23 Юни, 2018 22:21 8 060 4

Показаха най-хубавите череши в Кюстендил (СНИМКИ)

  • череша-
  • празник-
  • кюстендил
Показаха най-хубавите череши в Кюстендил (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ganio

    12 0 Отговор
    "Аз занесох на Думерг, на Бриан, на Титулеску череши, българ­ски череши от село Ямборано и от Соволяно, по една щайга, и им ги дадох пред всички на един банкет. Банкета го даваше Бриан. Аз обрах лаврите - никой никога не бе виждал по-едри, по-вкусни, по-апетитни череши. Там на този банкет (той стана през юни 1926 година) аз станах център на внимание. Нарочно занесох тези череши, господин Памукчиев, за да направя рекла­ма на България, на българската земя. Защото всеки българин, където и да се намира, той трябва да прави хубава реклама на Б ьлгария и да се гордее е българската земя.

    Втора като нея няма на света. Швеция е сива и тьжна, а Швейца­рия не е страна, а банкерска къща. Испания е гореща, страстна, хуба­ва страна, но бедна - тя няма нашите гори, води и ливади. Тя няма нашите плодородни поля. Aз не знам по-дивен, по-преле­стен край от долината на Струма от Кюстендилската долина. То­ва е чаровна земя, чаровен край.
    Черешите се огледаха от всички гости на банкета. Бриан дой­де при мене, нарочно ме прегърна и каза: - Господин Буров, Вие ни донесохте радостта на една забраве­на от Бога страна, която ние, за жалост, не сме познавали. И за да удари, да нарани надменния Титулеску - румънския представител в Обществото на народите, каза: - Чак сега разбирам защо нашите приятели, румънците по­искаха да влязат в България преди тринадесет години, през 1913 година. Титулеску позелени. Той си бе сив и зелен на цвят, но стана като зелен гущер."

    Михаил Топа

    Коментиран от #2

  • 2 ganio

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ganio":

    Михаил Топалов - Памукчиев „Срещи с Буров”
  • 3 zliat

    2 0 Отговор
    Така и не разбрах,Факти.БГ коя е най-едрата череша? От кой сорт е?
  • 4 Гонзо виелицата

    3 1 Отговор
    А най хубавите и тясни сливи кога ще покажат?