9 Август, 2018 16:11 4 163 6

Как Данаил Папазов и Христо Ковачки ще получат 52 млн. лв. за няколко месеца

  • христо ковачки-
  • данаил папазов-
  • тец-
  • въглища

От началото на август потребителите на ток плащат четирицифрени суми на всеки час на двама собственици на централи - транспортният министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов и Христо Ковачки. Причината за това е, че двамата са собственици на тецове, които са избрани да бъдат студен резерв, а и междувременно държавата повиши цената за него.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) плаща на ТЕЦ "Варна" на Папазов и на ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация Русе" и ТЕЦ "Марица 3", свързани с Ковачки, за неработещи мощности, които обаче да са в готовност в случай на нужда да бъдат включени в енергийната система на страната, съобщава в. "Капитал".

Сумите, които двама ще получат до средата на идната година, са общо 52 млн. лв.

Така към печално известния вече енергиен магнат Ковачки, чиито централи от години печелят тези търгове, сега се присъединява Папазов, измествайки държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", посочва изданието.

От публикуваната на сайта на ЕСО информация за проведените търгове за студен резерв се разбира, че най-съществено ще бъде увеличението на разходите в периодите 1 август - 30 октомври 2018 г. и 1 март - 31 юли 2017 г.

Това обаче са точно сезоните, в които търсенето на електроенергия е изключително слабо, а производството от ВЕИ - голямо. Така е изключена вероятността да се стигне до недостиг на ток и включване на резервните мощности.

Освен че са увеличени обемите, е повишена и цената, която ЕСО плаща за студения резерв. Промяната с цели 20% нагоре е само за тарифите през по-топлите месеци, докато за зимата, когато има реална необходимост от резервиране на електроенергийната система, цените са без промяна.

Ковачки отново е сред печелившите, въпреки че през януари 2017 г. две негови централи не успяха да заработят. Тогава той беше глобен и пак реализира добри печалби. Същият хазарт ще се играе и след няколко месеца, когато застудее.

Само за няколко месеца Данаил Папазов успя да превърне затворената от години ТЕЦ "Варна" в истинска златна кокошка. До 20 декември миналата година дружеството беше собственост на ЧЕЗ и не работеше, тъй като според анализите на чехите бе икономически необосновано. Още през декември Папазов обяви, че ще възстанови дейността на централата, подкарвайки я на природен газ, а впоследствие обясни за "Капитал", че ще се бори в търговете за студен резерв.

Няколко седмици след сделката ръководството на ЕСО е сменено, а новото веднага иска повишаване на обема на студения резерв. По-късно ТЕЦ "Варна" получи бързо ново комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда, което позволява 4-и, 5-и, и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища.

С друг неочакван ход в края на април държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" се отказа от спечеления още през миналата година търг за предоставяне на студен резерв от 1 май до 31 юли.

Така за година и половина ТЕЦ "Варна" ще донесе близо 30 млн. лв. приходи на Папазов, който освен това успя да си разпредели още 30 млн. лв. дивидент от дружеството - платен с наследения от времето на ЧЕЗ кеш от над 40 млн. лв., пише "Капитал".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    15 1 Отговор
    е как как...със любезното съдействие на Шиши разбира се, ние будалите нали плащаме....ама ще играе гьостерицата скоро
  • 2 Ахмак

    24 3 Отговор
    Браво ,ето това е типчен пример за ограбване на дуржавната хазна.
    Браво Бойко , браво Борисов.
  • 3 Ники

    22 0 Отговор
    Аз не знам как се преоборудва един ТЕЦ за една година на газ... Това според мен е невъзможно, а и не съм чул ТЕЦ Варна да е заработил на ново. За сметка на това е ясно, че зад Данаил Папазов, на който никой не проверява произхода на парите стои дебелото прасе от ДПС. Това е добър пример за симбиозата между Борисов и Пеевски.
  • 4 Гост

    13 0 Отговор
    еее няма предприятия за разграбване затова сега взимат тези от национално значение - енергетика, транспорт и тн.
    Така определени хора ще имат пари винаги защото всички ще им плащат за разграбеното.
  • 5 Иде ми да са завия с байрака

    15 0 Отговор
    А има хора още копаят с мотика или гледат стада с кози....

    Коментиран от #6

  • 6 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иде ми да са завия с байрака":

    За мотики - не знам, ама козите ги изтрепаха.