7 Август, 2018 01:32 8 886 18

"Турски поток" неизбежно ще стане български

  • турски поток-
  • газ-
  • синьо гориво

Газови хъбове никнат като гъби след дъжд

Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след дъжд, пише руският в. "Независимая газета".

България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои дните до момента, когато ще се нареди сред газовите хъбове на Европа. Страната откри нова отсечка от транзитния газопровод, разчитайки на газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представители на Европейската комисия подкрепиха на думи плановете на София.

"Ако говорим, че "Турски поток" ще влезе в съществуващата вече газотранспортна система на България просто в реверсен режим, това е неизбежност - твърди аналитикът Сергей Правосудов. - Ако пък говорим, че трябва да има някакъв допълнителен маршрут, който да влезе през морето директно в България, засега изобщо не става дума за това", уточнява той.

Ако се разгледат различните варианти за маршрути, България е най-слабата брънка - точно заради политическите рискове, смята обаче бизнес анализаторката Ирина Капитанова. Има риск България рязко да смени позицията си при евентуална обща смяна на нагласите в ЕС, напомня тя.

Рисковете за всички европейски проекти са общи - "това са антируските санкции и натискът върху Европа от страна на САЩ", коментира икономистът Никита Исаев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    4 6 Отговор
    Тва са некви специфични ментални увредедености. Дебиляци!
  • 2 Днес

    17 23 Отговор
    Руската мафия

    В момента тя наброява около 500 000 души и нейното влияние в света непрекъснато нараства. Кръстниците на руската мафия контролират близо 70 на сто от руската икономика.

    Руската мафия контролира проституцията в Макао, Китай, наркотрафика в Таджикистан и Узбекистан, прането на пари в Кипър, Израел, Белгия и Великобритания, нелегалната имиграция в Швеция, кражбата на автомобили, нелегалната търговия на ядрени материали, търговията с оръжие и проституцията в Германия.

    Руската мафия участва и още в укриването на данъци от търговията с петролни продукти, в застрахователните измами, поръчковите убийства, търговията с кокаин, проституцията в САЩ и кражбата на коли и бижута в Канада.

    Коментиран от #4

  • 3 Шалом

    15 6 Отговор
    Марбея е едно от райските кътчета на земята – в края на миналата година обаче в него пропищяват полицейски сирени, а хеликоптери се спускат над курортния град. Улиците са затворени и над 100 полицаи от Guardia Civil щурмуват имения, яхти, голф игрища, футболния стадион, банка, та дори и водохранилището до града.

    До обяд на 26 септември 2017 г. полицията е конфискувала 23 луксозни коли, стотици хиляди евро и 11 руснаци – включително и собственика на местния футболен клуб Александър Гринберг.

    Следват и обвиненията: наркотрафик, фалшификации, рекет, автокражби, трафик на хора, измама, поръчкови убийства и т.н. и т.н. Списъкът е дълъг, но най-голямото обвинение е – участие в организирана престъпна група – руската „Солнцевская братва“ – смятана за най-богатата мафия в света, изкарваща на година над 9 млрд. щ.д. Мафията е водена от потайния бос Семион Могилевич /евреин/, дълги години стоял редом до Бин Ладен в списъка на 10-те най-търсени престъпници на ФБР.

    Коментиран от #6

  • 4 Браво

    31 11 Отговор

    До коментар #2 от "Днес":

    Бля, бля , бля!!! Кажи нещо за Бг мафия дето служи на Сорос и USA, , с подкрепата на гейропейските травестити, ще е по интересно, мамина гугутке!
  • 5 Голям прос

    34 9 Отговор
    Не знам какви са тия които пращат газа, но заради разни тъпаци, слушащи ЕС и САЩ, ще получаваме газ с още един посредник. Което би увеличило цената предполагам. А можеше да е точно обратното. Не чакайте Пеевски да плати по голямата цена с 31-те милиона дивиденти. Някои си получиха комисионната за да не направим Южен поток. Тоя народ има наистина високо ниво на търпимост. Или на будаллък
  • 6 любопитен

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шалом":

    И това какво общо има със секса? Така де, с темата?

    Коментиран от #7

  • 7 Хасан

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "любопитен":

    Ами казват ти сестра ти е курве иди доказвай че нямаш сестра...същото
  • 8 Баш майстора

    20 2 Отговор
    Докато германците си стискат ръцете с руснаците за Северен поток 2, за който нямат нищо против и скандинавските страни покрай които ще мине, у нас антируските разбирачи ще ни обясняват за руската мафия. А защо не разкажат за държавната мафия на САЩ - ЦРУ? Лично аз бих предпочел през България да минава газ от поне 3 различни места, но с нашите слугински управници от последните 30г няма как да стане.

