20 Август, 2018 12:11 3 906 8

Държава увеличи 60 пъти миналата заплата

  • венецуела-
  • боливар-
  • заплата
Държава увеличи 60 пъти миналата заплата - 1
Снимка: Shutterstock

Пpeзидeнтът на Венецуела Hиĸoлac Maдypo увеличи 60 пъти минималната работна заплата в страната. Така тя вече ще е 180 млн. боливара, или около 30 USD. Това на пръв път би било добра новина за венецуелците, но в действителност се превръща в голям проблем. Причината е, че собствениците на малък бизнес, най-вече тези, които притежават магазини за хранителни стоки, са изправени пред тежкото решение да затворят или да увеличат драстично цените на стоките и по този начин да рискуват да изгонят клиентите си. Също така рязкото повишаване на минималната заплата ще накара собствениците да съкратят значителна част от персонала, тъй като няма да може да им плащат актуализираното месечно възнаграждение. За да предотврати сътресения Мадуро обеща в рамките на следващите три месеца да покрие получаващата се разлика в заплатите. Тук обаче възниква въпроса как ще го направи като правителството също остана без пари.

Това не е единственото радикално решение взето от Мадуро. Другото е 96% обезценка на националната валута и фиксиране на курса на боливара ĸъм пpaвитeлcтвeнaтa ĸpиптoвaлyтa реtrо. Досега официалният курс на валутата спрямо американския долар беше 285 000 реtrо за 1 USD, а вече е променена на 6 млн. реtrо за 1 USD.

ДДС-то също се повишава с 4 процентни пункта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преброяване на бесните язовци

    17 5 Отговор
    Дрогари дръжте се. Още малко и ще построите социализъма.
  • 2 СЕМков

    10 0 Отговор
    "миналата заплата"!?!? " Това на пръв път би било добра новина " По-нататък не четох.
  • 3 СССР

    13 6 Отговор
    Дрогари и дрогарки каква я мислихме ние , каква излезна тя с нашата братушка дрогаря Мадуро …
    Тамън научихме магарето да не яде и то взе че умря !
    Само дано и в матушка да не стане същото че вече долара гони 100 рубли :(
  • 4 ДОКО

    11 8 Отговор
    И БОКО ЩЕ УВЕЛИЧИ ПАРАТА АМА НА ГРАЖДАНСКАТА И ВИНЕТКИТЕ ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ БОКО ГЕНЕРАЛА ЩЕ ОСТАНЕ ПО НАЗАД А ЗА ЗАПЛАТИТЕ БОКО НЕ ГОВОРИ ..АМА МОЕ ДА УВЕЛИЧИ САМО ПРАГА НА БЕДНОСТ ДА ТРЪГВА ДА РЕЧЕМ ОТ 2000 ЛЕВА НАГОРЕ ОПА КАЗА БОКО ГЕНЕРАЛСКИ И РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ С ВЪЛШЕБНА ПРЪЧИЦА..БЪЛГАРИНО НЕ ГЛЕДАЙ УМНО БЪЛГАРИНО ВЗЕМАЙ ДЪРВОТО И УДРЯЙ ПО МЕКИТЕ ГЕРБАДЖИЙСКИ КРАТУНИ ЧЕ ТУРСКОТО РОБСТВО ЩЕ НИ СЕ ВИДИ ПРИКАЗКА..
  • 5 Бай Иван Майсторо

    6 0 Отговор
    Някой знае ли на тая мизерия там, как вървят имотите?

    Коментиран от #8

  • 6 Да живее революцията

    4 1 Отговор
    През 80та година са най-богати в Латинка Америка по покупателна способност и 32ри в света с 7838 долара на човек между Испания с 7940 и Израел с 6990 а Чили са имали 3436 2016та Венецуела има 15250, Испания е с 36143, Израел е с 34336 а Чили е с 23800 на Човек с този петрол можеха да са по-голяма икономика и от Бразилия но естествено управляващите не са виновни че 500 долара са милиарди боливари а тоалетната хартия е по-скъпа на кило от боливара
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Welcome. Мигранти от Венецуела...
  • 8 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Иван Майсторо":

    Дори и да са евтини едва ли се купуват много защото вероятността да ги разграбят озверелите от глад тълпи е голяма ,като и Мадуро да ги национализира както направи с някои чужди фирми!