Last news in Fakti

26 Август, 2018 16:21 12 103 20

Китай купува Европа с "Новия път на коприната"?

  • китай-
  • европа-
  • път на коприната-
  • икономика
Китай купува Европа с "Новия път на коприната"? - 1
Снимка: Shutterstock

Китай засилва политическото си влияние чрез глобалния проект "Нов път на коприната". Включително в Европа. Европейците трябва да намерят отговор на тази експанзия - за да не изпадат в зависимост.

От пет години насам Китай разработват т. нар. "Нов път на коприната". Китайците възнамеряват да инвестират един трилион долара в инфраструктурни проекти по цял свят, за да разширят търговските пътища. Китай инвестира и в страни като Унгария, Гърция, Черна гора и Сърбия. Как може да отговори Европа на тази експанзия?

Експертът по въпросите на Китай Мориц Рудолф твърди, че Европа е проспала много време и сега бавно започва да се събужда от летаргията. Дълго време европейците мислеха, че могат да се осланят на изпитаните средства. Сега обаче ЕС работи върху конкретен отговор на проекта "Новият път на коприната", който също се базира на инфраструктурни инвестиции. В документите на "Новият път на коприната" е записано, че Китай "иска да заложи на глобални стандарти, по които да се ориентира светът". И тази точка е голямо предизвикателство за Европа. В повечето инфраструктурни проекти, които реализира Китай в различни страни, е залегнала и клаузата, че при възникване на спорове се прилага китайското законодателство. Повечето икономически проекти се осъществяват изцяло според китайските условия, от китайски фирми, китайски работници и споровете се решават от китайски арбитражни съдилища. "И всичко това се случва под носа ни", казва Мориц Рудолф, и допълва, че Китай е една авторитарна държава и има друг поглед върху света. Индивидуалните човешки права играят второстепенна роля и изобщо не се споменават в официалните документи на китайското правителство. Китайската стратегия е пълна противоположност на европейския модел. Освен това от известно време китайското правителство говори дори за това, че иска да разпространи "китайската мъдрост и опит" по целия свят.

Какъв е отговорът на Европа

Китайците обаче много добре знаят, че имат нужда от европейците. Но им е все по-трудно да убедят много европейски държави и преди всичко ЕС в необходимостта от тази инициатива. Китайските конкуренти на германските и европейски фирми имат пълната подкрепа на държавата.

Пристанището в Пирея - вратата на Китай към Европа?

Интересите на китайската държава и на китайските фирми са идентични и се насърчават взаимно. Тази връзка между държава и фирми не е така силно изявена в Европа. Затова за европейските фирми е по-трудно да се противопоставят. Освен това европейците критикуват правилата за раздаване на обществени поръчки за проектите в трети страни, които ощетяват европейските фирми и не отговарят на европейските стандарти за прозрачност. Китай е наясно, че много трудно може да убеди европейските държави в ползата от инициативата за "Нов път на коприната". "За китайците би означавало да спечелят шестица от тотото, ако успеят да привлекат Европа на своя страна", казва Мориц Рудолф.

От друга страна, китайците не искат да спазват европейските изисквания за прозрачност. Понастоящем няма обща основа, на която да се базира сътрудничеството между европейската и китайската страна в трети страни, твърди експертът. Съществува ли тогава опасност от засилване на политическото влияние на Китай в ЕС посредством инвестиции? Мориц Рудолф казва, че Черна гора например вече е силно зависима от Китай. Унгария също използва инициативата "Нов път на коприната" и умело противопоставя ЕС и Китай един срещу друг.

Миналата година Гърция беше единствената страна от ЕС, която не критикува китайските стандарти за човешки права пред съвета за човешки права на ООН. Китайските инвестиции в пристанището на Пирея са огромни. В рамките на формата 16+1 Китай преговаря и със страните от Централна и Източна Европа за инвестиции. Може ли Китай да се опита да разедини ЕС? "Не вярвам, че китайците целенасочено се опитват да разединят ЕС, за да го отслабят. Страните от Съюза го отслабват сами. Разбира се, че Пекин използва слабостта на Европа, за да разшири иницитивата си. За китайското ръководство би било голям успех, ако постигне компромис с Брюксел. Но понастоящем лично аз гледам скептично на такъв вариант. Европа има нужда от координиран отговор на китайската инициатива. И това е крайно необходимо след петте години от началото на инициативата", заключава Мориц Рудолф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    45 5 Отговор
    Още от едно време се говореше,че китайците ще превземат света.Тогава всички си мислеха,че с война/каквато я познавахме тогава/ китайците ще ни превземат,но на малко хора им идваше на ум,че това ще стане с икономическа война.Ще превземат икономиката на света с евтината работна ръка с евтините стоки не до там качествени и т. н.....Ето това време започна да идва.