    Коментиран от #12

  • 9 плевен

    9 2 Отговор
    Ако не се лъжа,по закон газът влязъл на турска територия, става турски. Не говорете за руски газ, а за турско влияние. Лошото е, че вместо евролюбимците, ще бъдем наказани всички ние. Дано поне тръбата през Украйна остане.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "плевен":

    Тръбата през Украйна ще остане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и огромната част от руския газ ще си минава по нея , щото цената оттам е 45 долара за 1000 кубика , а през Турския поток над 150 !!! Втората тръба на Турски поток ще влезе в Турция , за да има възможност за връзка с ТАНАП преди границата с ЕС в Гърция или България , то това беше основната цел още отначало и да се използва за пазарлъци с Украйна !! Никой в Кремул не си и въобразява , че тръбата през Украйна ще спре , най-малкото щото по нея моментално ще потече азерски и туркменски газ , ама в обратната посока !!!!
  • 11 Грую

    4 1 Отговор
    Турецки поток ще има капацитет колкото да задоволява потребностите на Турция, а до нас могат да достигат само евентуалните излишъци. Южен поток беше спрян от Европейската комисия, като неизгодна и корупционна сделка, недостойна за страна , член на съюза, а Северен поток 2 се опитват да го спрат американците за да продават втечнен шистов газ, но няма да успеят, нашите газови хъбове ще трябва да ги пълним с газ собствено производство, който няма да обяснявам откъде само може да се получи, макар и крайно недостатъчно като количество!
  • 12 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Баш майстора":

    Ша си стиснат руснаците , ама сами и нещо друго !!
    Любопитното е, че на фона на експортните проекти на Русия все повече страни заявяват своите амбиции да станат газови хъбове. Преди всичко става дума за Турция, която вече използва „Турски поток“ като инструмент за шантажиране на Русия. Турските власти започнаха игра с няколко страни -износителки наведнъж. По-конкретно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано огромния интерес от строителството на Трансанадолския газопровод (ТАНАП, TANAP) , който трябва да свърже Азербайджан, Грузия, Турция и Южна Европа. Освен това в Турция полагат „големи усилия, за да може туркменският газ да стане също част от този проект“. След тях Ердоган спомена и за Русия с „Турски поток“.


    В противовес на вече съществуващите и строящи се руски газопроводи в Европа Франция, Испания и Португалия изразиха желание да осигурят диверсификация на енергийните доставки за сметка на втечнения газ, включително и от САЩ. Така че проектите за газови хъбове „никнат“ в Европа като гъби след дъжд. !!!
  • 13 1234578

    1 1 Отговор
    Огромана глупост:
    “ Имало риск България рязко да смени позицията си при евентуална обща смяна на нагласите в ЕС“.

    Ако има нови санкции на ЕС срещу Русия, те важат еднакво както за България, така и за Гърция и Италия. Ако ЕС иска наистина да наложи санкции на Русия, би трябвало да спрат да кувпуват газ от Русия. Така както спряха да купуват петрол от Иран. Истината е че Ес не иска да налага санкции на Русия, защото голени европейски енергийни компании и банки ще фалират ако това се случи.

    Понеже Газпром /руските управляващи/ занячт, че това са глупости. Не ги казват официално, а зползват хора/наричани журналисти, анализатори или експерти/. Които не носят никаква отговорност за изказванията си. И които казават каквото им е казано да кажат. Тези хора може и да имат интелект, но не го използват за да мислят самостоятелно. А го използват за да служат на господарите си, срещу добро заплащане.
  • 14 Турция загива бавно и славно

    3 4 Отговор
    Турция си отива като държава, ще разпродадат и майка си както е тръгнало. Този ердо май го раьбраха и неговите що за мизерник е. Нали турци? Скоро и жените си ще си продавате?
  • 15 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Ехеее,бе некои май НЕ са гледали,,Сикарио,,....
  • 16 Иванов

    1 7 Отговор
    Турски поток е една голяма опашата рашка ЛЪЖА. Той няма да проработи Н И К О Г А!!! Единственият начин през Черно море е с такери.
  • 17 Иванов

    3 5 Отговор
    Турски поток е една голяма опашата рашка ЛЪЖА. Той няма да проработи Н И К О Г А!!! Единственият начин през Черно море е с танкери.
  • 18 патриотъ

    2 0 Отговор
    Той ББ изпусна питомното,сега ще хванем на босия цървулите!