21 Юни, 2018 22:30 1 743 3

Германия и Франция изглаждат корпоративния данък в ЕС

  • данъци-
  • ес-
  • ек

Германия и Франция постигнаха съгласие за съвместно предложение за хармонизиране на корпоративния данък сред държавите-членки на ЕС, за да се повиши прозрачността и равнопоставеността на компаниите, които правят бизнес в единния блок, заяви в сряда германското министерство на финансите, съобщава Ройтерс.

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц и френският му колега Бруно Льо Мер постигнаха споразумение, което има за цел да улесни обсъжданията с други страни-членки и да даде възможност за бързо приемане на директива на Европейския съюз, отбеляза БНР.

"Европа се нуждае от обща рамка в данъчната политика. Това е единственият начин да се предотврати несправедливата данъчна практика и вредното данъчно обременяване и да се създадат прозрачни и справедливи конкурентни условия за европейските компании", се посочва в днешното съобщение на германското министерство.

Германско-френският документ навежда на мисълта, че предложението на Европейската комисия за обща корпоративна данъчна основа (ОКДО) би трябвало да се прилага за всички корпоративни данъкоплатци.

"Франция и Германия считат, че би било целесъобразно да се разшири обхватът на Директивата за ОКДО, за да стане задължителна за всички дружества, подлежащи на облагане с корпоративен данък, независимо от тяхната правна форма или размер", отчита германското финансово министерство и допълва: "Данъчната основа трябва да се определя на базата на счетоводните принципи и да се изчислява чрез прилагане на метода за сравнение на бизнес активите, така че да има опростен и сравним метод и да се избегне възможно най-голяма бюрокрация".

Предложението на ЕК е вторият опит за въвеждане на обща данъчна основа в ЕС, като френско-германската инициатива вероятно ще срещне съпротива от други държави-членки на съюза като Ирландия и Люксембург.

През 2011-а година Брюксел предложи доброволна обща консолидирана корпоративна данъчна основа (ОККДО), но тогава срещна опозиция в лицето на Великобритания и Ирландия, които определиха ОККДО като предшественик на обща корпоративна данъчна ставка в рамките на целия ЕС.

Финансовите министри на Германия и Франция, двете най-големи икономики на еврозоната, също така се споразумяха, че хармонизираната корпоративна данъчна основа не трябва да съдържа никакви данъчни стимули. "По този начин Франция и Германия не подкрепят разпоредбите относно данъчните стимули за научноизследователска и развойна дейност и за капиталово финансиране", се посочва в документа с тяхната обща позиция, съобщава Ройтерс.

След края на днешната среща, германският финансов министър Олаф Шолц съща така заяви, че Европейска осигурителна схема за банкови депозити (EDIS) е дългосрочен проект и че към момента не съществуват условия за него.

Трябва да се има предвид, че във вторник германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха за създаването на отделен бюджет на еврозоната, но не настояха да този етапа се обсъжда идеята за EDIS.

Олаф Шолц посочи, че бюджетът на еврозоната представлява само малка част от споразумението с Франция. Той също така защити идеята си за общоевропейска система за осигуряване при безработица, която да предпазва трудещите се от масовата безработица по време на икономическа криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментадоре

    2 0 Отговор
    Ще ни изгладят първо мозъците, а после е лесно....
  • 2 Балканец

    0 0 Отговор
    Ние не ги обичаме тези неща, ние градим сивия сектор толкоз години ся пък правила.
    За правила пък не искаме да чуваме хич , кво че гепиме тогава ? На Марко Тотеф мура ли?
    Ние искаме нашите правила да продължат до безкрай , че кой европеец може да изкара с тези наши заплати и пенсий ?

    Коментиран от #3

  • 3 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Балканец":

    И аз от това се притеснявам: Още не съм се научил да гепя, а пък то всичко за гепене свърши!