Last news in Fakti

6 Август, 2018 15:22 2 535 22

Конфликтът със САЩ обезцени турската лира

  • турция-
  • лира-
  • сащ-
  • долар
Конфликтът със САЩ обезцени турската лира - 1
Снимка: Shutterstock.com

Турската лира продължава да се обезценява и в началото на новата седмица, достигайки поредно рекордно дъно спрямо щатския долар, отразявайки инвеститорските притеснения относно разширяващия се дипломатически скандал между Вашингтон и Анкара.

В началото на европейската търговия американският долар поскъпна до нов исторически връх от 5,1400 турски лира. Еврото пък нарасна до нов рекорден връх от 5,9450 турски лири, въпреки че по същото време единната европейска валута се намира под натиск от продажби спрямо щатския долара към 1,1550 долара - негово най-ниско ниво от 28-и юни насам, съобщи БНР.

От доста време насам напрежението между САЩ и неговия важен съюзник в рамките на НАТО и основен търговски партньори се отразяваше негативно на инвеститорското настроение, като през миналата седмица дипломатическият конфликт се изостри в резултат на решението на Вашингтон да наложи санкции на двама от министрите от кабинета на президента Реджеп Ердоган след отказа на Анкара да освободи американския пастир Андрю Брънсън, обвинен в подкрепа на опита за преврат през юни 2016-а година. Турският президент заяви, че решението на Вашингтон е непочтително и че Анкара ще отговори със замразяване на финансови активи на американски министри.

Турската валута вече загуби около 25% от стойността си от началото на годината насам в резултат на рязко нарастване на инфлацията до двуцифрени нива, както и с оглед на инвеститорските притеснения относно независимостта на централната банка на страната в отговор на нееднократните призиви на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени ставки въпреки растяща инфлация.

Международните инвеститори гледат на Турция като на особено уязвима от общото поскъпване на американския долар в световен план, тъй като страната има големи по размер дългове, деноминирани в долари. Това означава, че всяка една по-нататъшна обезценка на турската лира спрямо зелените пари допълнително оскъпява обслужването на тези задължения.

Официалните данни на Турския статистически институт от петък, показващи нарастване на инфлацията в страна през юли до 14-годишен връх от 15,85%, също допринасят за продължаващия натиск от продажби, на който е подложена местната валута.

Агенция Ройтерс пък цитира редовен месечен доклад на Турската централна банка, според който енергийната инфлация се очаква да продължи своя възходящ тренд в краткосрочен план с оглед на перспективите за по-високи цени на природния газ и на електроенергията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    27 24 Отговор
    Така е. Който се е хванал с руската измет не е прокопсал.

    Коментиран от #4

  • 2 Ристе

    23 19 Отговор
    Кило смрадливи турски хартийки за долар. Скоро и рублата я чака шоково обезценяване и вова ще го опънат на сладоледите.
  • 3 Хахаха

    25 8 Отговор
    Ердоган си мислеше, че може да взима американски граждани за заложници.
    Е, сега ще разбере, как постъпват САЩ с похитители.
    Времето работи за САЯ и против Ердоган.
    Само не трябва да се допускат резки движения.
    Трендът е ясен, Турция върви към банкрут, дали тази или другата година, не е важно.
  • 4 сащ империята на злото

    15 13 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    и борисчо и ристе сте козяшки прости...тки

    Коментиран от #21

  • 5 сащ империята на злото

    15 23 Отговор
    Турция догодина влиза в БРИКС и излиза от нато и американтропите се уси..рат, американтропите са най-малоумното население на земята, а и долно

    Коментиран от #7, #10, #22

  • 6 ощои

    24 5 Отговор
    турция тръгна по пътя на Гърция,само че турците никой няма да тръгне да ги спасява.

