13 Август, 2018 13:09 2 168 8

МВФ: Турция не се е обръщала към нас

  • мвф-
  • турция-
  • лира-
  • валута

Турските власти не са се обръщали към Международния валутен фонд с молба за финансова помощ, предаде Ройтерс. Говорителката Ранда Елнагар заяви, че дори няма индикации, че Анкара планира да се обърне към фонда. Международната институция отказва коментар за срива на турската лира, която до голяма степен се дължи на конфликта със Съединените щати заради съдебния процес срещу американски протестантски пастор в Турция.

Днес националната валута на южната ни съседка загуби на 14 процента от стойността си в сравнение с края на вчерашната търговия на борсата в Съединените щати, припомня БНР.

Турското външно министерство предупреди, че санкциите и натискът от американска страна могат само да задълбочат разрива между двете съюзнички в НАТО. Анкара призова за диалог, добра воля и разбирателство, след като Белият дом обяви, че с мотив укрепване на националната сигурност се удвояват ставките за внос на стомана и алуминий от Турция.

Междувременно турските и руските медии съобщиха за телефонен разговор между президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Те обсъдили икономическия натиск от страна на Вашингтон върху страните им и оценили високо съвместните стратегически проекти, особено в енергетиката.

В началото на идната седмица в Анкара се очаква да пристигне руският външен министър Сергей Лавров, за да обсъди с колегата си Мевлют Чавушоглу двустранни и регионални въпроси, включително евентуална сделка за зенитно-ракетни комплекси С-400.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    7 2 Отговор
    Естествено, че който се е обърнал към вас става по зеле, вие и сб сте отдели на цру
  • 2 Коко

    4 3 Отговор
    Как може за един пастор да стигнеш икономиката на 80000000 души,дори папата не е толкова голям

    Коментиран от #3

  • 3 Агент оо1

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Пасторрррррррр ,? Хагент оо8 под прикритието на расото . Какво е вършел вече се знае с факти . Лорънс Арабски е чавдарче пред този.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БЕЗ МВФ

    5 0 Отговор
    Ама как са ги измислили нещата, сриват ти икономиката за да искаш нови заеми с големи лихви.
    И се превръщаш в спонсор на лихвари и мошенници ( заложник) .
    Само лихвите са в състояние да ти съсипят развитието, автоматично попадаш в дългова криза.
    ВИДЯХМЕ ДО КЪДЕ СТИГНАХА ГЪРЦИТЕ, ПРЕСЕН ПРИМЕР.
    БЕЗ МВФ ,
  • 8 СЯ КО ПРАИМ

    2 2 Отговор
    Ердоган получи силно рамо от триста милярда долара подкрепа.
    ТРИСТА МИЛЯРДА ДОЛАРА безвъзмездно.
    НЯМА ЛЪЖА