22 Юни, 2018 17:16 1 626 2

ОПЕК одобри единодушно увеличаване на квотите за добив на петрол

  • опек-
  • нефт-
  • петрол

Фактическото повишение ще бъде с 600 000 барела на ден

ОПЕК одобри единодушно увеличаване на квотите за добив на петрол - 1
Снимки: Shutterstock

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) постигна споразумение, предвиждащо увеличаване на производството с около 1 милион барела на ден от юли в страните от картела и неговите партньори, предаде Reuters.

Става въпрос за номинално увеличение на добива. Реалното увеличение се очаква да бъде по-малко, тъй като много страни, които напоследък произвеждат по-малко петрол от предвиденото, трудно ще се върнат към производствените си квоти, а на други няма да бъде разрешено да запълнят разликата, уточниха източници от ОПЕК.

Според Блумбърг, която се позовава на участници в днешната среща на ОПЕК във Виена, фактическото увеличение ще бъде с 600 000 барела на ден.

Министри от ОПЕК и други големи производители на петрол, сред които Русия, се събраха във Виена, за да направят равносметка на политиката им за добив на черно злато на фона на призивите на Съединените щати, Китай и Индия за намаляване на цените на петрола, за да се подкрепи световната икономика.

От миналата година ОПЕК и партньорите й постигнаха споразумение, наричано ОПЕК+, за намаляване общия им добив с 1,8 милиона барела на ден, за да се намали свръхпредлагането на световните пазари. В резултат на това споразумение цените на петрола сорт Брент нараснаха до около 73 долара за барел спрямо 27 долара през 2016 година.

Сътресенията във Венецуела, Либия и Ангола обаче доведоха до спад на предлагането с около 2,8 милиона барела на ден през последните месеци.

ОПЕК одобри единодушно увеличаване на квотите за добив на петрол

Саудитска Арабия и Русия изразиха задоволство, че ще произвеждат повече, но Иран, третият по големина производител от ОПЕК, разкритикува идеята, тъй като е изправен пред американските санкции, орязващи износа му. Изглежда обаче, че само няколко часа преди днешната среща саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих е успял да убеди министъра на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане да подкрепи увеличение на добива.

Източници от картела посочиха, че Техеран е поискал американските санкции да бъдат споменати в заключителната декларация от срещата.

ОПЕК ще се събере отново през септември, за да доуточни споразумението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 2 Отговор
    Има и добри новини!:)

    Коментиран от #2

  • 2 Да да

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    Добрите новини ще дойдат,когато употребата на петрол спадне драстично! Надявям се цините да останат високи поне до зимата!