4 Юли, 2018 18:51, обновена 4 Юли, 2018 18:59 5 344 1

Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ)

  • хангар-
  • летище-
  • софия-
  • ремонт-
  • самолет-
  • wizz air
Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Мощното навлизане на нискотарифните авиокомпании на българския пазар е безспорен факт. Почти няма година, в която те да не предлагат нови маршрути от София до някои европейски град. Това, от една страна, налага увеличаване на флотилията, а от друга – база, която да поддържа самолетите.

Фирмите, които се занимават с поддръжка на самолети в световен мащаб не са много, а и услугата (когато се извършва от друга фирма, различна от авиокомпанията) е скъпа. Към момента в у нас най-познатата компания за поддръжка на самолети е Lufthansa Technik. През последната година тя разшири още повече своята дейност с откриването на нов хангар. Въпреки това не може да се оплаче от липса на работа. Напротив – графикът за ремонт и проверка на самолети е запълнен с месеци напред.

Това, както и редица други причини, водят до появата на нова компания, която да се занимава с поддръжката и ремонта на самолети от гражданската авиация. В нея партньор ще е нискотарифния авиопревозвач Wizz Air. Хангарът беше официално открит днес. Той се намира точно на мястото, където е била първата сграда на летището в София, открита на 29 юни 1947 г. Площта му е почти 5000 кв.м. и е с висока енергийна ефективност и добра осветеност, която позволява работа и при облачно време. Може да побере до три броя самолети от типа Airbus A320. Първият самолет ще влезе за проверка ден след откриването на обекта – на 5 юни. Първоначално ще се правят чекове от тир С, а в последствие и от тип D, поясниха от авиокомпанията.

Новият хангар в действителност е инвестиция на българската компания Rose Air. Тя е закупила земята през 2016 г. какъв е точният размер на инвестицията оттам отказват да оповестят. „Глоубъл мейнтенънс”, която също е българска фирма, ще извършва самата поддръжка на самолетите на лоу-кост авиокомпанията. Wizz Air се явява партньор на двете фирми. Това ще е четвъртата база на унгарският нискотарифен превозвач в Европа. Една има в Унгария и още две в Полша.

Бизнесът за поддръжка на самолети е един от най-перспективните през следващите години. Само в рамките на една година броят на самолетите в световен мащаб ще нарасне с 3.4%. Причината не е само нарастващият интерес към този вид транспорт, но и необходимостта от обновяване на самолетния парк на редица авиокомпании. По прогнози на International Air Transport Association (IATA) бизнесът с поддържането на самолети ще нараства с 4.1% на година. Прогнозите са, че към 2025 г. той ще има оборот от 96 млрд. USD. За сравнение през 2015 г. той е бил 64.3 млн. USD.

Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ)

Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ)

Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ)

Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ)

Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ)

Още една компания ще ремонтира самолети в София (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.