Last news in Fakti

20 Юли, 2018 01:29 6 073 6

Български краставици пробиха в Румъния

  • краставица-
  • фермер-
  • румъния-
  • българия

Никой не иска българския домат

Български краставици пробиха в Румъния - 1

Румъния в момента има голямо търсене на български краставици, защото местната оранжерийна продукция е вече изчерпана. Оказва се, че оранжерийните зеленчуци там до края на май вече са отгледани и продадени, а след това цяло лято северната ни съседка търси произведени в България зеленчуци и най-вече гладки краставици, съобщи БНТ.

Десетки са производителите на оранжерийни зеленчуци в близкото до Букурещ село Копачени. Край пътя на цена от 3 леи за килограм (1,50 лева) могат да се купят хубави домати. На фермерския пазар в град Гюргево продукцията си излагат производители на зеленчуци от цяла Южна Румъния. Цените на доматите тук точно кореспондират с тези на българските пазари. Само че това е валидно само за по-големите градове и веригите магазини.

В същото време на пазара за фермери в град Сливо поле близо до Русе производителите продават на чувствително по-ниски цени спрямо колегите си от другата страна на Дунава. „На дребно 1 лев, на едро 70 – 80 ст.“, казва Гюлдане Мехмедова, производител от Сливо поле.

В цяла Румъния има глад за български краставици, казват производителите. Нихат Расим от село Брестовене, община Завет, отглежда 280 дка домати и 200 дка краставици. В разгара на лятото продава всеки ден поне 3-4 тона краставици на румънски търговци, които пристигат пред фермата му с бусове. Изкупната цена на българския зеленчук за Румъния се движи в доста тесния диапазон от 55 до 70 ст.

Те ме познават вече като производител, идват с бусовете и вземат няколко тона след предварителна уговорка, разказва фермерът. За мен това не е износ, той може да го е купил от мен и да го продава в Русе, допълва той.

Нихат обаче среща огромни трудности с реализацията на доматите, въпреки че преработватели от цяла България го търсят. Изкупната цена, която му предлагат заводи от Пловдив, Враца, Плевен и Велико Търново, е между 12 и 26 ст., което изобщо не покрива разходите му. В същото време преработвателните предприятия искат доматите да им бъдат закарани на място, което силно оскъпява продукцията.

Затова Нихат се занимава и със семепроизводство, но се случва да храни с първокласни домати кравите, които отглежда. Като регистриран семепроизводител фермерът отглежда 80% класически български сортове домати, чушки и дини и 20% чужди.

Тъй като в Румъния туршиите се правят с по-големи по размери плодове в по-големи буркани, това позволява на българските фермери да продават там такива партиди след обирането на идеалните за консервиране у нас малки краставички.

На българските производители им прави впечатление обаче, че често търговците от Румъния не искат никакви документи – това според някои означава, че някъде по пазарите от другата страна на Дунав българските краставици се препродават като румънски, само че на по-високи цени.

Български домати не се търсят в Румъния вече 4-5 години. С днешна дата на много фермери им се налага да хвърлят домати или да хранят с тях животните заради ниските изкупни цени, които им предлагат българските преработватели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неолиберализъм

    12 2 Отговор
    И в цяла България има глад за краставици - затова цената им посред лято е близо 3 лв. Такава спекула не се е вихрила от войната насам.
  • 2 кцее

    12 1 Отговор
    Какво значи: "Никой не иска българския домат"? Ми никой не го предлага - предлагат се полски и други шитни, вместо родни домати. Где го розовидя доматЪ, който мирише на такъв да видим дали няма да го иска нашенеца?

    Коментиран от #3

  • 3 Прокопий

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "кцее":

    Хайрлия да е! Айде, пък след 10 години дано и арпаджика пробие в Албания!
  • 4 Краставичев

    3 0 Отговор
    В Италия купувам краставици от магазина за 0,79€.
  • 5 Чумата , шумата , пумата

    0 0 Отговор
    Спок краставиците са заразени от чума и те вносът им ще е фатален. Още когато ще ни отнемат зеленчуците еми хванете ме за големия зеленчук. Ако не е овцата да прай сирини ако не е кравата да прави млеко за кексове торти пасти ако не е земята да ни дарява с реколта зеленчуци и плодове и да трупаме пазара с най яките пресни зеленчуци и плодове народа да е умрял досега. Коленето на прасе и други животни за шпек се изисква много добра психика. Много колячи се нагледали на кървища те какво мислят по въпроса.
  • 6 КИКИМОРА ДОМАТОВА

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изкупната цена, която му предлагат заводи от Пловдив, Враца, Плевен и Велико Търново, е между 12 и 26 ст.,

    И сега само за нас в кауфланд ,била ,сба , лидл и куп други само за вас само днес ДОМАТИ ПО 2 ЛЕВА КИЛОТО :)