Last news in Fakti

15 Юли, 2018 12:37 4 483 18

Калкулатор изчислява колко губим ако не се осигуряваме на реалния си доход

  • нап-
  • заплата-
  • осигуровки-
  • загуба
Калкулатор изчислява колко губим ако не се осигуряваме на реалния си доход - 1
Снимка: Shutterstock

С калкулатор на загубите всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход. Софтуерът е достъпен на интернет страницата www.zaplatavplik.bg и до момента е използван над 4200 пъти, съобщават от НАП. Той позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61 % от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54 % от тях са мъже.

„Калкулаторът е изработен съвместно от експерти на НАП и НОИ, за да подкрепи кампанията на приходната администрация срещу укриването на част от трудовите възнаграждения на наетите лица”, уточняват от НАП.

През изминалия месец НАП беше домакин на международна конференция, на която бяха обсъждани именно въпросите, свързани с недекларираните възнаграждения т.нар. „заплати в плик“. В рамките на събитието бяха представени практиките на приходните ведомства и структурите на министерствата на финансите на повече от 20 европейски държави за оценяване на мащабите на недекларираната заетост и мерките за противодействието й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Губещи

    59 1 Отговор
    На мен ми е по-лесно да смятам колко губя като се осигурявам за каквото и да било...
  • 2 Гост

    50 0 Отговор
    А калкулатор колко пари трябва да дадем на доктора за да ни оперира понеже парите от сържавата не стигат има ли?
  • 3 Калкулатор КТБ

    41 2 Отговор
    4 милиарда откраднати делено на 7 милиона българи излиза по 600 лева на човек
  • 4 Булгартабак

    35 1 Отговор
    Калкулатор ШИШИ има ли?
  • 5 Емил

    51 1 Отговор
    Поредната простотия, платена с парите на осигуряващите се! Ако човек внася осигуровките си в лична сметка, ще си доката три пъти по-добро здравно обслужване и пет пъти по-голяма пенсия!
  • 6 Пенчо

    46 0 Отговор
    А колко от събраните пари от НАП отиват в джоба на мафията къде може да се види?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 hmhmhm

    39 1 Отговор
    Тия дето ме крадат ми дават калкулатор аиде да Ви един по един
  • 9 Маззз

    39 0 Отговор
    Ще разгледам само часта с пенсиите. Колцина успяват цели 22 г. да вземат пенсия? 65+г. възраст за пенсиониране ( носят се слухове и за 72г. ); средна продължителност на живота 71г. за мъже и 74г. за жени. Управляващите добре са си направили сметката. А серсемите плащат ли плащат....
  • 10 Zoro

    31 1 Отговор
    А като умра от глад докато си плащам данаците, дали НОИ ще ми плати погребението...
  • 11 БатП

    16 0 Отговор
    Има ли калкулатор, който пресмята колко от парите ми отиват за социални за цигани? Смешна държава, никога няма да се осигурявам на реалните си пари, докато дават на тия изедници! Нямат милиард и половина на година да преизчислят пенсиите, така че хората работили цял живот да вземат това, което им се полага, ама имат три пъти повече за тия, които работа не пипат цял живот.
  • 12 Morgoth

    9 0 Отговор
    Такааа, да видим резултата, ако се осигурявам на 1к и получавам 2к излиза че губя над 100к, при данъци които съм спестил за 36к. Ако обаче сложа една лихва с капитализация на тези 36 те ще излязат повече от 100-те. Но и самите те предполагат, че ще ги взема основно от пенсия ... ами ако се гътна по-рано?
    Ако пък се осигурявам на 2600 и получавам 5к се оказва, че нямам никакви загуби от това, че не си плащам данъците, но пък какви загуби бих имал от самите данъци просто не е истина. Та като цяло, осигуровки на минимума са най-доброто. Единствено с банковите заеми ще има реален проблем.
  • 13 Миризлив Пор

    7 0 Отговор
    Основния проблем в случая с фондовете е, че ти спират процент от заплатата а в сметката се трупат като пари. Реално ако преди 10 години са ти спирали 15 лева те са имали определена стойност - при средна заплата от 300 лева, сега се говори за средна заплата от 1500 т.е. тези 15 лева сега имат 5 пъти по-малка стойност, а след още 10 години каква стойност ще имат? Да не говорим за сериозните такси и по едно време отрицателната доходност която имаха някои фондове. Аз лично не виждам никакъв смисъл да им давам пари със стойност сега и в един момент да ми изчисляват "вие имате внесени само ХХХ лева, няма защо да се сърдите че получавате от нас стотинки".

    ВСЕ ПАК
    Винаги когато криете данъци и осигуровки, имайте в предвид че в това време някое дете на олигарх/политик плаче с гочиви сълзи - няма да може да си купи по-ново бентли или да закара поредната манекенка на малдивите!!!
  • 14 abv

    8 0 Отговор
    Губещи сме всички които се осигуряваме върху реалните доходи.
    Ето защо:
    Тези които не се осигуряват върху пълна заплата получават повече пари от нас.
    Те получават тези пари докато са млади, а ние евентуално ако доживеем до пенсия ще получим едни мизерни пенсии от 41 % върху това на което съм се осигурявал.
    Внесените осигуровки не се унаследяват в България за съжаление, а ги прибира държавата и ги раздава на другите хора , което не е редно.
    Пример: Внасям 40 г. осигуровки върху 1000 лева, ритам бакъра преди пенсия и семейството ми не получава нищо. Къде е справедливостта.

    По скоро да направят калкулатор колко губим като се осигуряваме както трябва.
  • 15 Иван

    5 3 Отговор
    Работя в момента на три места и доходът ми надвишава три хиляди лева месечно. Няма да говоря за това колко ми струва този доход що се отнася до лично време, недоспиване, липса на социален живот, по-лошо качество на живот, не е толкова важно, защото съм приел тази цена. Обаче сравнявам с приятели и познати, които също са се хванали на няколко работни места. Те са навсякъде с трудов договор и съответните осигуровки, аз се осигурявам само на едно място. В началото на следващия месец аз получавам около 1,7 хиляди лева от мястото, на което съм осигурен и 1,3-1,4 хиляди от местата, където не съм осигурен. Конкретните хора, които ползвам за примера, получават около 1,7 хиляди лева от първото работно място и евентуално около 0,7 хиляди лева от второ и трето занимание. Те плащат осигуровки, но няма да получават втора и трета пенсия за това, че работят допълнително. Напротив, тяхната инициатива да работят повече се облага с данък. Т.е. аз сега получавам 3 хил. лв. и повече чистичко, а приятелите - около 2,4 хил лв. Както някой забеляза по-горе, единственият проблем е с банките, пред които доходите трябва да се докажат, за да отпуснат кредит или ипотека. Там не биха ми признали повече от 1,7 хил. лв., но за сметка на това реалните ми доходи са с поне 0,6-0,7 хил. лв. повече, които мога да инвестирам и да ми донесат допълнителна доходност. Те така...

    Коментиран от #18

  • 16 PlimP

    4 0 Отговор
    а елката смята ли колко губим,че осигуряваме 240 свине, чумата да ги тръшне
  • 17 Пенчо

    2 0 Отговор
    Ни един позитивен коментар
  • 18 българина

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Като лъжеш лъжи по малко че да ти повярват,я ни кажи как се работи на три места по колко часа работиш на местата не се ли пресичат ако не се пресичат прав ли спиш и то при тази безработица в България където има сума хора който се радват че са намерили работа за 400 и 500 лева заплата,на приказки сме се наслушали вече знай че няма такива който ядат доматите с колчетата.