Last news in Fakti

27 Август, 2018 23:29 1 545 4

Взаимните фондове в България вече управляват 3.8 млрд. лв.

  • левове-
  • взаимни фондове

Взаимните фондове в България продължават да увеличават обема на управляваните от тях средства, макар и със забавящ темп. Към средата на 2018 г. клиентите им са поверили вече 3.76 млрд. лв., което представлява ръст от 21% на годишна база. За сравнение, в средата на 2017 г. годишното увеличение на активите обаче беше близо 40%.

Повече от стабилен ръст

Така или иначе тенденцията за непрестанно увеличаване на активите на взаимните фондове у нас продължава 6 години - вече 24 поредни тримесечия. Март-юни 2012 г. е последното тримесечие, през което обемът на управляваните активи се е понижил на годишна база, показват данни, събрани от БНБ. Оттогава до днес управляваните от взаимните фондове активи са се увеличили 4.5 пъти.

Към момента повече средства се управляват от чуждестранните инвестиционни фондове, които имат 2.4 млрд. лв. Останалите 1.4 млрд. лв. са в български инвестиционни дружества.

Най-видимата разлика в структурата на двата типа фондове са техните клиенти. Близо ¾ от всички активи на чуждестранните фондове са били привлечени от пенсионни и застрахователни компании, а около 18% - от домакинства. При българските фондове вече 46% са активи, привлечени от застрахователи и пенсионни дружества, около една трета са от домакинства.

Къде са в сравнение с депозитите

Предпочитаният начин за спестяване на домакинствата в голяма степен остава банковият депозит. Домакинствата и нетърговските организации разполагат с близо 50 млрд. лв. под формата на банкови депозити. Те нарастват със 7% на годишна база. Това е много над средната доходност по влоговете, която банките плащат в момента - 0.1%, което означава, че нарастването им в голяма степен се дължи на нови вложения от страна на депозантите, отколкото на изплатени лихви. Така депозитите са над 55 пъти повече от инвестициите на домакинствата във взаимни фондове (886 млн. лв.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    1 1 Отговор
    До кога тва? Хахаха
  • 2 Браво

    2 1 Отговор
    Ухааааа, Соросоидната банда, Шайка-Герб и останалите крадливи комунисти , се готвят за поредния УДАР!!!


    Днес ще откраднем повече от вчера, а утре, какви содомии сме ви измислили, ще разберете рано от сутрешния блок на Нова! И пушка , отзад, вие си знаете!!!
    Ха, Ха,Ха!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Смешно ми е

    1 2 Отговор
    Смешни са ми всички дето питат, кога ще се оправи бедната ни държавица, как пък не разбраха, че тя вече се оправи и то доста и продължават да твърдят упорито, че сме много зле. Просто вече са много смешни. Ама нищо нека пеят, така за цвят :) И тоя Босия, кой го кара да седи бос, ми да се обуе, човека. Ама той нарочно иска да седи бос, да покаже, че е мъж. Еми тва е. Хаха смех