17 Юни, 2018 19:16 4 376 0

Иранската икономика чупи рекорди

  • иран-
  • техеран-
  • техеранска фондова борса-
  • риал-
  • tedpix

Техеранската борса затвори с най-високия растеж от създаването си 

Иранската икономика чупи рекорди - 1
Снимки: Shutterstock

Техеранската фондова борса затвори днес с най-високия растеж от началото на дейността си през 1967 г. в обстановка на несигурност за икономическото развитие на Иран, предаде AFP.

След тридневна пауза в работата на борсата заради почивните дни и празника по случай края на Рамазана тази сутрин индексът TEDPIX мина за пръв път границата от 100 000 пункта и приключи сесията на рекордното ниво от 102 452,4 пункта, отбелязвайки повишение с 3,33 на сто.

През януари TEDPIX се доближи до прага от 100 000 пункта, но не го надхвърли. После борсовият индекс спадна, макар и запазвайки тенденция към растеж, след като САЩ заявиха на 8 май, че се оттеглят от международната сделка за ядрената програма на Иран от юли 2015 година.

Решението предвижда възстановяването на всички американски санкции срещу Иран, вдигнати по силата на споразумението, и започна да отблъсква от страната мнозина чуждестранни инвеститори, завърнали се там след 2016 година.

Иранската икономика чупи рекорди

Средата е твърде неблагоприятна за бизнес и редица ирански медии обясняват борсовия растеж с това, че борсата изглежда е един вид убежище от инфлацията, която се ускори заради поевтиняването на националната валута. За осем месеца иранският риал изгуби над 45 процента от стойността си спрямо щатския долар, допълва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА