Last news in Fakti

11 Юли, 2018 06:00 1 614 4

Над 1700 чужденци работят през това лято по Северното Черноморие

  • море-
  • чужденци-
  • варна-
  • работа

Голяма част от чужденците са студенти

Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято, съобщи днес директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. По думите му около 90 на сто от тях са от Украйна. Останалите са от Молдова, Беларус, Грузия и Русия.

Голяма част от чужденците са студенти, допълни Михайлов. Той уточни, че те са наети на изпълнителски позиции - най-вече камериери и сервитьори. Заплащането им е около 500-600 лева, на работодателите им осигуряват храната и нощуването.

Разрешенията за престоя на чуждестранните работници са за 90 дни, но има опция, при желание на работодателя, да останат и по 9 месеца, разясни Михайлов. Той допълни, че през тази година в региона по проекти на социалните партньори през курсове за квалификация и преквалификация са преминали около 900 българи. Обученията са били най-вече за туристическия сектор.

В момента във Варна има обявени над 500 свободни работни места, каза още Михайлов. По думите му освен в обслужващата сфера, започва търсенето и на кадри за училищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    25 1 Отговор
    могат да дават и 100 лева на месец и да викат индийци ама да не дават пари са готови на всичко
  • 2 450 без осигуровки

    21 2 Отговор
    Другото лято, същите тези няма и да помислят за работа в БГ.
  • 3 Ядеитн

    7 12 Отговор
    Ето ве, тъй става работата! Като наште нахални ленивци не щат - ша са намери кой да бачка! Днес на морето, утре - навсекъде. Айде бегайте в Европата, дорде още можете, че са незнае докога и там ша е лабаво.
  • 4 Расулюлах

    4 1 Отговор
    С 10 евро на ден не можеш си купи бира и пържени картофи у европата а тея дошли тука да робуват на олигарсите да имат за бентлита ферарита и веирони под предлог видите ли те са стажанти и ше работят без пари...нихното мами рак да ги удари сите с парите