е под въпрос и затова и табаните не са рядкост,а ежедневие.
  • 11 Ами сега

    6 0 Отговор
    Не мога да повярвам. Във Факти има нелицеприятен материал за Матушка !!!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гадната Англия

    2 0 Отговор
    Пенсионна възраст в Англия - 67 години навършени.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания