Last news in Fakti

13 Юли, 2018 22:00 5 216 5

Около 380 кг. от декар е средният добив от малини в Търговищко

  • малини-
  • добив

Най-много са масивите с трайните насаждения от малини има в общините Попово и Омуртаг

Около 380 кг. от декар е средният добив от малини в Търговищко - 1

Около 380 килограма от декар е средният добив от малини в Търговищко. Земеделските производители от региона за заявили общо 5 704 дка плододаващи площи за тази стопанска година, съобщи за БТА експертът в Областната дирекция "Земеделие" Драгомир Драгнев.

Стопаните вече са прибрали реколтата от ранните сортове. В момента тече кампанията по брането на късните малини. Към същия период на миналата година средният добив е бил 400 кг от декар, показва справка в земеделската дирекция.

Най-много са масивите с трайните насаждения от малини има в общините Попово и Омуртаг. Стопаните коментират, че дъждовете са се отразили негативно върху качеството на плода. При късния сорт има масиви, в които малините изгниват още на растенията. А сушата през април и май е затруднила развитието на ранните сортове - плодът не е успял да наедрее достатъчно, уточнява експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ади ади ади тука са баламите

    14 4 Отговор
    Бравооо! Сега да сложат цена 50лв. за килограм (като за калкана)и да чакаме малиновото вино за Коледа - знаем си, че алчността е пословична, таааа нема да ядем малини, но ще ги пием ))) Да са им честити !! Бг производството е най-доброто: производителя го подарява на прекупвача и цената става като квадратен метър в Бояна!

    Коментиран от #2

  • 2 antimediator

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ади ади ади тука са баламите":

    Пиеш ли си редовно хапчетата ?!
  • 3 Еее

    5 3 Отговор
    Като са толкова много, защо са златни в магазина?

    Коментиран от #5

  • 4 ха ха ха

    8 0 Отговор
    Масово са за износ и за замразяване.
  • 5 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еее":

    И кое им е многото , ти елементарна сметка можеш ли направи ?? Един кг малини за един час не можеш само го набра , да не говорим преди брането колко часа работа има по него !!! На тебе колко ти плащат на час , щото на къра за под 5 лв на час никой няма да стъпи , да не говорим да работи !!! Даже циганите за по-малко не се навиват вече !!! Що не пробваш като било толкова лесно да си ги отгледаш сам , да видиш колко ще ти легнат ??