    Коментиран от #18

  • 7 Borislav Popov

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "сащ империята на злото":

    Влиза в БРИКС и моментално ще прокопса. Ама БРИКС като се преименува на ИК кво прайм? Щото БРКС-то и те не знаят що са там.
  • 8 касапина

    16 7 Отговор
    Сега мангало-помаците ще ни проглушат ушите, че това не е вярно.
  • 9 Санчо

    8 8 Отговор
    Няма стане. Путин праща още туристи, Ердоган отказва F35 и вкарва кинтите в икономиката,гони кюрдите от крадения от янките петрол и гепи чакьльк от Асад. А ако спре и финансите на местан и подем на кот си иска.даже и на коча мьдете.хи хи
  • 10 555

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "сащ империята на злото":

    ..какъв БРИКС те гони пък тебе ,бе...Турция бе поканена само като наблюдател на заседанията като временен председател на организацията за ислямско сътрудничество ,тя дори не може да мечтае за асоцииран член...когато Турция влезе в БРИКС,ми се обади по телефона...и защо ли толкова отчаяно Турция се опитва да се''закачи'' към някой съюз...с тази велика икономика ,дето крепи целия свят..
  • 11 Абе

    6 3 Отговор
    ..казвах ви аз да бегате за долари и евро ,ама..айде от мен да мине,ша кажа на зета да почака още малко с девалвацията, ма ша е за последно-кой успял-успял...(от бат'ви Ердо) аайде сега бегайте до банката,ко висите пред тия компоти,пардон -компютри бе...
  • 12 Преброяване на бесните язовци

    15 5 Отговор
    Абе къде са Хасан, Посран, Мерт, Шмерт и другите циганори? Да не е почнала беритбата на тютюна?

    Коментиран от #13

  • 13 555

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Преброяване на бесните язовци":

    не бе....чакат на опашка в банката да обърнат малко турски лири...
  • 14 ванката

    7 2 Отговор
    че имали ли са стойност някога тия лири???
  • 15 Гост 1

    11 3 Отговор
    Ердогаин и неговите много интелигентни помощници мислят че ,ако обезценят турската лира износът ще се увеличи, вносът ще намалее ..Но има нещо, което те са пропуснали години наред. За да направите 1 единица износ, е необходимо да внесете 1 единица.
    Инфлацията в страната се увеличава, валутата се увеличава, външният търговски дефицит се увеличава, лихвените проценти се увеличават. В икономическите книги има много малко такива държави за примери.До края на 2018 г. те ще достигнат нивото на заплатите в България.
  • 16 свидетел

    8 2 Отговор
    ...бързо забравиха турците времената ,когато чакаха на Одрин наши автобуси и питаха''мастика,комши,Марлборо,комши''...така е ,като стъпи човек на правото...е ,сега Тайпи ще им ги припомни,както ги е засилил към дъното...
  • 17 CL500

    4 1 Отговор
    Какъв ли е този американски пастир, дето е подпомогнал опита за преврат. Сигурно е насъскал стадото си и смело ги е повел в атака на парламента.
    Виж, ако тоя американец е бил ПАСТОР, може и да се получи статията на автора, ама кой съм аз, знам ли ...
  • 18 рашит

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "ощои":

    дрън дрън та пляс прочети малко история наи великите немски и американски бизнесмени са турци за които държавата е инвестирала ни е ние да си се видим какви жалки същества сме

    Коментиран от #19

  • 19 JPMorgan

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "рашит":

    и кои са тия ''велики'' ...сигурно са Круп,Тисен, Вартбург или Ф. Порше...а може би -Форд, Хамър, Онасис...ей, я си стой на ''тутуна'' и не си туряй задника ,там дето не трябва....смешник неграмотен....
  • 20 Гост 1

    2 1 Отговор
    Господин аихайлов,моля актуализирайте валутите.Бях казал до края на 2018 но днеска минималната заплата в Турция е 261€ ... Но мошеника не се интересува от това,мисли само за местните избори за 2019 година.. Ето защо зетят беше направен министър на финансите. Парите в хазната лесно да се харчат за пропагандата на изборите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.