11 Юли, 2018 09:28 2 162 9

Бизнесът иска да отпадне защитата от уволнение за хора с увреждания

  • хора с увреждания-
  • бизнес

Едва 1400 души работят в специализираните предприятия за хора с увреждания у нас

Бизнесът иска да отпадне защитата от уволнение за хора с увреждания - 1
Снимка: Shutterstock

Да отпадне защитата от уволнение на хората с увреждания. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал днес на кръгла маса под патронажа на президента Румен Радев. От социалното министерство заявиха, че ще подложат идеята на обсъждане, като вече има заявено намерение от депутати от различни политически сили за подобна промяна.

Едва 1400 души работят в специализираните предприятия за хора с увреждания у нас, при необходимост от над 400 хиляди работни места за тях, стана ясно по време на кръглата маса, посветена на трудовите проблеми на тази социална група. Според председателя на Конфедерацията на индустриалния капитал Васил Велев правилата за наемане на хора с увреждания трябва да се либерализират.

"Формите, които в момента се използват като закрила и защита на хората с увреждания от уволнение, всъщност работят срещу тях, защото при една ситуация, когато е необходимо да се редуцира персонала не според това кой е с увреждане и кой не е, а според това кой работи и кой е подходящ, те не могат да бъдат съкратени и заради това работодателите не ги наемат", посочи той.

Министерството на социалната политика ще започне дискусия за промени в Кодекса на труда в този дух, коментира заместник-министъра Лазар Лазаров. "Много хора с увреждания предпочитат да не информират работодателя си, че имат увреждане поради факта, че се налагат редица ограничения, свързани с работното време, работното място, полагането на труд и съответното овъзмездяване", каза той.

Според Величка Драганова – първият българин, страдащ от глухослепота, който завършва право, законовата закрила срещу уволнение на хората с увреждания трябва да остане. За сметка на това обаче са необходими други мерки, смята тя.

"Все още не е въведен жестовият език, а това възпрепятства хората без слух или с нарушен такъв да се обучават по алтернативен език. Не се допускат все още интерпретатори, които да подпомагат посещението на учебни заведения и нещото, което най-много се забелязва, е че винаги едно лице с увреждане, когато кандидатства за работа, никой не гледа какъв ценз има, а се гледа с предразсъдък на него", посочи Драганова.

Да се преразгледат квотите за наемане на хора с увреждания, стимулите за работодатели, които наемат такива хора да бъдат по-ефективни, услугите за хора с увреждания да бъдат създавани и с оглед на потребностите на семействата, в които живеят, са другите обсъдени предложения.

"Много е важно критериите за експертни решения поне да станат по-подробни. Хора, които са с увреждания на долните крайници, се интегрират чудесно в професии, които изискват образование и интелектуални способности и умения", каза от своя страна президентът Румен Радев.

Затова инвалидността трябва да бъде определяна по степента, а не по вида на увреждането, стана ясно още от думите на президента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зомби килър

    18 2 Отговор
    Работниците пък искат да отпадне защитата на работодателя от саморазправа.
  • 2 бобо

    10 0 Отговор
    Този мазния по всякакъв заобиколен начин ни облъчва, че трябва да внесем чужденци.Меркел вече го направи, и сега си бие главата.Вярвате ли му, че се е загрижил за инвалидите.
  • 3 Кратун

    13 2 Отговор
    Отново показват отношение към хората с увреждания.Искат да им отнемат всички права и "работодателите"да правят каквото си искат.
  • 4 Boxer

    2 0 Отговор
    Докато тежестта е неравномерно разпределена, инвалидите ще са аут.
    Трябва държавата да увеличи стимулите за бизнеса, а не просто да им прехвърля топката.
  • 5 Пешо

    4 0 Отговор
    Че то в България всеки втори се е изкарал инвалид! Трябва да се провери достоверността на ТЕЛК решенията, но не от български лекари и 9 от 10 ще се окажат ментета. Особено при братовчедите.

    Коментиран от #6

  • 6 Д'мин

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    От тези "всеки втори", стотина минимум са роми! Ако държавата иска и има воля (а тя не иска), тръгва една комисия и почва проверки, колко брикети имат ТЕЛК, имат ли го това заболяване, кой лекар, комисия им е го дала. Защо,как,кога, много лесно се удостоверява. Отнемат се лекарски права, падат ТЕЛКове. Ама..., е не става братко! Това е ЕЛЕКТОРАТ! Скоро от електорат това ще стане основата на нацията ни, българска...,опа грешка ромска. И, като си одрежем клона на който седим, ние политиците-беж да ни няма! Кеф ти острови, кеф ти други дестинации! Само не България, нея ще я вземе някой съсед. Голям, югоизточен! Честито!

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Д'мин":

    Подценяваш руснаците! Отдавна са харесали мястото! А и се размножават!:)
  • 8 иванов

    0 0 Отговор
    Що за мутренско предложение, да се махнат защитите при уволнение на хора с увреждания??? Това предложение могат да го направят само хора с болни мозъци!!!
    Защо не предложите на правителството да стимулира инвестиции, които да осигуряват определен процент работни места за хора с увреждания, а най лесното - да ги уволним???
  • 9 ТакаБеше

    0 0 Отговор
    Те тия с уврежданията 90% от тях са менте инвалиди, като "слепите" братя цигани дето ходеха с мерцедесите си да играят на ротативките!!!!!