6 Август, 2018 16:11 8 891 23

Китай започва петролна война със САЩ

  • китай-
  • сащ-
  • петрол-
  • нефт
Китай започва петролна война със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock.com

Една от най-големите китайски петролни фирми – Sinopec обяви, че се отказва от планирания внос от САЩ на петрол от 300 хиляди барела месечно. Поръчките за американския нефт са прекратени, съобщи „Ройтерс“.

Агенцията отбелязва, че решението на Sinopec идва на фона на ескалацията на напрежението между САЩ и Китай. Американският президент Доналд Тръмп дори заплаши да наложи нови мита на стоки от Поднебесната империя.

От своя страна „Блумбърг“ разкрива, че Китай не смята да ограничава петролните доставки от Иран.
Миналата година Китай изпревари Съединените щати и стана най-големия световен вносител на суров петрол до рекордните 40,64 милиона тона.

Пекин засили през последните години своето присъствие в Африка, откъдето също внася петрол.

А когато Китай имаше нужда от нови енергийни доставки за растящата си икономика през първите години на новия век, Саудитска Арабия дойде с амбициозна програма за проучване на петролни находища, за да посрещне новите искания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дони

    62 1 Отговор
    Ай честито!
  • 2 Санкция

    28 10 Отговор
    Реално 300хил. барела месечно е много малко количество. Руските компании, например не работят с количество под 500хил барела месечно.
  • 3 Владо Вр

    21 0 Отговор
    Тази новина е от два дена! Факти - бавно реагират!
  • 4 Хахаха

    12 79 Отговор
    Ми няма проблем, всяка китайска компания ще бъде ударена от санкциите срещу Иран, отделно и мита за 200 милиарда долара, на кого ще продават китайците купените суровини и енергоносители, преработени в продукти ?!

    Като си прост, прост си, за китайски комунист дваж пъти прост.
    За руснаците ... те са отнесли понятието прост във съвсем друго измерение

    Коментиран от #5

  • 5 321

    53 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Пич, вземи си пенсията и ходи в клуба на СДС да пиеш една студена вода. На трезва глава може да схванеш, че вече социализъм и комунизъм не са обяснение за съвременните търговски войни.
  • 6 JPower

    39 1 Отговор
    Факти не могат да напишат една правилна новина......China imported about 313,000 barrels per day of U.S. crude in the first six months of 2018,......Алоооо, 313хил.барела НА ДЕН!!!!!

    Коментиран от #10

  • 7 CL500

    6 8 Отговор
    300 хил. барела месечно, уауууу. Във фирмата, където работя само един кораб доставя в Япония малко над 2 милиона барела на всеки курс и това е на всеки месец и половина, без спиране. А това е само един кораб, а те да кажем са над 25 такива кораба. Отделно има и още една японска голяма компания със същите параметри, а малките няма да броя. И това е за Япония, която няма и собствено производство, а и все пак е

    Коментиран от #14

  • 8 1944

    4 23 Отговор
    сащ е най-големия пазар за китайски стоки, така че всичко са комунистически изпускания на стомашни газове. за верната трол-рая.

    Коментиран от #11

  • 9 Димитър

    29 4 Отговор
    Истинският прелом в борбата ще настане едва когато Китай официално се откажат от долара и започнат търговия в друга валута. Тогава нищо чудно сащ да изгубят напълно и малкото разсъдък който им е останал и да започнат да бятат нюкове наляво и надясно.

    Коментиран от #23

  • 10 аман

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "JPower":

    China’s imports of U.S. oil in July and August will be half of what it took in June at 500,000 barrels, Matt Smith, ClipperData LLC’s director of commodity research, said by phone. “This has potentially as much to do with the WTI-Brent as it is to do with the tariff,” he said.
    Стига си разпространявал слухове.....
  • 11 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "1944":

    Знаеш ли изобщо какъв дял държи САЩ от износа на Китай или просто така си лИжеш?
  • 12 Защо се хабите

    10 0 Отговор
    Ако Китай се бе отказал от 300 хил.барела от находището (на Б.Б.) Хан Аспарух в Черно море, разбирам коментарии, загриженост, анализи. Ей, хора, елате на себе си и вижте вашите си проблеми!
  • 13 Отколешна прогноза

    9 0 Отговор
    От дядо ми съм чувал (когато е бил юноша -1950) на приятелски сбирки да се чува и това: "2000 година, жълтата раса, ще завладее света". Вие преценете!

    Коментиран от #15

  • 14 сенчо

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "CL500":

    Абе кво се прайш на важен кат си в софиа и пишеш срещу заплащане от сороската "америка за българия"

    Коментиран от #19, #21

  • 15 Кса

    0 8 Отговор

    До коментар #13 от "Отколешна прогноза":

    Дядо ти е бил дементен тогава когато го е казал
  • 16 Българин

    6 1 Отговор
    Китай ще се справят с предизвикателствата а ние кога?
    Не плачете на чуждо умряло,да не
    случиш на краката.
  • 17 Българин

    1 1 Отговор
    Китай ще се справят с предизвикателствата а ние кога?
    Не плачете на чуждо умряло,да не
    случиш на краката.
  • 18 Българин

    2 1 Отговор
    Китай ще се справят с предизвикателствата а ние кога?
    Не плачете на чуждо умряло,да не
    случиш на краката.
  • 19 CL500

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "сенчо":

    Ко речи??? :-) Не съм от София, а от Варна и не виждам нищо нередно да изразя мнение по смешните 300 хил. барела на месец. Разбрах от другите коментари, че е грешка и това е на ден, което вече е ОК... Ама аз нито съм как каза ... соросоид, нито обичам Америката, нито нищо такова. Просто бачкам на доста големи танкери за японска компания и понеже аз съм този, който смята товара и прави товаренето/разтоварването, знам за какви цифри става въпрос... Та така, де .... Успокой се, не ме интересуват никакви соросоиди, рашъни и всякакви други.. аз си гледам в моето канче и ме интересува България да върви напред ;-)
  • 20 дракон

    6 1 Отговор
    Ъггъъъъ ! Китайския дракон ще смачка и разскъса кравите

    Коментиран от #22

  • 21 CL500

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "сенчо":

    И само да допълня, за да ти стане по-ясна картинката - 300 000 барела са ми само около 2 танка на кораба, а те са 17+2 и пълен корабът носи около 2 100 000 барела (в зависимост от температурата и плътността, да не тежи много и да минеш максималната товароносимост в тонове на кораба). Та така, де, не се коси ;-)
  • 22 Голем смях

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "дракон":

    Сигурно си чувал,че крави има по цял свят,а ....дракон никой никога не е виждал.И няма да види.Така че никакъв дракон няма да смачка нищо.А Китай в сравнение със САЩ са първобитна държава .И не само в сравнение със САЩ,а и с Европа ,Япония ,Австралия ,Канада и половин Азия.Още 1000 год. има да рупат ориз китайците ,че да се доближат до богатите държави,но ако те,богатите просто спрат да се развиват.Няма да стане.
  • 23 Ачо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димитър":

    Нещата отиват на там, русия , китай , иран , турция, сирия и още държави прибраха златото си и ще минат на друга валута на база грамаж злато . И както и да е но промяната идва , тогава ке видим хамаррика ко ке правят