Last news in Fakti

19 Юли, 2018 13:34 4 429 12

От раз КЗК спря сделките за ЧЕЗ и „Нова телевизия“

  • чез-
  • кзк-
  • нова телевизия-
  • сделка

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

Решението ѝ бе публикувано на сайта на КЗК.

Едновременно с това комисията публикува и решение, че спира сделката за „Нова телевизия“.

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху дейността на „Нова Броудкастинг Груп” АД, и индиректно върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД, съобщават оттам.

"Инерком България" е малка пазарджишка фирма с три малки соларни мощности, собственост на Гинка Върбакова. ЧЕЗ е най-голямото електроразпределително предприятие у нас, което доставя ток на територията на 10 области в страната от Западна и Централна България, включително и столицата София.

Сагата с продажбата на ЧЕЗ започна през февруари, когато агенция "Ройтерс" съобщи, че Надзорният съвет на чешката енерго компания ЧЕЗ е дал предварително одобрение за продажбата на българските активи на компанията.

И до днес не е ясно откъде семейната компания със скромните активи (на стойност 90 000 лв. за 2016 г., когато дружеството е отчело загуба от 11 хил. лв.) би получила стотиците милиони евро, необходими за придобиването на активите.

Върбакова обаче, според информация на в. "Капитал", е кума на министърката на енергетиката Теменужка Петкова, която хвърли оставка посред скандала, но тя не бе приета.

Ето как Комисията за защита на конкуренцията мотивира отказа си "Инерком" на Гинка Върбакова да придобие ЧЕЗ:

Комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, пишат от КЗК.

На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените ѝ лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група, се казва в становището на Комисията.

С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на Република България, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност. Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vvvvv

    34 1 Отговор
    За ЧЕЗ всичко е ясно. Задна. Но за НОВА явно Дебелия си я иска.
  • 2 299

    30 1 Отговор
    Хм..., Има някакво пренареждане! Нещо се е случило за да има отказ. До скоро всички в купом припяваха как всичко е законно, а даже и имаше севместни пресконференции на Гинка с министрите на Биби след среща рано сутрин. Тук нещо се е размирисало! Да ли се връщаме на старата информация ЧЕЗ да бъде взета от ТИМ, а тим да даде Варненското енерго на някой друг, като например прасето Пеевски. - Нещо се случва! Селянина от Банкя явно е решил друго! Може ЧЕЗ да е разменна монета заради Летище София където метрите от Варна също имат апетити.
  • 3 Plovdiv

    38 0 Отговор
    Както е тръгнало, май символът на държавата трябва да се смени от лъв на свиня...

    Коментиран от #9

  • 4 Bahti

    23 0 Отговор
    Смяна на лицата и фирмите.Иначе всичко си върви Спокойно!
  • 5 врътка

    21 0 Отговор
    Просто тримата дебели, ще приложат друга схема !
  • 6 wer

    10 3 Отговор
    ...По мнението на експерти, ако КЗК провали по този начин сделката, България я чакат огромни неустойки. Те настояват, че е крайно време отговорните за подобни гафове служители, да започнат да носят лична финансова отговорност с цялото си имущество...
  • 7 Маркс

    11 0 Отговор
    Просто някой е казал: Коя е Гинка бе, аз ше го взема. Алоо тиквоч, спирай сделката, кжи им на тия зурльовци от КЗК да действат.
  • 8 Факт

    9 1 Отговор
    От мотивите излиза , че самата чез е незаконна!
  • 9 RIDIK

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Plovdiv":

    Ако всички в страната са като теб, съгласен съм с промяната на символа. Нека бъде не обикновена а плюеща всичко и всички свиня.
  • 10 Българин

    4 2 Отговор
    Всеки българин с ЧЕЗ !
  • 11 Колю

    0 0 Отговор
    "Мутрите от Варна" които всъщност отдавна са в София ,нито заменят ,нито разменят . Те само придобиват. Днес квартал,утре град ,след това североизтока после и у Вас . Що да си нямат две енергота и едно да оставят за да има " Конкуренция". При първата светкавица преди дъжд или първия вятър преди снега и тока спира в областите около Варна. Те инвестират и за това от години тока все си спира. Вчера ,онзи ден и от седмици всеки ден . Ако някой се заинтересува изобщо какво става в Дългопол , Цонево , Девня ,Аврен ,Долни чифлик и прилежащите им села.... Сигурно някои места с хиляди жители ги чувате за пръв път . Нищо ,че тук живеят хиляди. Когато придобиваха тук, на никой не му пука защото е далече от София. Е, честито Ви нови собственици и нови вложения в енергетиката на развития " Запад". А какви инкасатори имат само и какви служители ? Знаят кой краде и всеки месец 20 лв в джоба и жиците денонощно директно на стълба. Махалата доволна ,човека доволен защото "работи за благото на бедния цигански народ " докато изгори целия трафопост и хоп една седмица без ток . Само тези дето не крадът са недоволни щото на отзад им се пише всичко. Туй да ти сложат чип в електромера ,да го пломбират отново и то с официалната пломба и след две години да те издадат на разменни на чала на колегата от съседен район за да те "хване "той също си е тяхна запазена марка. Вземат пари за да Ви намалят сметката ,чрез кражба,после ви издават ,след това дело ,след това адвокати
  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    Защо до сега месеци ,Закона за Защита на Конкуренцията са мълчали, че фирмата има собствени централи ?