1 216 9

100 млн. евро на месец идват от емигрантите

Най-много средства идват от Германия

100 млн. евро на месец идват от емигрантите

Емигрантите пращат все повече средства у нас, показват данните на Централната банка.

За първите 6 месеца на годината българите зад граница са изпратили у нас 610 млн. евро. Tова е повече, отколкото за същия период на миналата година, показват данните на БНБ.

Според статистиката най-много пари изпращат българите от Германия, Съединените щати и Испания.

И синът, и дъщерята на семейство Лашкови от с. Горна Бешовица от години са в Канада със семействата си. Само единият от четиримата внуци е роден в България. Вече имат и правнук, също роден в чужбина. Месечният доход на двамата пенсионери у нас е 600 лева, показва репортаж та Би Ти Ви.

"Чувстваме стабилност, защото имаме гръб, децата постоянно питат дали имаме нужда от пари", споделя Недялка Лашкова.

Годишно синът и дъщерята изпращат в България 2000 канадски долара, което е около 2500 лева. "Не се лишаваме почти от нищо, имаме кола, има за бензин", признава Недялко.

Според статистиката през годините парите, които емигрантите пращат у нас, стават все повече. Ако в първата година след членството на страната ни в ЕС те са били над 630 млн. евро, то за изминалата година изпратените пари надхвърлят 1 милиард.

Икономистите смятат, че парите от чужбина са важни за икономиката ни.

"Това като цяло подкрепя крайното потребление в България и съответно икономическия растеж, а от своя страна крайното потреблението има ефект и върху бюджета под формата на повече непреки данъци, които се събират", обясни Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Според икономистите, докато икономиките в Западна Европа се развиват добре и доходите у нас се различават чувствително от тези в чужбина, работещите българи зад граница няма да намаляват, а парите, които изпращат у нас, ще стават все повече.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • какво означава
  Отговор
  1 12:13  20.08.18
  И това означава,че...........
 • Бай
  Отговор
  2 12:25  20.08.18
  Тези хорица дето бяха прокудени от родината си заради ЛОШО УПРАВЛЕНИЕ НА ТИКВИТЕ ако спрат да я спонсорират ежемесечно тая държава ще ФАЛИРА !!!!!!!!!!
 • Гост
  Отговор
  3 12:26  20.08.18
  Това е политика за гонене на младите и способните, за да могат да пращат пари в умрялата ни икономика и да я държат на бай пас.

 • Салам Алеко
  Отговор
  4 12:30  20.08.18
  Колкото и да наливат, кофата няма дъно!
 • К.К.
  Отговор
  5 14:16  20.08.18
  Това са 2,5% от БВП които се вливат във вътрешното потребление, ако ги няма растежа на икономиката ще е близо до нулата. Като изключим и евросредствата излиза, че не правим нищо.
 • Гошо
  Отговор
  6 17:47  20.08.18
  Публикувано във факти.бг: показват данните на Централната банка. А кеша колко е? Може и той да е толкова, преброихте ли го? Хората за отпуск или по работа се прибират с кеш, а заминават с празни джобове.
 • ренегат
  Отговор
  7 18:05  20.08.18
  Да са живи и здрави , че тук едни псевдо патриоти продадоха нивите на баа си и сега са номер ино - да правят каквото искат без да ми се натрапват с претенции и хора , народни танци и криворазбрана българщина.
 • Иванов
  Отговор
  8 23:55  20.08.18
  Ех, ако Бойче можеше да ни изгони всичките, смятайте какви постъпления щяха да влизат в Територията!
 • БГ НАД ВСИЧКО
  Отговор
  9 18:33  22.08.18
  стига сте лъгали нищо не постъпва още малко ще кажете че е добре за икономиката тези човекоподобни да се заселват тука

Напиши коментар:


Публикувай