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пенсионера

    26 2 Отговор
    Далноеиден народ , а ние можем и на тях да им завиждаме и да злобеем якко
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 айде като

    38 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    намериш такива китайци да ти работят за по 200 евро на месец ми се обади да те почерпя . то беше преди 20 години да работят за тези пари. сега китайците изкупуват бизнеси,крадат технологии и произвеждат в китай. явно не си осъзнал статията
  • 7 Кеворк Яшхуян

    14 5 Отговор
    Както казват китайците
    "山銀里 給真 券" Въпреки, че имаме малки пишки сме големи

    Коментиран от #16

  • 8 Кеворк Яшхуян

    11 3 Отговор
    Както казват китайците
    "山銀里 給真 券" Въпреки, че имаме малки пишки сме големи

    Коментиран от #10

  • 9 ела

    31 2 Отговор
    За Европейците е важно "човешките права еднополовите бракове гей парадите" бил съм в Китай два пъти и много пъти съм казвал " докато Европейците си въобразяват че нещата ще вървят така както са вървели досега и се занимават с глупости простии (посрещат и приемат хиляди ,милионни бежанци от Индия,Афганистан,Пакистан от Африка от къде ли не за да покажат както казва Меркер "че Германия е гостопремна страна с отворени обятия тъй като някога е извършила грехове ) Китай след 25-30 години ще доминира в много области славното Европейско минало ще остане в историята.
  • 10 Сандо

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кеворк Яшхуян":

    Евала ти пич ти ги разби😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 11 дандан

    15 2 Отговор
    алоо... тия ги е имало от преди 2000 години по техните си земи,пък ние се перчим!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хитлер

    8 5 Отговор
    Идва новия световен господар очакван столетие от света които ще подмени льжливия иалчен долар.Всеощте неофициален тьрговски. и финансов сьюз набиращт световно увьжение.EU,RUSIA,CHAINA,TURKIE. И OPEC..Това щте бьде големия вьзход на 4_те големи икономики за следващите векове и падението на еврейското лоби иUSA..Резервни валути,,,EURO, C. YOAN,,GOLD.Голямата сел за момента за КИТАЙ,РУСИЯ,ТУРЦИЯ. И обединена ЕВРОПА да обединат страните от блиския исток и да приключи насила налагания сфетовен ред прокламиран от USA......

    Коментиран от #15

  • 14 прав си за

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    превземането,но когато печелиш не знаеш какво губиш....нали сме вързани с печелившият от студената война!Гледната ми точка е да не загубят патица по пекински,а да ядът макдоналдс :д
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кеворк Яшхуян":

    Мерил си им ги сигурно та знаеш.
  • 17 Цецо

    5 1 Отговор
    За мен вече всичко, което не е произведено в Китай... е менте!!! :)))

    Коментиран от #19

  • 18 m36

    4 1 Отговор
    Щом автора е DW и ти става ясно прочита на новината какъв ще е. Лесно на бялото се казва черно, на истината лъжа и т.н.
    Статиите им са изключително изкривенни и едностранни. На кой е необходимо толкова силна поляризираща поропаганда?
    Че няма общо с реалността статията - две и две няма. Защо обаче се пише и защо факти продължават да публикуват мнения на DW?
    В глобализиращия се свят, съвсем естествено е, да се образува мега-икономическа зона в евроазия (+африка след време). Сегашния модел на свързаност по вода ще си остане в историята. Изкусвеното крепене на модела (било то чрез политически, икономически или военни средства) е точно това - крепене, което неминуемо ще си има край. (нядявам се да не е военен). Сегашните господари на света - сащ и англосаксонците, просто не са сред печелившите, континентални нации. Просто реалността е такава.
  • 19 китаец

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Цецо":

    цецко бе, то 97% от стоките в света са произведени в Китай
  • 20 дао

    2 1 Отговор
    възхищавам се на китайския дракон и обожавам красивите китайки ....